Η (επιμνημόσυνη) σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ…

0

Γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη

Μπορεί και να είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ένα κόμμα… δανείζει τους συνέδρους του σ’ ένα άλλο. Μπορεί επίσης να είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος ενός κόμματος αυτο-επανεκλέγεται στο όνομα της εντολής που έδωσε η βάση  άλλου κόμματος. Μπορεί ακόμη, για πρώτη φορά παγκοσμίως, ένα κόμμα να αναζητεί προστασία σε… νεοσυσταθείσα μητρική εταιρία λόγω χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών. Και, σίγουρα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κάτι τέτοιο ομολογείται δημοσίως, ως λόγος πολιτικής ύπαρξης.

Εν ολίγοις, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε όνομα στην ταμπέλα και έγινε ΚΙΝΑΛ λόγω έλλειψης ΑΦΜ και, τώρα πάει, σε έκτακτο συνέδριο γιατί αλλιώς δεν μπορεί… να πάρει σφραγίδα από τις τράπεζες και από την εφορία. Το γεγονός είναι γνωστό σε άπαντες ίσως – πλην ενδεχομένως κάποιων εκ των 200 και πλέον χιλιάδων ψηφοφόρων που πήγαν πρόθυμα κάποτε να εκλέξουν νέα ηγεσία σε έναν νέο κομματικό φορέα, με όραμα της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς. Ακόμη και για τους τελευταίους των αμύητων όμως ήρθε η ώρα να το πληροφορηθούν χθες, με πάσα επισημότητα. Το είπε ξεκάθαρα, με νούμερα και αριθμούς, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης στην συνεδρίαση της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει άρον-άρον σε έκτακτο συνέδριο που, ουσιαστικά, θα επικυρώσει την αυτοκατάργησή του.

Το είπε – λίγο πιο μπερδεμένα εκείνος – και ο Χρήστος Πρωτόπαππας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, εξηγώντας ότι από την στιγμή που υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ με τις τράπεζες, πρέπει να υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ – έστω και ως σφραγίδα: «Έπρεπε», είπε, «να γίνει υποχρεωτικά ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει νομικό πρόσωπο». Και για να δώσει και μια πολιτική υπόσταση στο… νομικό ζήτημα δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «το ΚΙΝΑΛ είναι ο φορέας και το ΠΑΣΟΚ δουλεύει μέσα από το ΚΙΝΑΛ».

Κατόπιν τούτων το είπε, όσα πιο ανοιχτά γινόταν, και η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας επίσης στην ΚΟΕΣ: «Το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε, «μόνο του δεν μπορεί, παρά μόνο προστατευμένο εντός του Κινήματος Αλλαγής». Εκείνο που δεν είπε είναι πως καθότι, εδώ και καιρό, το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό «προστατευόμενο μέλος» του ΚΙΝΑΛ κάποιοι μπορεί να παίζουν απλώς με ονόματα, σύμβολα και «ιερά» – και ανίερα – κληροδοτήματα προς άγραν πολιτικής επιβίωσης. Στο δια ταύτα πάντως, η Φώφη Γεννηματά έδωσε και το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας – ήτοι των όρων με τους οποίους θα πάει το ΠΑΣΟΚ σε έκτακτο συνέδριο εντός δεκαπέντε ημερών επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που το θέλουν να μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε κόμμα-σφραγίδα.

Οι πλέον βασικοί εξ αυτών των όρων είναι πως δεν θα εκλεγούν σύνεδροι αλλά θα μετάσχουν όσοι είχαν εκλεγεί και συμμετείχαν στο πρόσφατο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, καθώς και το ότι θα υπάρξει αλλαγή καταστατικού για να μην απαιτηθεί εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Με την αλλαγή αυτή, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει αυτοδικαίως η Φώφη Γεννηματά έως το 2021 οπότε λήγει και η τετραετής θητεία της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Η πλατφόρμα της προέδρου – όπως επίσης αναμενόταν – δεν πέρασε ανέφελα. Ο «υπ΄αριθμόν 2» του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης αντέδρασε σφόδρα και ζήτησε «σεβασμό στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ» αλλά δεν έθεσε, άμεσα τουλάχιστον, θέμα ηγεσίας, ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης κατήγγειλε «αντικαταστατικές μεθοδεύσεις» και προανήγγειλε πρωτοβουλίες, και ο Παύλος Γερουλάνος επιφυλάχθηκε αλλά παραμένει αμφίβολο εάν μπορεί (να κινήσει με αξιώσεις θέμα ηγεσίας).

Οπερ, οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν, αλλά το πιθανότερο είναι πως το έκτακτο συνέδριο απλώς θα αποτελέσει και το τυπικό, πολιτικό μνημόσυνο του ΠΑΣΟΚ. Εως τότε το ουσιαστικό πολιτικό ερώτημα ίσως είναι ποιες ζώσες εκλογικές και κοινωνικές δυνάμεις μπορεί να αφορούν όλα αυτά – πρόκειται όμως για ένα ερώτημα που μάλλον δεν απασχολεί ιδιαιτέρως τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ/Δημοκρατική Συμπαράταξη και λοιπών συγγενών…

tvxs.gr/n

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here