Κάλεσμα στους νέους της περιοχής-ΤΟ MERAKI PEOPLE ψάχνει να δημιουργήσει ΤΟΠΙΚΑ ένα ΜΙΚΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΕΞΥΠΝΩΝ ΝΕΩΝ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ατόμων

0

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 25/10/19 το World Cafeστα Άνω Δολιανά, με θέμα :(ΔΡΑΣΕΙΣ αειφόρου ανάπτυξης ,στα 24 χωριά του ΠΑΡΝΩΝΑ.)

Το astros-kynourianews.gr,αρωγός αυτής της προσπάθειας όλα αυτά τα χρόνια και χορηγός επικοινωνίας,σας παρουσιάζουμε μερικά στιγμιότυπα από αυτή την ενημερωτική συνάντηση και το Δελτίο τύπου,ώστε να ενημερωθούν οι νέοι της περιοχής μας με ένα κοινό σκοπό, να δημιουργήσουν συνέργειες για το καλό της Κυνουρίας και ευρύτερης περιοχής. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΜΕΘΑ για να φτιάξουμε ενα ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στην ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ: Μια Συλλογική Αφήγηση

English version

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, μια ομάδα κατοίκων του Δήμου ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, στην Ελλάδα, διορατικοί εκλεγμένοι, εμπειρογνώμονες από άλλα μέρη της Ελλάδας, έγκριτοι Ακαδημαϊκοί,  εκπρόσωποι/επαγγελματίες της Κοινωνικής Οικονομίας από την Βόρειο και Νότιο Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική συνάχτηκαν στο Δασικό Χωριό Άνω Δολιανά | Ξενοδοχεία στην Αρκαδία – Δισάκι  για να συζητήσουν ΠΡΑΞΕΙΣ που μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή μέσα από την ενεργή συνεργασία των εκλεγμένων και των κατοίκων με την υποστήριξη διάδραση Εθνικών και Διεθνών συνεργατών.

Οικοδέσποινα της συνάντησης ήταν η Christiana D. Gardikioti μια Τοπική Οραματίστρια υπο την αιγίδα και συνδρομή του Institute for Evolutionary Leadership (IEL) και του Fyodor Ovchinnikov, Συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του IEL ο οποίος ήρθε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ για να σχεδιάσει και να συντονίσει την συνάντηση.

Μία εξειδικευμένη World Cafe μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή της συζήτησης η οποία διευκόλυνε και την οικειότητα που δημιουργείται σε  μικρές ομάδες και το εύρος των οπτικών γωνιών οι οποίες δημιουργούνται απο την διασταυρωτή επικονίαση των ιδεών επειδή οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε διαφορετικές ομάδες στους 3 γύρους των συζητήσεων. Οι σκέψεις/απόψεις τους συλλέκτηκαν και καταγράφηκαν κατά την μεθοδολογία της Συλλογικής Αφήγησης και δημιούργησαν μια καινούργια Συλλογική Αφήγηση Collective Narrative Methodology H ακεραιότητα των ιδεών διατηρήθηκε στο έπακρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο λόγω της ποιότητας της ηχογράφησης και την σαφήνεια της αρχικής Γλώσσας Εργασίας.

Εκτός από τους παρευρισκόμενους/ες με ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, μία ομάδα Διεθνών φίλων και συμβούλων του “MERAKI PEOPLE” συγκεντρώθηκε διαδικτυακά για να συζητήσει σε εξειδικευμένο επίπεδο ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΕΜΠΕΙΡΊΕΣ και ΠΟΡΟΥΣ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν  σε αυτη την ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Η Κα Anna Blume απο το Impact Journey ήταν συντονίστρια της διαδικτυακής αυτής συνομιλίας. Η ηχογράφηση αυτής της διαδικτυακής συνομιλίας θα πληροφορήσει για μελλοντικές ΠΡΆΞΕΙΣ που θα ακολουθήσουν την συναντηση με φυσική παρουσία και θα προστεθεί στα Πρακτικά της NowWhat?! μαζί με την παρούσα Συλλογική Αφήγηση. 

