Η κατάρρευση και πυρπόληση του ισχυρού Βαλτετσίου

0

Σαν σήμερα, 26 Απριλίου 1821, οι Τούρκοι βγαίνουν από την Τριπολιτσά με 10.000 άνδρες και χτυπούν το Βαλτέτσι. Οι Έλληνες καταρρέουν και οι Τούρκοι πυρπολούν το χωριό. Ο Κολοκοτρώνης στέκει και πολεμάει μονάχος με 30 άνδρες στο Καλογεροβούνι. Αργά το μεσημέρι καταφθάνουν ελληνικές ενισχύσεις από τα γειτονικά στρατόπεδα Βερβαίνων-Χρυσοβιτσίου-Πιάνας και με επική αντεπίθεση ο Κολοκοτρώνης ανατρέπει τους Τούρκους από την τοποθεσία, καταδιώκοντάς τους μέχρι τα πρόθυρα του τείχους της Τριπολιτσάς.

Η κατάρρευση και πυρπόληση του ισχυρού Βαλτετσίου, η αποκάλυψη ότι ο Πετρόμπεης είχε στείλει μυστικά τον έμπιστό του Γεράσιμο Παπαδόπουλο στον Καϊμακάμη της Τριπολιτσάς και -κυρίως- η είδηση ότι ο τρομερός Κεχαγιάμπεης καταφθάνει από την Πάτρα στην Τριπολιτσά με χιλιάδες επίλεκτους Τουρκαλβανούς για να καταπνίξει την επανάσταση, αποκαρδιώνουν τους καπεταναίους, που εγκαταλείψουν τον Κολοκοτρώνη. Αφηγείται με πικρία ο Γέρος «Την άλλην ημέραν ευρήκαν αφορμή πως θα πάνε να εύρουν στρατιώτες. Φεύγει και ο Μούρτζινος, μένω με είκοσι ανθρώπους εδικούς μου».

Μοναδική ελπίδα του Κολοκοτρώνη είναι πια οι συντοπίτες του Καρυτινοί. Στέλνει μαντατοφόρους στους προεστούς και τους καπεταναίους της επαρχίας Καρυταίνης να συναχθούν στις 28 του Απρίλη στο Χρυσοβίτσι, για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την πολιορκία της Τριπολιτσάς. Συνεχίζει την αφήγηση ο Γέρος «Εγώ με τους είκοσι εκείνους επήγα και έμασα τους Καρυτινούς».

Ο Κολοκοτρώνης στέλνει και μια συγκλονιστική επιστολή στον επίσης Καρυτινό και έμπιστό του Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοδώρητο, που διοικούσε το στρατόπεδο Βερβένων. Διατάζει ο Γέρος με έντονη ψυχική φόρτιση: «Καπετάν δεσπότη Βρεσθένης, μ’όσοι είσαστε αυτού εις τα Βέρβενα, αν είσαι Καρυτινός και καπετάν δεσπότης, να φυλάξετε την πολιορκίαν καλά και καταφθάνω κ’εγώ με στρατεύματα πολλά». Ο Φωτάκος, που έγραψε καθ’ υπαγόρευσή του Γέρου αυτή την επιστολή αναφέρει: «κανείς δεν δύναται να περιγράψει τα κλαύματα και τους αναστεναγμούς του Κολοκοτρώνη εις την περίστασιν αυτήν. Μόνος με δέκα ανθρώπους έμεινεν…»

Η συνέχιση της πολιορκίας της Τριπολιτσάς και της επανάστασης στο Μοριά θα κριθούν λοιπόν στις 28 Απριλίου 1821, στο δραματικό πολεμικό συμβούλιο στο Χρυσοβίτσι. Η ιστορία κρατάει την ανάσα της…

Γιώργος Πραχαλιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here