Η Σάμος μετρά τις πληγές της – 1.000 κτίρια και σπίτια με σοβαρές ζημιές

0

Συνεχίζεται και σήμερα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις στη Σάμο έπειτα από τα 6,7 Ρίχτερ της 30ης Οκτωβρίου, την ώρα που οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν σε μία κανονικότητα. Στο Βαθύ της Σάμου, πάνω στην πλατεία Πυθαγόρα υπάρχουν καταστήματα που είναι ανοιχτά ενώ σε επιχειρήσεις κατά μήκος του λιμανιού, οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να απαλύνουν τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

Κλιμάκια του δήμου Σάμου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του υπουργείου Υποδομών συνεχίζουν να πραγματοποιούν αυτοψίες και να επισκέπτονται σπίτια και επιχειρήσεις για να καταγράψουν τις ζημιές. Στο δημαρχείο της Ανατολικής Σάμου από το Σάββατο υπάρχουν ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από τον Δήμο και την Περιφέρεια όπου κάτοικοι πηγαίνουν και δηλώνουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους. Παράλληλα κλιμάκιο του Στρατού βρίσκεται στο δημαρχείο και παρέχει φαγητό και νερό στους κατοίκους. Όπως αναφέρουν υπάλληλοι του δήμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέχρι στιγμής 1000 σπίτια έχουν δηλώσει φθορές, από ρωγμές μέχρι και καταρρεύσεις, όπως και 170 επιχειρήσεις.

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, οι υπηρεσίες του οποίου μεταφέρθηκαν στο κτίριο του λιμενικού σταθμού στο τουριστικό λιμάνι. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο Άνω Βαθύ, όπου περισσότερα από 150 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, στο Κοκκάρι, στο Καρλόβασι, στα Κοντέικα και σε άλλα χωριά του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Με απόφαση του Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, αναστέλλεται η λειτουργία για το διάστημα από σήμερα Δευτέρα 2 έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου όλων των σχολικών μονάδων προκειμένου να ελεγχθεί η στατικότητα των συγκεκριμένων κτιρίων. Ήδη, σοβαρές ζημιές έχουν καταγραφεί στα Δημοτικά Σχολεία Βαθέως, Χώρας και Παλαιοκάστρου.

«Εδώ πέρα κάνουμε την καταγραφή των κτιρίων, των οικιών, των επιχειρήσεων, των ζημιών που έχουν προκληθεί από τον σεισμό. Κρατάμε τα στοιχεία των ανθρώπων που μας δίνουν μια περιγραφή της ζημιάς. Καταγράφουμε την περιοχή έτσι ώστε τα συνεργεία να ξεκινήσουν τμηματικά και ανά περιοχή να χαρακτηρίζουν τα κτίρια που έχουν δηλωθεί ως προβληματικά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντιγόνη Ντιντίφα, εργαζόμενη του δήμου. Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο ‘Ανω Βαθύ, στο χωριό Κοκκάρι, στο Καρλόβασι και στη Χώρα ενώ αρκετοί κάτοικοι εξακολουθούν να μην μένουν στα σπίτια τους και να περνούν τη νύχτα είτε στα αυτοκίνητά τους είτε σε σκηνές που έχει στήσει ο Στρατός σε γήπεδα του νησιού.

Παράλληλα, οι μετασεισμοί από την Παρασκευή δεν έχουν σταματήσει, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των κατοίκων της Σάμου. «Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον κόσμο που έχει εγκαταλείψει το σπίτι του. Τουλάχιστον να χαρακτηριστούν τα ακίνητα, να ξέρουμε αν οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», τονίζει η κ. Ντιντίφα

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here