Και εγένετο Βόρεια Μακεδονία: Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Σύνταγμα

0

Πέρασαν από τη βουλή της πΓΔΜ οι συνταγματικές αλλαγές που οδηγούν σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Τους πολίτες και τους βουλευτές της χώρας του που «ανέλαβαν την ευθύνη» για τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες, όπως λέει, άνοιξαν τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την χώρα του ευχαρίστησε μέσω twitter ο Ζόραν Ζάεφ. 

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Μετά την ψήφιση των τροπολογιών για την αλλαγή του συντάγματος μένει η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ωστόσο δεν πρόκειται, όπως έχει ανακοινώσει, να εγκρίνει τη συμφωνία, τονίζοντας πως είναι εθνικά επιζήμια. Οι αλλαγές, μετά την προβλεπόμενη τυπική πλέον διαδικασία, θα εγκριθούν με την υπογραφή του Προέδρου της Βουλής της χώρας. Το μπαλάκι περνάει πλέον στην Ελλάδα. Αφού σταλεί η σχετική επιστολή με τις λεπτομέρειες της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα την προωθήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στους πολιτικούς αρχηγούς, και εν συνεχεία θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την υπερψήφιση των τροπολογιών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για να τον συγχαρεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ είχε και ο Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των πρωταγωνιστών της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα. Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Το παζάρι με τους Αλβανούς βουλευτές

Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο λόγος ήταν τα αιτήματα των Αλβανών βουλευτών. Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε η χρυσή τομή και έτσι συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 81 βουλευτών, δηλαδή τα 2/3 επί του συνόλου των 120 βουλευτών, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τα αιτήματα των Αλβανών βουλευτών σχετίζονταν με το θέμα της υπηκοότητας. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ψηφιστεί τροπολογία, η οποία προβλέπει πως στο Σύνταγμα θα διαχωρίζεται σαφώς η υπηκοότητα από την εθνικότητα. Συγκεκριμένα θα αναφέρεται ρητά πως «η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Πρόκειται για μια τροπολογία που ακυρώνει επί της ουσίας τους ισχυρισμούς περί «παράδοσης της μακεδονικής εθνότητας».

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Αλβανούς βουλευτές, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πως για την υπηκοότητα θα αποσαφηνίζεται επιπλέον πως η διατύπωση θα είναι στην αλβανική γλώσσα για τους αλβανικής καταγωγής πολίτες της χώρας. Η εν λόγω διαφοροποίηση θα καταγράφεται σε όλους τους σχετικούς νόμους.  Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, έγινε αποδεκτή τροπολογία, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι η Πολιτεία μεριμνά εξίσου για την διασπορά όλων των πολιτών της, ενώ στον νόμο για τα δελτία ταυτότητας θα συμπεριληφθεί και η εθνοτική ομάδα στην οποία ανήκουν οι πολίτες.

Ο επικεφαλής του κόμματος BESA ανέφερε πως «το κόμμα παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχει πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Συγχαρητήρια διεθνώς, εκτός Ρωσίας

«Θερμά συγχαρητήρια» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ επί της συνταγματικής αναθέωρησης εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν χαρακτηρίζουν την έγκριση της αλλαγής του ονόματος «σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών», σημειώνοντας πως «οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ», καταλήγει η κοινή δήλωση Μογκερίνι και Χαν.

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», έγραψε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, χαιρετίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για ένα «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι «χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ». Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters παραθέτει σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στην Βουλή, ότι η αλλαγή ονόματος «θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον», στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στη συμμετοχή στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Το Reuters αναφέρεται στις συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων έξω από το κοινοβούλιο που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας.

Το Politico στο δημοσίευμά του τονίζει ότι «81 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ιστορικών τροπολογιών στο Σύνταγμα της χώρας» μετά από τρεις μέρες «δραματικών» συνεδριάσεων του κοινοβουλίου. Για ένα «ιστορικό βήμα» κάνουν λόγο οι Financial Times ενώ την είδηση αναδημοσιεύουν πλήθος διεθνών πρακτορείων, οι New York Times και άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, όπως το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.  Το Associated Press αναφέρει ότι οι βουλευτές της πΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας το δικό της μέρος της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Η Μακεδονία ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην αλλαγή ονόματος σε ‘Βόρεια Μακεδονία’» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph. Για μια «ιστορική κίνηση» αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ κάνει λόγο το Euronews, ενώ σε άρθρο της για την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών που υιοθέτησε η Βουλή της γειτονικής χώρας αναφέρεται επίσης η Wall Street Journal. Το Bloomberg τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη στο κοινοβούλιο της χώρας για την επίλυση της επί δεκαετιών διαμάχης με την Ελλάδα.

Σε διαφορετικό τόνο το ρωσικό Sputnik, που εστάζει στις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που μποϊκόταραν την ψηφοφορία αναφέρεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παράλληλα με την είδηση της ψήφισης της αλλαγής ονόματος.

/tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here