Ευχές του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου & Άλλα νέα…

0
Ευχές του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

Posted: 14 Aug 2020 11:11 AM PDT

Ευχές με την ευκαιρία του εορτασμού, αύριο Σάββατο 15 Αυγούστου, της μεγάλης γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, απευθύνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σημειώνει ειδικότερα:

“Με την ευκαιρία του εορτασμού για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκφράζω από καρδιάς προς όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και προς τους φιλοξενούμενους στον τόπο μας, ευχές για χρόνια πολλά, υγεία, δημιουργία και υπομονή για το ξεπέρασμα των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουμε.

Ιδιαίτερα επιθυμώ να υπενθυμίσω, για μία ακόμα φορά, ότι αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, αποτελεί ύψιστο χρέος αλλά και ευθύνη μας να προφυλάξουμε τον εαυτό μας -και κατ’ επέκταση και τους συνανθρώπους μας- λαμβάνοντας όλα τα συνιστώμενα από την πολιτεία μέτρα αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού”.

Σε Δήμιοβα, Κέντρο και Βουλκάνο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 14 Aug 2020 11:09 AM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, απόψε παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα παρευρεθεί στον Εσπερινό που θα τελεστεί στη Μονή της Δήμιοβας.

Ανήμερα της γιορτής, αύριο Σάββατο 15 Αυγούστου, το πρωί θα εκκλησιαστεί στον φερώνυμο ναό στο Κέντρο των Γαϊτσών, έχοντας προηγουμένως επισκεφθεί και στον Κάμπο, ενώ αύριο το βράδυ θα παρακολουθήσει την ακολουθία στη Μονή Βουλκάνου.

Προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 14 Aug 2020 11:08 AM PDT

Το “Πάσχα του καλοκαιριού” αποκαλείται η αυριανή γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν πολλά προσκυνήματα της Παναγίας, στα οποία ο κόσμος τέτοιες ημέρες, τα προηγούμενα χρόνια, συνέρρεε για να λάβει τη χάρη της Θεοτόκου και να εναποθέσει σε αυτή την πίστη και τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο.

Φέτος, η κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού και η ανάγκη για λήψη μέτρων αποτροπής της διάδοσής του, μπορεί ίσως να μειώσουν το πλήθος των ανθρώπων… Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι ακριβώς αυτές οι ίδιες συνθήκες θα πολλαπλασιάσουν την κατάθεση πίστης και ελπίδας από τους Ελληνες προς την Υπεραγία Θεοτόκο για να συνδράμει ώστε να ξεπεραστεί ο συνεχιζόμενος Γολγοθάς, για τη χώρα μας και για όλο τον κόσμο.

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Πελοποννήσου, υπάρχουν πλήθος ναών και μοναστηριών που πανηγυρίζουν αύριο Σάββατο 15 Αυγούστου.

Μεταξύ αυτών:

-Στην Αργολίδα, οι ναοί της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Αργος, στο Κιβέρι, στην Αρια, στα Ιρια, στην Αγία Τριάδα, η Παναγία του Καλαμίου κοντά στην Αρχαία Επίδαυρο, η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Σκοτεινή, στον Πλατανίτη και στα Χώνικα (Νέο Ηραίο)

-Στην Αρκαδία, ο ναός στην Επισκοπή Τεγέας, η Μονή Επάνω Χρέπας και η Μονή της Παναγίας Ελωνας

-Στην Κορινθία, ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Συνοικισμό Κορίνθου, η Παναγία Περαχώρας, η Παναγία στο Δερβένι, η Μονή Παναγίας “Πάντων Χαρά” στο Καλέντζι, η Παναγία Φανερωμένη στο Ξυλόκαστρο, οι ναοί της Παναγίας στην Ξυλοκέριζα, στο Ρητό, στο Κοντόσταβλο, στο Αγιονόρι, στο Κιάτο, στο Ψάρι, στο Κρυονέρι, στην Συκιά, στον Ασσο, στο Σοφικό και στο Μούλκι

-Στη Λακωνία. η μονή της Παναγίας Γιάτρισσας στη Μάνη, στο Ταΰγετο, στα όρια με τη Μεσσηνία, ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδιά, η Παναγίας η Κατωνησιώτισσα στην Ελαφόνησο, η Παναγία η Βρεσθενίτισσα,ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Παραδείσι Βατίκων, καθώς και οι ναοί στο Κυπαρίσσι, στον Γέρακα, στα Κονάκια της Μάνης, στη Βαρβίτσα, στη Λογγάστρα.

