Η τελική απόφαση είναι πάντα των πολιτών

0

Eνα πολύ κακό αποτέλεσμα και μια μη διαχειρίσιμη ήττα για το ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ήταν το χειρότερο σενάριο για το κυβερνών κόμμα. Η ανάλυση της ήττας μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες, όμως η απάντηση σε αυτήν ήταν μόνο μία και η απολύτως ενδεδειγμένη: Εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει, ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων και οι πολίτες, ως τελικός κριτής, θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιο σχέδιο θα πορευτεί. «Την απάντηση την έδινε και θα την δίνει πάντα ο ελληνικός λαός. Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια και αυτό το μέλλον πιστεύουμε ότι ανήκει στους πολλούς και γι’ αυτό θα απευθυνόμαστε σε αυτούς», τόνισε. Η πιο έντιμη στάση ενός ηγέτη όταν μια κυβέρνηση απονομιμοποιείται είναι η προσφυγή στο λαό, αν και στην Ελλάδα σπάνια έχει συμβεί.

Στις κάλπες των ευρωεκλογών, η καθαρή νίκη της ΝΔ οφείλεται πρωτίστως στη συσπείρωση που κατάφερε να πετύχει εκφράζοντας ένα Δεξιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ήττα, εδραιώθηκε ως ο βασικός πυλώνας του προοδευτικού χώρου και το επόμενο διάστημα θα φανεί αν μπορεί να πετύχει και τη συσπείρωση μέσω της συμμαχίας, που ξεκίνησε στις ευρωεκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο προεκλογικός αγώνας ανέδειξε ένα σημαντικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τις σημαντικές οργανωτικές αδυναμίες εντός κόμματος, ενώ οι ερμητικά κλειστές οργανώσεις, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στην επιλογή της ηγεσίας για διεύρυνση, αλλά περιχαρακώθηκαν και κατά περίπτωση ακολούθησαν και προσωπικές πολιτικές. Το αποτέλεσμα ήταν όλο το βάρος να πέσει στο πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, από το οποίο ξοδεύουν όλοι εδώ και αρκετά χρόνια.

Tο μιντιακό σύστημα είχε εξ αρχής έναν συγκεκριμένο στόχο, όμως στον καθημερινό βομβαρδισμό της καταστροφολογίας, η κυβέρνηση δεν βρήκε απάντηση ώστε να επικοινωνηθεί συντονισμένα στον κόσμο και να αναδειχθεί το έργο και οι σημαντικές επιτυχίες στην οικονομία, τα δημοσιονομικά, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξωτερική πολιτική, που οδήγησαν στην έξοδο από τα μνημόνια και στη σημαντική αναβάθμιση της χώρας διεθνώς. Σε πρώτη φάση λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταθέσει ένα πολύ ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο στην κρίση των πολιτών, ώστε να συγκρίνει και να επιλέξει. Σε δεύτερη φάση να κάνει ένα πραγματικό προεκλογικό αγώνα, όχι σαν αυτόν που μόλις ολοκλήρωσε. Τέλος, και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, να καταπολεμήσει τα σύνδρομα του παρελθόντος και να κάνει τις συμμαχίες του, σφραγίζοντας την ισχυρή θέση του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here