30+ συμμετέχοντες συνέβαλαν ή με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά ενώ πάνω από 12 κάτοικοι εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην ΔΡΑΣΗ απλά δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στο World Cafe που έγινε στα Άνω Δολιανά αυτή την φορά. Η Κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη προσκαλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί της για να συζητήσουν μαζί αυτή την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ για να χτίσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα κοινό σκοπό και να δημιουργήσουν συνέργειες για το καλό της περιοχής. 

 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Αντιληφθήκαμε και νιώσαμε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των συζητήσεων ήταν εξαιρετικά θετική και πολυ πολυ πολυ εποικοδομητική. Αυτό είναι σημαντικό. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις αρκετά δημιουργικά και οι συντονιστές τους βοήθησαν να κάνουν περίληψη και να τονίσουν τις απαντήσεις κλειδιά. 

Η περιοχή έχει μοναδικά δώρα που μπορούν να προσθέσουν ΑΞΙΑ σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ένα  πάρα πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι είμαστε σε μία περιοχή που έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αυτή η περιοχή έχει τα δικά της ΔΩΡΑ – την αυθεντικότητα της – κάτι το διαφορετικό, κάτι καινούργιο, κάτι φρέσκο! Αυτό είναι σημαντικό. Αυτο δίνει το σήμα κατατεθέν ότι η περιοχή είναι τόσο ιδιαίτερη που μπορεί να προσφέρει στους Ελληνες και στον Κόσμο ολάκερο κάτι πολύ ενδιαφέρον, πολύ σημαντικό και υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Η περιοχή έχει πανέμορφη ΦΥΣΗ – Εχει εναν καταπληκτικο ΗΛΙΟ και μια καταπληκτικη ΘΑΛΑΣΣΑ – αλλα αυτα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τα μοναδικά πράγματα πάνω στα οποία εστιαζόμαστε. Χρειάζεται να εστιαστουμε στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και την ΓΝΩΣΗ που μπορουν να φέρουν οταν ερχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους/επισκέπτες έτσι ώστε η περιοχή να μετατρέπεται ολάκερη σε ΧΩΡΟ ΜΑΘΗΣΗΣ, ένας τόπος ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ. Και αυτό σημαίνει ότι οι ορίζοντες παλταίνουν και ανοίγουν και οι κοινότητες που εμπλέκονται μετατρέπονται σε ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ. 

Έτσι όπως η αστικοποίηση σιγά σιγά αγγίζει τα χωριά, ΕΠΑΡΧΙΑ και ΠΟΛΗ – και οι δύο –  πρέπει να συναντηθούνε στην ΜΕΣΗ. 

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Αστικοποίηση σιγά σιγά να αγγίζει τα χωριά και τις πόλεις και οι πόλεις θα γίνουν όλο και περισσότερο μεγάλες και κραταιές. Τα χωριά εγκαταλείπονται παρότι τα σπίτια ανήκουν σε άτομα τα οποία όμως ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ σε αυτά ολοχρονίς. Αυτό γιατί εχουμε “Δεύτερα σπίτια”, “δεύτερη κατοικία” “καλοκαιρινά σπίτια” “σπίτια διακοπών” και ούτω καθεξής. Φυσικά ξέρουμε πολύ καλά το ΓΙΑΤΙ και οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη μας.  

Οι αιτίες είναι πολλές. Οι κάτοικοι δεν εχουν ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ κατα πρώτον και κατά δεύτερο δεν εχουν καλή πρόσβαση στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ οπότε οι νέες οικογένειες μετακομίζουν και φεύγουν από το χωριό.  Μετακομίζουν στο πλησιέστερο Αστικό μεγάλο κέντρο για να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους και στους εαυτούς τους. Αντίστοιχα οι γεροντότεροι, οι συνταξιούχοι, δεν έχουν καλές υπηρεσίες ΥΓΕΊΑΣ το οποίο για εναν πληθυσμό που γερνάει είναι ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ. 

Γιαυτό επαναλαμβάνουμε έτσι όπως η αστικοποίηση σιγά σιγά αγγίζει τα χωριά, ΕΠΑΡΧΙΑ και ΠΟΛΗ – και οι δύο –  πρέπει να συναντηθούνε στην ΜΕΣΗ. Αυτό είναι το σημαντικότερο και αυτή η περιοχή μπορεί να το κάνει – μάλιστα πιστεύουμε ότι δεν είναι και πολύ μακριά από την εκπλήρωση του. 