-Στη Μεσσηνία, οι μονές Δήμιοβας, Μαρδακίου και Βουλκάνου και η ναοί Μονή Μαρδακίου, η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Κοιμητήριο της Καλαμάτας και η Κοίμηση της Θεοτόκου Λεΐκων.

Αμεση η ανάγκη για νοσοκομείο αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία καλύπτει δαπάνες ελέγχου σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων

Posted: 14 Aug 2020 11:00 AM PDT

Η αυξάνουσα τάση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταδεικνύει την ανάγκη να θεσμοθετηθεί νοσοκομείο αναφοράς, δεδομένου ότι σε αυτή συνυπάρχουν δύο δομές φιλοξενίας μεταναστών, πολλοί καταυλισμοί ρομά, αλλά και σημαντικός αριθμός αλλοδαπών εργατών γης -δηλαδή άνθρωποι με πενιχρή οικονομική δυνατότητα για νοσηλεία μακριά από τον χώρο διαμονής τους.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επανέλαβε το αίτημά του για νοσοκομείο αναφοράς -“ιδιαίτερα όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν ήδη 14” όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Ο περιφερειάρχης, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια ξεκινά να καλύπτει τη δαπάνη των ελέγχων για κορονοϊό σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων, ξεκινώντας από την Αργολίδα όπου θα χρηματοδοτήσει τη διενέργεια ελέγχου σε περίπου 1.000 αθλητές.

Για μία ακόμα φορά, ο Π. Νίκας απηύθυνε σύσταση προς τη νεολαία και προς όλους, να μην παραμελούν την αυτοπροστασία, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του συνόλου.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια δεν χρηματοδοτεί πλέον καμία εκδήλωση που συνεπάγεται συγκέντρωση ατόμων.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ

“Δυστυχώς, ενώ αυξάνονται σε καθημερινή βάση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, θεωρώ ότι δεν έχουμε τις αναγκαίες υγειονομικές υποδομές.

Λυπάμαι γιατί δικαιώνομαι σε όσα έλεγα ως προς την ανάγκη ύπαρξης νοσοκομείου αναφοράς στην Περιφέρειά μας, όταν μάλιστα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 14 τέτοια νοσοκομεία.

Θετικό είναι ότι πληθαίνουν οι φωνές -και σε πολιτικό επίπεδο- που καταδεικνύουν αυτή την ανάγκη και ζητούν νοσοκομείο αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει ήδη υποβληθεί σχετική αναφορά στη Βουλή.

Εστω και τώρα δεν είναι αργά να προχωρήσει η θεσμοθέτηση νοσοκομείου αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέτρο απολύτως απαραίτητο για μια Περιφέρεια που έχει δύο δομές φιλοξενίας μεταναστών, πολλούς καταυλισμούς ρομά, αλλά και σημαντικό αριθμό αλλοδαπούς εργάτες γης.

Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει, έστω και τώρα, η κατάλληλη υποδομή να φιλοξενήσει κρούσματα, ιδιαίτερα ανθρώπους που είναι φτωχοί και έχουν ανάγκη περίθαλψης στον τόπο τους”.

Αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ

Posted: 14 Aug 2020 10:58 AM PDT

Υποβολή σχολίων από τις Περιφέρειες επί του σχεδίου Επιχειρησιακού

Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και προτάσεων επί του σχεδίου αναθεώρησης των Κατευθυντήριων Γραμμών Περιφερειακών Ενισχύσεων 2014 – 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κι ακόμα επεξεργασία και υποβολή προτάσεων σχετικά με το ειδικό καθεστώς κινήτρων καθώς και ορισμός ενός στελέχους από κάθε Περιφέρεια για τη σχετική συνεργασία με την Τεχνική Γραμματεία ΣΔΑΜ.

Τις πιο πάνω αποφάσεις έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην 7η συνεδρίασή της, στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, στην οποία μετείχαν -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αλλά και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος.

