Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

0

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΟ 25η ΜΑΪΟΥ: ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις: Ένας πελάτης ανά δύο τ.μ., έξι άτομα σε κάθε τραπέζι, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα, χρήση μάσκας από το προσωπικό.
Αναλυτικά οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και η ενίσχυση εποχικά απασχολουμένων και ανέργων είναι οι τρεις βασικοί άξονες του σχεδίου στήριξης της εργασίας και της κοινωνίας, που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ειδικότερα, ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ από 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν το μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%,καθώς και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες και αφορά όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.  Η Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

RESTART TOURISM, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, Restart Tourism, παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δυο μέτωπα. Το πρώτο αφορά το εγχώριο μέτωπο και το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο, από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις. Ενώ, νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία. Το δεύτερο μέτωπο της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας αφορά τις ελεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, με τον κ. Θεοχάρη να ανακοινώνει ότι από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια, και από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή η Τροπολογία για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από καταστήματα , στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο « Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη». Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείο Εσωτερικών, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει η τροπολογία, και θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του covid-19.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΟ ΕΦΕΤ, ΣΕΒΤ ΚΑΙ ΕΠΟΕΣ
Τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης. Σκοπός του οδηγού είναι η παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Διευκρινιστική εγκύκλιος όσον αφορά την παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας, την εκ περί τροπής εργασία, αλλά και τη χορήγηση την υποχρέωση χορήγησης κανονικής άδειας δύο συνεχόμενων εβδομάδων στους μισθωτούς, σε συνδυασμό με την άδεια ειδικού σκοπού εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 2 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά εντός της τρέχουσας βδομάδας και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι καθώς ένα ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο μοχλεύει κατά μέσο όρο τρία ευρώ, με τα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 25% ΣΕ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ 
Επεκτείνεται και τον μήνα Μάιο η έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία του μηνός Μαΐου 2020, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή. H έκπτωση παρέχεται σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορονοϊού και αφορά στις εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση με ημερομηνία υποχρέωσης καταβολής εντός του μηνός Μαΐου 2020. Εξαιρούνται από την έκπτωση 25% οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here