Ευτυχία είναι … να είσαι καλά με τον εαυτό σου

0

Κάποιοι άνθρωποι αναζητούν πράγματα έξω από τον εαυτό τους για να γίνουν ευτυχισμένοι, για παράδειγμα, ναρκωτικά, αλκοόλ ή έναν άλλο άνθρωπο. Αυτό φτιάχνει προσωρινά τα πράγματα αλλά σχεδόν πάντα καταλήγει σε απογοήτευση.

Κανένας άλλος δεν μπορεί να μας επιβεβαιώσει εκτός από μας τους ίδιους. Δεν υπάρχει τίποτα έξω από μας που μπορεί να μας φέρει την ευτυχία που αξίζουμε.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι κάνουν αυτή τη διαπίστωση αρκετά αργά στη ζωή τους ή δεν την κάνουν ποτέ.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτού που γνωρίζουμε ως ευτυχία και της συναισθηματικής εξάρτησης.

Αν χρειάζεσαι μια εξωτερική πηγή για να σε κάνει ευτυχισμένο, τότε έχεις πολλά να μάθεις για τον εαυτό σου και τη ζωή.

Ποιος είμαι χωρίς το σύντροφό μου;

Γνωρίζετε την απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση; Νιώθετε καλά με το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν;

Αν όλη σας η ύπαρξη στρέφεται γύρω από το σύντροφό σας, τι θα κάνετε αν φύγει; Αν διαπιστώνετε πως δεν έχετε δικά σας ενδιαφέροντα ή δεν νιώθετε καλά παρά μόνο αν σας επιβεβαιώσει ο σύντροφός σας, μπορεί να θέλετε να το αλλάξετε αυτό.

Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που φτάνουν σ’ αυτό το αδιέξοδο και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι καθιερώσετε κάποιο χρόνο που θα περνάτε με τον εαυτό σας. Γραφτείτε σε κάποιο μάθημα ή βρείτε ένα χόμπι. Χρειάζεται να φτιάξετε τη δική σας ταυτότητα, ανεξάρτητα από το σύντροφό σας. Κάνοντας αυτό, θα χτίσετε μια γερή βάση για σας, ανεξάρτητα απ’ τον σύντροφό σας. Έτσι, αν κάτι συμβεί με τη σχέση σας, θα μπορείτε να σταθείτε στα πόδια σας.

happiness1

Η ευτυχία είναι μια εσωτερική υπόθεση

Ίσως δεν μπορέσατε να βρείτε κάτι που να σας ευχαριστεί, όπως ένα χόμπι ή κάποιο άλλο ενδιαφέρον. Μπορεί να είστε τόσο απορροφημένοι με τον σύντροφό σας, που το οπτικό σας πεδίο είναι θολό. Αν όμως ψάξετε μέσα σας, θα βρείτε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Υπάρχουν σίγουρα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε. Ίσως έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ασχοληθήκατε μ’ αυτά.

Είναι πολύ εύκολο να χτίσεις τη ζωή σου γύρω από ένα άλλο άτομο και τις ανάγκες του. Κάνοντας αυτό, μπορεί να χάσεις τον εαυτό σου και να ξεχάσεις ποιος είσαι και τι σε προσδιορίζει. Ο σύντροφος δεν είναι αυτός που θα σε κάνει αυτό που είσαι. Είσαι ένα μοναδικός άνθρωπος, με τις δικές σου επιθυμίες, τις δικές σου ανάγκες, τα δικά σου θέλω. Αν δεν εντοπίσεις ποια είναι αυτά, θα νιώσεις άδειος σε περίπτωση που χάσεις το άτομο απ’ το οποίο έχεις εξαρτηθεί. Ο σύντροφος δεν είναι η ζωή σου και παρόλο που είναι υπέροχο το να μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον άλλο, δεν είναι καλό να εμπλέκεσαι τόσο πολύ μαζί του ώστε να χάνεις τελικά τον εαυτό σου.

Η τάση να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα

Όπως είπαμε, αρκετοί άνθρωποι έχουν την τάση να αναζητούν την ευτυχία στον σύντροφό τους. Κάποιοι άλλοι έχουν την ανάγκη να ξεφύγουν από την πραγματικότητα που ζουν και χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα ψώνια ή το τζόγο, για να νιώθουν πληρότητα.

Το πρόβλημα όμως είναι πως ότι κι αν κάνεις, δεν μπορείς να ξεφύγεις απ’ τον εαυτό σου. Η αποφυγή δεν λύνει το οποιοδήποτε συναισθηματικό θέμα απ’ το οποίο υποφέρεις.

Δεν αλλάζει τίποτα όταν πάρεις τη «δόση» σου. Μόνο καθυστερείς το αναπόφευκτο.

Ότι κι αν είναι αυτό που σε εξωθεί να αναζητήσεις την ευτυχία μ’ αυτούς τους καταστροφικούς ή πολυέξοδους τρόπους, θα είναι πάλι εκεί όταν επανέλθεις.

Είναι πολύ εύκολο να ξεφεύγεις από τα προβλήματα μέσα από τέτοιους μηχανισμούς αλλά, δυστυχώς, τα προβλήματα που αποφεύγεις μπορεί να ενταθούν με το πέρασμα του χρόνου. Η διαφυγή δεν είναι ποτέ αποτελεσματική λύση σε οποιοδήποτε θέμα.

Μόνο αν κοιτάξεις το πρόβλημα και το αντιμετωπίσεις, μπορείς να βρεις την ευτυχία μέσα απ’ τον εαυτό σου και όχι από μια εξωτερική πηγή.

escapism

Υπάρχει λύση

Αν κάτι από τα παραπάνω σας φαίνεται οικείο, τότε είστε στο σωστό δρόμο.

Το να παραδέχεσαι ότι υπάρχει πρόβλημα είναι καθοριστικό για τη λύση του. Αποφασίστε να ζητήσετε βοήθεια. Σε ήπιες περιπτώσεις, μπορεί μόνο να χρειάζεται να αλλάξετε κάποια πράγματα για να το ξεπεράσετε. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η χρήση ουσιών, θα χρειαστείτε εξειδικευμένη βοήθεια απεξάρτησης.

Όποια κι αν είναι η κατάσταση, τώρα είναι η ώρα να κάνετε την αλλαγή που χρειάζεστε.

Η ευτυχία, είναι κάτι που χρειάζεται να βρείτε μέσα σας.

Μην αναζητάτε πλαστή ικανοποίηση και αρχίστε να ζείτε τη ζωή σας. Οραματιστείτε τον εαυτό σας να ζει μια ήρεμη και υγιή ζωή, απαλλαγμένη από συνήθειες που σας καταβάλλουν.

Αρχίστε να γράφετε ένα ημερολόγιο για τη ζωή σας και αφιερώστε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας. Είναι ο μόνος που έχει τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Έχετε υπόψη ότι τα προβλήματά σας δεν είναι ασυνήθιστα. Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Έχοντας μια κοινή βάση με άλλους που έχουν προσπαθήσει να βρουν την ευτυχία, μπορείτε να μάθετε κάποια πράγματα που έκαναν εκείνοι για να ξεκινήσουν τη δική τους διαδρομή στη θεραπευτική διαδικασία.

Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν μας και όλοι προσπαθούμε καθημερινά.

Αλλά αν διαπιστώσεις ότι είσαι θλιμμένος τον περισσότερο χρόνο ή ότι χρειάζεσαι κάτι εξωτερικό για να σε κάνει ευτυχισμένο, είναι καιρός να βρεις τον εαυτό σου!

Παναγιώτα Κυπραίου – Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: psychotherapeia.net

o-klooun.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