Ζυλ Ντασέν: Aφιέρωμα σε έναν σπουδαίο σκηνοθέτη και φιλέλληνα

0

Γιώργος Ρούσσος

Ενα ταξίδι στο έργο και τη ζωή του Ζυλ Ντασέν (18 Δεκεμβρίου 1911 – 31 Μαρτίου 2008) του σημαντικού Αμερικανού σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου, αλλά του σπουδαίου φιλέλληνα, με οδηγό τέσσερις αγαπημένες και χαρακτηριστικές δημιουργίες του: «O Δήμιος των Κολασμένων» (Brute Force – 1947), «Ριφιφί» (Du rififi chez les hommes – 1955), «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (Celui qui doit mourir – 1957) και «Δέκα και Μισή, Καλοκαίρι Βράδυ» (10:30 P.M. Summer – 1966).

Ο Ζυλ Ντασέν, γεννημένος στη μικρή κωμόπολη Μιντλτάουν του Κονέτικατ, μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια στις φτωχογειτονιές του Χάρλεμ, όπου ο ρωσοεβραϊκής καταγωγής πατέρας του δούλευε ως κουρέας. Στη δεκαετία του ’30, κι ενώ η οικονομική ύφεση βρίσκονταν στο απόγειό της, το θέατρο αναπτυσσόταν χάρη στο επιδοτούμενο από την κυβέρνηση Theatre Works Project, στους κόλπους του οποίου ο Ντασέν ανδρώθηκε καλλιτεχνικά.

Το 1941 του δίνεται το πράσινο φως για να πραγματοποιήσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το “Πράκτορας των Ναζί” με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή σταρ, Κόνραντ Φάιτ. Μετά από επτά ταινίες στην τότε παντοδύναμη εταιρεία παραγωγής MGM, αρνήθηκε να συνεχίσει, διακόπτοντας το συμβόλαιό του και πραγματοποιώντας μία ιδιότυπη λευκή απεργία, απορρίπτοντας όλα τα σενάρια που του έστελναν.

Ακολούθησε η συνεργασία του με τον γνωστό παραγωγό Μαρκ Χέλλινγκερ, χάρη στον οποίο γύρισε τα δύο πρώτα του σημαντικά φιλμ: το “Δήµιο των κολασµένων” με τον Μπαρτ Λάνκαστερ το 1947 και την αγαπημένη “Γυµνή Πόλη” του 1948. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας να δώσει τον τίτλο και την ιδέα, σε αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά

Δείτε την συνέχεια

tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here