Ερώτηση για τις ανάγκες στέγασης των προσφύγων στην Τρίπολη

0

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης & Ασύλου και προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Για τις ανάγκες στέγασης των προσφύγων στην Τρίπολη

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με σειρά αποφάσεων, οδηγεί τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες σε αστεγία, εξαθλίωση και απομόνωση, χωρίς να έχει φροντίσει, με συναρμόδια Υπουργεία, να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τις ανάλογες δημόσιες υποδομές, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας, για την ένταξή τους.

Στην πόλη της Τρίπολης έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ 400 θέσεις φιλοξενίας σε 66 διαμερίσματα για αιτούντες Άσυλο. Σήμερα σε αυτές τις θέσεις φιλοξενούνται 353 άτομα εκ των οποίων τα 186 έχουν αναγνωριστεί πρόσφυγες, από αυτούς τα 105 είναι παιδιά ηλικίας 0-16 ετών. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τωρινής της ΝΔ, όσοι αποκτήσουν άσυλο και την τυπική ιδιότητα του πρόσφυγα, πρέπει να φύγουν από τα σπίτια και τις δομές φιλοξενίας, επιπλέον να μείνουν δηλαδή χωρίς στέγη και χρήματα, αφού η κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε στην κατάργηση του πενιχρού επιδόματος επιβίωσης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Ήδη έχουν σταλεί εξώδικα για να φύγουν από τα σπίτια, τη στιγμή που δεν έχουν παραλάβει ούτε τις άδειες διαμονής και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα από τις Υπηρεσίες Ασύλου και την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, που επαίρεται ότι θα πετάξει στο δρόμο 11.000 πρόσφυγες, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ούτε καν για την έγκαιρη έκδοση των αναγκαίων αδειών παραμονής και των ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων). Ο βαθμός εξυπηρέτησης από τα Περιφερειακά γραφεία Ασύλου και την Αστυνομία για τους πρόσφυγες είναι πολύ χαμηλός και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ραντεβού. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, ενώ στην Αστυνομία υπάρχει επιπλέον και έλλειψη εκπαίδευσης. Σε πολλές υπηρεσίες δεν υπάρχει διερμηνέας. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες Ασύλου και η Αστυνομία  στην Πάτρα εξυπηρετούν 2-3 άτομα την εβδομάδα, όταν παρέχεται άσυλο σε περισσότερους από 30 πρόσφυγες το μήνα στην Πελοπόννησο. Η κυβέρνηση προχωράει σε έξωση από τις δομές ένα μήνα μετά την αναγνώριση ασύλου, όταν ο χρόνος παραλαβής διαβατηρίου ενός πρόσφυγα ορίζεται στους 6 μήνες από την ημερομηνία αναγνώρισής του. Υπάρχουν οικογένειες με 6 μέλη, στις οποίες έχουν παραλάβει τα 5 μέλη διαβατήρια και περιμένουν πάνω από 2 επιπλέον μήνες για να παραλάβει και το 6ο μέλος το διαβατήριό του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όπως και το ότι το πρόγραμμα HELIOS, που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε τη «γέφυρα» μετάβασης από το καθεστώς του αιτούντος άσυλο στο καθεστώς του δικαιούχου, έχει μια σειρά εξωφρενικές προϋποθέσεις και αξεπέραστα γραφειοκρατικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης και επιβίωσης ενός μικρού αριθμού προσφύγων

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς και επικίνδυνες συνέπειες, ώστε να μην αναγκαστούν οι πρόσφυγες και τα μικρά παιδιά τους να περιφέρονται άστεγα σε πάρκα και πλατείες, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας. Συγκεκριμένα τι μέτρα θα λάβουν για:

  • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
  • Στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου και αύξηση των Περιφερειακών Γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου, πρόσληψη διερμηνέων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και τη χορήγηση ταξιδιωτικών έγγραφων και αδειών διαμονής.
  • Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις των προσφύγων, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος.
  • Να εξασφαλιστεί στέγαση για όλους τους άστεγους πρόσφυγες σε διαμερίσματα, να αξιοποιηθούν κλειστά ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια.
  • Να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία. Συγκεκριμένα:
  • Να στηριχθούν οι πρόσφυγες οικονομικά και διαδικαστικά για την ανεύρεση και εξασφάλιση στέγασης, συνολικά για τις ανάγκες της ανεξάρτητης διαβίωσης, για την πρόσβαση στην υγεία, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εύρεση εργασίας, παίρνοντας υπόψη την επαγγελματική εμπειρία και τις γνώσεις τους.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των νομικά αναγνωρισμένων προσφύγων, στη δημόσια εκπαίδευση, τη δημιουργία τμημάτων ένταξης και υποδοχής, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και διερμηνέων, την έκδοση του απαραίτητου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