Κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια, κανονικά η λειτουργία των σχολείων & Ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία

0

Η ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το θέμα του κορωνοϊού, αλλά και η ανάγκη διατύπωσης αιτήματος για την υποστήριξη των νοσηλευτικών μονάδων με το αναγκαίο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα, καθώς πραγματικά υπάρχουν ελλείψεις και στα δύο αυτά πεδία, περιλαμβάνονται στις διαπιστώσεις από την ευρύτατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην Τρίπολη, το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Στην εν λόγω σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον κορωνοϊό.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι εκπρόσωποι από τις αρμόδιες για τη δημόσια υγεία δομές της Περιφέρειας, όπως ο γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας και οι διευθυντές των κατά τόπους διευθύνσεων υγείας, διοικητές νοσοκομείων, πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, ο διευθυντής εκπαίδευσης, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι:

-Τοπικός συντονισμός κατά Περιφερειακή Ενότητα από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και κεντρικός συντονισμός από την Περιφέρεια όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

-Η Περιφέρεια αναλαμβάνει ενημερωτική εκστρατεία για το συγκεκριμένο θέμα μέσω και της κινητής τηλεφωνίας

-Ψυχραιμία και αποφυγή αυτοσχεδιασμών, όπως και τήρηση όλων όσα προβλέπονται στην πρόσφατη νομοθετική πράξη

-Τα σχολεία θα λειτουργούν κανονικά, καθώς σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο μόνοι αρμόδιοι για τη διακοπή της λειτουργίας τους είναι οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας με κοινή τους απόφαση

Διαπιστώθηκε, τέλος, η ανάγκη αφ’ ενός της δημιουργίας ενός κέντρου αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την συγκεκριμένη επιδημία και αφ’ ετέρου της διατύπωσης αιτήματος για την υποστήριξη των νοσηλευτικών μονάδων της Περιφέρειας με το αναγκαίο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα, καθώς -όπως τονίστηκε- “πραγματικά υπάρχουν ελλείψεις και στα δύο αυτά πεδία”.

Ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για τον κορωνοϊό – Οδηγίες και για αλλοδαπούς σε 6 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, αλβανικά, αραβικά και φαρσί)

Ενημερωτική εκστρατεία για τον κοροωνοϊό έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τίτλο “Δεν φοβόμαστε-Προστατευόμαστε/ Ασπίδα μας, η γνώση”.

Γι’ αυτό το σκοπό, σε ειδικό πλαίσιο στην ιστοσελίδα www.civilprotection.gr έχει συμπεριλάβει:

-Ψηφιακό έντυπο με 19 Ερωτήσεις-Απαντήσεις για τον κορωνοϊό

-Ψηφιακή έκδοση 8 Οδηγιών

-Μετάφραση της ψηφιακής έκδοσης των 8 οδηγιών σε έξι γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, αλβανικά, αραβικά και φαρσί (περσικά)

ώστε όλοι όσοι διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα στην ελληνική επικράτεια να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας.

Ειδικότερα, η ΓΓΠΠ, σε απόλυτη συνάρτηση με τη βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες, προχώρησε, στην έκδοση 8 Οδηγιών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19.

Από σήμερα, το υλικό αυτό βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σε έξι γλώσσες -αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, αλβανικά, αραβικά και φαρσί (περσικά)- ώστε όλοι όσοι διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα στην ελληνική επικράτεια να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Τέλος, η ΓΓΠΠ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα, στον οποίο απέστειλε τις οδηγίες, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθούν οι ξένες Πρεσβείες που εδρεύουν στη χώρα μας.

Τις οδηγίες στα ελληνικά που περιλαμβάνονται στο έντυπο της ΓΓΠΠ με τις 19 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τον κορωνοϊό μπορείτε να τις δείτε εδώ:

Οδηγίες για τον Κορωνοϊό

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here