Μπορουμε να μοχλεύσουμε την Γεωγραφία και τις υποδομές για ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. 

Παράλληλα με την Γεωγραφία έχουμε πολύ καλές ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Οι υποδομές είναι οι αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι είναι σε καλή κατάσταση μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε εξαιρετική κατάσταση οι περισσότεροι. Παρέχουν πρόσβαση στο κέντρο του ΔΗΜΟΥ. Μία παρατήρηση είναι η έλλειψη συγκοινωνίας και τακτικού ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ! Φυσικά οι περισσότεροι έχουν αυτοκίνητα αλλά πρέπει να υπάρχει σταθερή συγκοινωνιακή παροχή  για το κοινό για να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ κοινοτήτων.  

Πρέπει να καλυτερεύσουν οι προσωπικές επαφές μεταξύ όλων των κατοίκων σε αυτή την περιοχή. Να εχουν επικοινωνία με τα μεγάλα Αστικά Κέντρα όπως η ΤΡΙΠΟΛΗ διότι θα μας επιτρέψει να έχουμε όχι μόνο μεγαλύτερη ομάδα ΔΡΆΣΗΣ αλλά να χρησιμοποιησουμε την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ σαν μοχλό ανάπτυξης. Τα χωριά είναι αποκλεισμένα και αποκομμένα και η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι κομβικό σημείο ανάπτυξης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται διάφορα επικοινωνιακά συστήματα όπως το INTERNET σε κάθε χωριό για να εξασφαλίζεται η σύνδεση όλων με όλους αλλά και Η ΠΡΟΒΟΛΗ της περιοχής σε ολάκαιρο τον ΠΛΑΝΗΤΗ και η γνωστοποίηση της προσπάθειας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

Επειδή η περιοχή όπως αναφέρθηκε μπορεί να παράξει προιόντα ΥΨΗΛΗΣ  ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΛΟΙ ΟΜΟΦΩΝΑ συμφώνησαν ότι η παραγωγή και η μεταποίηση θα πρέπει να γίνονται ΤΟΠΙΚΑ, όχι σε άλλους τόπους: η μετατροπή, προϊόν/ντα έτοιμο/α για την αγορά ΤΟΠΙΚΑ. Αυτό θα δώσει εργασία στους κατοίκους και συνάμα θα κρατήσει την ποιότητα σε ΥΨΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ.   

Είμαστε στην Πελοπόννησο η οποία μπορεί μεν να μην είναι τεράστια σε έκταση, αλλά παράγει ΠΟΙΟΤΙΚΑ και πράγματα ΥΨΗΛΗΣ προστιθέμενης ΑΞΙΑΣ πράγμα που δημιουργεί ένα πλεονέκτημα: Οι αποστάσεις ΔΕΝ είναι τόσο μεγάλες, αρα ότι παράγεται ΔΕΝ χρειάζεται να το μεταφέρουμε πολύ μακρυά. Ας ληφθεί υπ όψιν ότι τα κόστη μεταφοράς των προϊόντων γενικά είναι από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις ΚΟΣΤΟΥΣ στην παραγωγική διαδικασια και εμείς εδώ επειδή λειτουργούμε σε μια ακτίνα 60 – 80 χλμ  μπορούμε να πετύχουμε τον δείκτη ΒΙΩΣΙΜΌΤΗΤΑΣ ο οποίος κυμαίνεται πολύ κοντά σε αυτά τα νουμερα! Ετσι, ας λάβουμε υπ όψιν μας ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δρόμους και λιμάνια κοντά στην Καλαμάτα, την Κόρινθο, ακόμα και μέχρι τα προάστια της ΑΘΗΝΑΣ η οποία δεν είναι και πολύ μακρυά τηρουμένων των αναλογιών. 

Αιρετοί και Διεθνείς Επισκέπτες υποστηρίζουν την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΤΥΠΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ. 

