«Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων – Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»

0

Δράσεις στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο,  στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ένα εντυπωσιακό έκθεμα από το γειτονικό Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου – Ίδρυμα Θεοδώρου και Γιάννας Χαραγκιώνη, θα υποδέχεται τους επισκέπτες, δίνοντας την αφορμή για δράσεις και συζητήσεις που φωτίζουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε διαφορετικές εποχές.

Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, το κοινό θα μπορεί να φωτογραφηθεί δίπλα σε ένα HUMBER του 1919, ενώ στελέχη του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου θα ενημερώνουν και θα ευαισθητοποιούν τους επισκέπτες αναφορικά με την οδική ασφάλεια και συμπεριφορά.

Ομοίωμα πολεμικού άρματος του 550 π.Χ. (© ΤΑΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, φωτογράφος: Ε. Μίαρη).

Ειδικά τα παιδιά, από 6 έως 12 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, να ακούσουν την ιστορία της μετάβασης από τις άμαξες στις αυτοκινούμενες άμαξες (Horseless Carriages) και να κερδίσουν προσκλήσεις για επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Η συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική δράση είναι με σειρά προτεραιότητας και η διάρκειά της είναι ωριαία (έναρξη πρώτης δράσης 11 το πρωί, μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ώρα: 12 άτομα).

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να «κατεβάσουν» διαδικτυακά ή να προμηθευτούν στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το ειδικό εκπαιδευτικό έντυπο «Διαδρομές στην Αρχαιότητα». Με τη βοήθειά του, μπορούν να αναζητήσουν εκθέματα σχετικά με μετακινήσεις και μεταφορές στους εκτενείς εκθεσιακούς του χώρους.

Ερυθρόμορφος κρατήρας με Νίκη σε αποβατικό τέθριππο και ένοπλο αναβάτη. Άγνωστης προέλευσης. 360-350 π.Χ. (© ΤΑΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, φωτογράφος: K.V. von Eickstedt).

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (16 – 22 Σεπτεμβρίου) έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή εναλλακτικών προτύπων κινητικότητας. Το μότο για το 2018  είναι «Συνδυάζω και Μετακινούμαι!» (Mix and Move!), εστιάζοντας στη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της χρήσης διαφορετικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ποδηλάτων και οχημάτων.

Η συνεργασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου σηματοδοτεί την έναρξη κοινών δράσεων των δύο φορέων, με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ζωής με δράσεις που ενισχύουν την κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή και την προώθηση του πολιτισμού μέσα και έξω από τα Μουσεία.

Πληροφορίες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων 44), Αθήνα, τηλ: 213214 4800

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, Ιουλιανού 33-35, Γ΄ Σεπτεμβρίου 74-78 & Πατησίων, Αθήνα, τηλ.: 210 727 99 99 Φαξ: 210 727 99 77

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here