Η θρυλική ΕΠΟΝ δείχνει το δρόμο της νεολαίας μας

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

του Παραρτήματος Αρκαδίας για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, στις 23 Φλεβάρη 1943

Η θρυλική ΕΠΟΝ δείχνει το δρόμο της νεολαίας μας

Στις 23 Φλεβάρη του 1943, σ’ ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3,πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ, σύσκεψη οργανώσεων νεολαίας που κατέληξε στην απόφαση ίδρυσης της ΕΠΟΝ με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό, αντιφασιστικό, προοδευτικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό. Η δράση της αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας.

Περισσότερα από 600.000 μέλη της ΕΠΟΝ, σε συνθήκες σκλαβιάς όταν φαινόταν παράτολμο και αδύνατο, έδρασαν με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία στον αγώνα κατά του κατακτητή, με το χωνί, με τις προκηρύξεις, με τον παράνομο τύπο και με το όπλο στο χέρι, δίνοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες βρήκαν ηρωικό θάνατο στα χιτλερικά στρατόπεδα, τις διαδηλώσεις, τις σκληρές μάχες με τους κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες. Χιλιάδες νεολαίοι έγιναν πρότυπα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης και στάσης ζωής.

Πρώτη εκδήλωση που έγινε στην Τρίπολη ήταν στις 25 Μάρτη του 1943 όταν οι ΕΠΟΝίτικες Οργανώσεις στεφάνωσαν τους ανδριάντες των ηρώων του 1821 και τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο. Τη χορωδία που τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο διεύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμούμε την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ δηλώνοντας αμέριστη στήριξη στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και όλων των εργαζόμενων για κάλυψη των αναγκών τους, για μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία, για μόρφωση, για εργασία, για το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, κατά της κρατικής καταστολής, κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να φύγουν οι Βάσεις του θανάτου.

Η ιστορία της ΕΠΟΝ, η ιστορία όλης της δεκαετίας του ‘40, διδάσκει επίσης ότι όταν ο λαός θελήσει και αποφασίσει να στηριχτεί στις ανεξάντλητες δυνάμεις του, ακόμα και σε συνθήκες που ο αντίπαλος μοιάζει ανίκητος, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να αλλάξει τους συσχετισμούς και να νικήσει.

Το ΔΣ του Παραρτήματος Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here