Τα δομικά στοιχεία όλων αυτών που αναφέρουμε σήμερα μας οδηγούν στη συνειδητοποίηση ότι υπάρχει ΑΝΆΓΚΗ για ένα τύπο μιας καινούργιας οικονομίας. Ένας καινούργιος τρόπος ζωής είναι ήδη εδώ. Δεν είναι απλά μια ΙΔΕΑ. Βιώνουμε την σημερινή ημέρα την μετάβαση από την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ που πληγώνει τον Πλανήτη και το Περιβάλλον σε έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς την ΦΥΣΗ και το περιβάλλον. Αυτό χρειάζεται μία ΑΛΛΑΓΉ – και εξαρτάται από εμάς να την πραγματοποιήσουμε- στον τρόπο που σκεφτόμαστε και στις καταναλωτικές μας συνήθειες και στον τρόπο που ζούμε. Γιαυτο σήμερα μιλάμε για την ευκαιρία δημιουργίας ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΤΥΠΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ εδώ ακριβώς στην Κυνουρία, και αυτή η ευκαιρία παίρνει σάρκα και οστά. Αν βάλουμε μπροστά και ξεκινήσει η διαδικασία,αυτό θα γίνει ένα ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΝΕΟ, οι άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα θα μάθουν για το εγχείρημα μας. Θα μάθουν επίσης ότι αυτό δεν είναι μόνο μια ΙΔΕΑ!  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οραματιζόμαστε την σύγκλιση διαφορετικών οικονομικών δράσεων. Παραδοσιακά στην Ελλάδα ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αποτελεί κύριο τομέα της οικονομίας, και συζητήσαμε να φέρουμε μαζί με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, ΤΟΥΡΙΣΜΟ με μια καινουργια διαδικασία ΜΑΘΗΣΗΣ για ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ που έχει  αρχίσει να γίνεται “μόδα” όπως ηδη συζητήσαμε στην συνάντηση. Αδράχνοντας αυτή την ευκαιρία, η ΔΕΣΜΕΥΣΗ που αναδύεται απόψε έρχεται και από τους δύο πόλους: από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τους ανθρώπους εκτός συνόρων εκτός της περιοχής. 

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεσμεύτηκαν να γνωστοποιήσουν την ιδέα στην Τοπική τους Κοινωνία: Είμαστε μια κοινότητα 11.000 πολιτών. Αυτοί οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν και να κινηθούν, πρέπει να αποκτήσουν καινούργια ενέργεια και ζωή και αυτό είναι εφικτό με την βούληση και ενεργοποίηση των αιρετών της περιοχής! 

Από την άλλη μεριά, ακούσαμε με έναν πολύ καθαρό τρόπο, μια δέσμευση από τους ανθρώπους εκτός της περιοχής που θέλουν να γίνουν φορείς αυτού του μηνύματος, να το κάνουν γνωστό σε ολόκληρο τον Πλανήτη χρησιμοποιώντας ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ που υπάρχουν μια που θεωρούν ότι αυτή η προσπάθεια αλλαγής είναι εξαιρετική για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ και να κάνει την προσπάθεια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Επίσης οι συμμετέχοντες από το εξωτερικό πρότειναν ανταλλαγές. Παραδείγματος χάρι, ένα χωριό στην Αφρική οπου ενας από τους συμμετέχοντες έχει δημιουργήσει μια ΔΡΑΣΗ (γεωργία χωρίς φυτοφάρμακα – permaculture) μπορεί να ανταλλάξει ΓΝΩΣΗ με ένα χωριό της Κυνουρίας. Ο ένας θα επισκεφθεί τον άλλον και έτσι θα συμβούν πράγματα μεταξύ κοινοτήτων. Αν γίνει ανταλλαγή γνώσης για καλλιεργητικές πρακτικές με χωρίς φυτοφάρμακα αυτο θα σημαίνει η απομάκρυνση της Αγροτικής Παραγωγής από τα φυτοφάρμακα και σημαίνει ΑΛΛΑΓΗ στην ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ! Φυσικά το μεγάλο κίνητρο εδώ είναι η μάχη για την ανεργία των ΝΕΩΝ της περιοχής! 

Αυτό σημαίνει – και είναι και το κύριο συμπέρασμα – δεν μιλάμε μόνο για ωραίες ιδέες, δεν μιλάμε μόνο για επικοινωνία, μιλάμε για δημιουργία, βήμα προς βήμα, τα ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ τα οποία είναι απαραίτητα να φέρουν την ευημερία με έναν καλύτερο τρόπο. Μιλάμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο σε ένα χωριό που θα το αγκαλιάσουν και όλα τα γύρω χωριά. Κανένα περιφερειακό χωριό δεν χρειάζεται να αισθάνεται απομονωμένο! Ολα τα χωριά πρέπει να αισθάνονται ότι συμμετέχουν, η γνώμη τους είναι ισοβαρής, και μπορούν να φέρουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και πλεονεκτήματα για να ΞΕΚΙΝΉΣΕΙ να γίνεται κάτι για ΟΛΟΥΣ! 

ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΓΥΡΊΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ σε τόπο μαθησης για νέους ανθρώπους. 

Ολο το χωριό μπορεί να γίνει ΤΟΠΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ και ΣΧΟΛΕΙΟ! Οχι με την έννοια της ΤΥΠΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ όπου το Σχολείο είναι κανονικό Σχολείο αλλά ένα ολόκληρο χωριό να γίνει τόπος ΑΤΥΠΗΣ μάθησης κυρίως για την ΦΥΣΗ. Πάρα πολλοί νέοι δεν έχουν σχεδόν καθόλου επαφή με την ΥΠΑΙΘΡΟ και ΤΑ ΧΩΡΙΑ εκτός από μερικές ημέρες καλοκαιρινών διακοπών. 

Θα είναι μια ωραία ιστορία – ιδιαίτερα για τις ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – εάν μπορέσουμε να οργανώσουμε μικρής διάρκειας επισκεψεις, μία φορά τον μήνα ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ σε τακτά διαστήματα ώστε τα παιδιά και οι νέοι να μην θεωρουν το χωριό ΤΟΠΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ αλλά να δουν το ΧΩΡΙΟ σαν μια εκπαιδευτική ζώνη πολύ κοντά στην ΦΥΣΗ που θα μπορούν να μάθουν πράγματα για τον ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ και να έρθουν πιο κοντά της.   

Μπορούμε να έχουμε ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ΕΡΕΥΝΑ μαζί σε μια ΑΤΥΠΗ αλλά άκρως δημιουργική σχέση: Εχουμε Ακαδημαϊκούς και την Ερευνα τους μαζί μας αλλα κυρίως έχουμε την ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ που ζουν εκεί.  Αυτό θα ενδυναμώσει τις οδούς της επιστροφής και θα φέρει τον νέο κόσμο πίσω. Η αναγέννηση των εγκαταλελειμμένων χωριών ξεκινάει από τους ΝΕΟΥΣ. 

Η δέσμευση να υποστηριχθεί το “Meraki People” με ένα άδειο ΣΧΟΛΕΊΟ του Δήμου σε μία κοινότητα είναι το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του μεγαλύτερου οράματος. 

Συμφωνήσαμε όπως λέει και η επιγραφή στο Δασικό Χωριό “ένα γραμμάριο ΠΡΆΞΗΣ αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας”  και την οποία με χαρά κάναμε σύνθημά  μας! Μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένες πράξεις και μετά να δείξουμε αποτελέσματα. Πρέπει να δείξουμε εστω ΈΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ και είχαμε μερικές καταπληκτικές προτάσεις για το πως θα το πετύχουμε. Αυτό που αποκομίζουμε  από αυτή την συνάντηση σήμερα το οποίο είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν και τα δύο: και η διάθεση και η δέσμευση να κάνουμε κάτι το οποίο θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ όλων αυτών των ιδεών που μοιραστήκαμε! Ειδικότερα το να χρησιμοποιηθεί το ΣΧΟΛΕΙΟ για να διευκολύνει την διαδικασία ΑΤΥΠΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ για την οποία μιλάμε από το “MERAKI PEOPLE”

Οι εκλεγμένοι στην Τοπική αυτοδιοίκηση δεσμεύτηκαν ότι θα φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο  και θα διευκολύνουν την δημιουργία του πρώτου Μαθησιακού Κέντρου πραγματικότητα. Αυτό είναι σημαντικότατη εξέλιξη και θα σηματοδοτήσει ότι η  Μάθηση, η Ερευνα και η Πράξη λαμβάνουν χώρα ΕΜΠΡΑΚΤΑ. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αυτό έγινε κατανοητό με έναν ξεκάθαρο τρόπο, ομόφωνα από όλους, ότι η δέσμευση υπάρχει ότι το ΣΧΟΛΕΙΟ θα δοθεί ώστε να αρχίσει η διαδικασία ΥΛΟΠΟΊΗΣΗΣ της Δράσης. 