Στην ίδια συνεδρίαση γνωστοποιήθηκε ότι για την Μεγαλόπολη προκύπτουν 5 εμβληματικές επενδύσεις ύψους άνω των 500.000.000 ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν 1.000 με 3.000 θέσεις εργασίας.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας εξέφρασε τη συμφωνία του με τις εμβληματικές επενδύσεις, σημειώνοντας την προτεραιότητα του Βιομηχανικού Πάρκου Μεγαλόπολης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης σημείωσε ότι η εστία του προβλήματος είναι η Μεγαλόπολη και οι συμβασιούχοι της ΔΕΗ ηλικίας 25 – 40 ετών καθώς και οι εργαζόμενοι στους υπεργολάβους της ΔΕΗ.

 

 

Το πλήρες κείμενο των πρακτικών της 7ης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), μπορείτε να το δείτε εδώ.

Αυτοψία του Περιφερειάρχη Π. Νίκα στη γέφυρα των Δολιανών

Posted: 14 Aug 2020 10:58 AM PDT

Αυτοψία στην υπό κατασκευή γέφυρα της παράκαμψης Δολιανών, στον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης – Αστρους, έκανε σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συβουλίου Μανώλη Σκαντζό και υπηρεσιακά στελέχη, ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου, η οποία -όπως διαπιστώθηκε- εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Το εν λόγω έργο προβλέπει χωματουργικές εργασίες, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση, ενώ θα γίνει γεφύρωση του ποταμού Τάνου καθώς και κατασκευή δύο κάθετων οδών.

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα το τεχνικό δελτίο για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ

Posted: 14 Aug 2020 10:48 AM PDT

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα το τεχνικό δελτίο του έργου επισκευής του κρηπιδώματος στον παλιό προσήνεμο μώλο του λιμανιού της Κυπαρισσίας.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ.

Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με διαβούλευση, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η υλοποίησή του.

Το φυσικό αντικείµενο του έργου αφορά εργασίες για την επισκευή και ολοκλήρωση του εσωτερικού κρηπιδώµατος του προσήνεµου µώλου του λιμανιού της Κυπαρισσίας, προκειµένου η εν λόγω υποδομή να μπορεί εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Επιπλέον προβλέπεται, η κατασκευή του χερσαίου χώρου µε δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα, οι απαιτούμενες εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης της χερσαίας ζώνης, καθώς επίσης και εργασίες ηλεκτροφωτισμού, με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων στο υπό ολοκλήρωση τµήµα του λιμανιού.

Συντήρηση του δρόμου Μηλέα – Παναγία Γιάτρισσα

Posted: 14 Aug 2020 10:46 AM PDT

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό από την Περιφερειακή Ενότητα οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, με εργολαβίες αλλά και με ίδια μέσα.

Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο υλοποιείται, με τα μηχανήματα της Π.Ε., του Δήμου Δυτικής Μάνης και του Δασαρχείου, η συντήρηση του δρόμου από την Κοινότητα Μηλέας έως την Μονή Παναγίας Γιάτρισσας, με στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης και την εξυπηρέτηση του κοινού κατά την γιορτή της μονής.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, για έργο προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ, που αφορά την βελτίωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα με εργασίες διαπλάτυνσης, τεχνικών, ασφαλτόστρωσης και οδικής ασφάλειας.

Κώλυμα στην καταχώριση νέων αριθμών κυκλοφορίας λόγω βλάβης στο κεντρικό πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Posted: 14 Aug 2020 10:44 AM PDT

Δεν διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο, πράξεις που αφορούν καταχώριση νέων αριθμών κυκλοφορίας οχημάτων, μεταβιβάσεις, ακινησίες κ.α., λόγω βλάβης του πληροφορικού συστήματος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Αυτό  έγινε γνωστό από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η οποία στη σχετική ανακοίνωση προσθέτει:

“Επειδή, σε επικοινωνία μας με το ανωτέρω υπουργείο, δεν μας έγινε γνωστό  πότε θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι αρχικά να επικοινωνούν με το Τμήμα  Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων στα τηλέφωνα: 272 13 61768, 272 13 61782 και 272 13 61773.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here