Η χρήση ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ για την Κοινωνική Καινοτομία μπορεί να είναι ένα δυνατό εργαλείο ΠΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  

Ένας άλλος τυπος ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ έγινε γνωστός από ένα άλλο μέλος της Τοπικής Κοινότητας το οποίο ανέφερε ότι είμαστε εδώ για να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται, το οποίο είναι σημαντικό. Για να το αντιληφθεί θα πάει να ψάξει  στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, θα βρείτε παρόμοιες περιπτώσεις στον Κόσμο, θα τις βάλεις ολες μαζί, θα δει και θα συγκρίνει τα αποτελέσματα, θα τα καταγράψει και θα μας στείλει τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας της. Χρειαζόμαστε παραδείγματα, κοντινά παραδείγματα για να πείσουμε τον κόσμο. Αυτή είναι μια ΠΡΑΞΗ που θα κάνει και μετά φυσικά στον καφέ με τις υπόλοιπες Κυρίες που ζουν στο χωριό μπορεί να τις συζητήσει και να τις διαδώσει. Η λέξη και έννοια “ΔΙΑΧΥΣΗ” είναι η λέξη κλειδί εδώ και αυτή είναι μια πολύτιμη εργασία. 

Όπως τα Εθνικά ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (στις ειδήσεις)  ανοίγουν τον δρόμο έτσι και οι Τοπικοί Δημοσιογράφοι θα πρέπει να γίνουν πιο ΕΝΕΡΓΟΙ.

Ένας από τους παρευρισκόμενους στο World Cafe ανέφερε ότι η Δράση η δική μας και άλλες παράπλευρες δράσεις θα παρουσιαζονταν σε μια μεγάλη κραταιά εφημερίδα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ σε ένθετο αφιέρωμα για την ΒΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κατα την οποία ψάχνουμε νέες ανανεώσιμες πρώτες ύλες για την παραγωγή αγαθών σαν τον καινούργιο τρόπο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. Αν αυτό πραγματικά συμβεί τα ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ θα πρέπει και εκείνα να ακολουθήσουν και μάλιστα να έρθουν εκείνα προς εμάς παιζοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στο όλο εγχείρημα.

Αμεση επικοινωνία με τα Τοπικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Άλλη μία πολύ καλή ιδέα ήρθε από μια κάτοικο του χωριού Άνω Δολιανά που μαζευτήκαμε να συζητήσουμε σήμερα: πρότεινε το “MERAKI PEOPLE” να χρησιμοποιήσει έναν άδειο χώρο για την ΜΑΘΗΣΗ και την εισαγωγή στην ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και να το προβάλλει σε μορφή παρουσίασης. Το χωριό θα συγκεντρώνεται 2 με 3 φορές τον χρόνο εκεί και το “MERAKI PEOPLE” θα παρουσιάζει την δράση του για αυτά που γίνονται: ποιά είναι η καινούργια γνώση και τι μπορεί να γίνει χωρίς να περιμένουμε τα “μεγάλα επενδυτικά Κεφάλαια”. Ένα μικρό δωμάτιο γίνεται στα ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ κέντρο μάθησης της  Βιο Οικονομίας και της ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς που ξέρουμε, οφείλουμε να μοιραστουμε την Γνώση με τα υπόλοιπα χωριά που χρειάζεται να ερθουν και αυτά να παρακολουθήσουν. 

Επιμέλεια-Παρουσίαση- Ρεπορτάζ:Φώτης Τζιβελόπουλος-Team Promo Kynouria -Κοιν.Σ.Επ

Συμπεράσματα συζητήσεων & πως θα γίνουν πράξεις

Το μήνυμα για τον τόπο μας

ΤΟ MERAKI PEOPLE ψάχνει να δημιουργήσει ΤΟΠΙΚΑ ένα ΜΙΚΡΟ ΠΥΡΗΝΑ
ΕΞΥΠΝΩΝ ΝΕΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ατόμων

Κάθε ΠΡΩΤΗ Τετάρτη του ΜΗΝΑ ΣΥΝΑΞΗ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ απόγευμα 8-9 στ Κεντρικά του MERAKI PEOPLE (Ματσολόγιαννη το μαγαζί) τηλ.επικοινωνίας κ.Χριστιάνα: 6999171819

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here