ΚΑΛΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ , Ο ΓΙΑΛΟΣ  ΕΙΝΑΙ …ΣΤΡΑΒΟΣ

0

Γράφει ο Θόδωρος Βαρίκος .

Η  περιοχή  μας  έχει πολλές πληγές και εκκρεμότητες για ιστορικούς, γεωγραφικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς  , και ιδεολογικούς λόγους και αιτίες.  Γράφω  για την  περιοχή μας, από το 1982 και γνωρίζω καλά τα πλεονεκτήματα,  αλλά και τα κουσούρια της.

Θα  ξεκινήσω αναγκαστικά  με το επίκαιρο και καυτό θέμα των τελευταίων  δυστυχημάτων –ατυχημάτων  που έγιναν το τελευταίο διάστημα  στον κεντρικό δρόμο Άστρους – Άργους – Αθηνών. Όπως όλοι, ες γνωρίζετε, σε ενάμισι περίπου χρόνο έγιναν  μεταξύ των σταυροδρομίων Παραλίου Άστρους  και  Δολιανών,  δύο  θανατηφόρα  και δύο  βαριές αναπηρίες. Αν δε  πάμε  μακρύτερα στο χρόνο(20ετία) και σε χιλιομετρική απόσταση από Άστρος —Κιβέρι, απ’ όπου αρχίζει η Κυνουρία,  μόνον τα θανατηφόρα τροχαία, ξεπερνούν  τους 20 νεκρούς νεκρές. Τις  φταίει ;  Ο  κακός  μας εαυτός, ο κακός μας ο καιρός, τα παντός είδους  οχήματά μας, η λάθος  νοοτροπία μας(μεντιτελιτέ την λένε οι ελληνόφωνοι, ες) ;  Το  τραγικό είναι ότι όλοι ξέρουν τους  ένοχους και  είναι γνωστή η αιτία, αλλά οι γνωρίζοντες, δεν μιλάνε δεν  ομολογούν, δεν … κουνιούνται για διαφόρους λόγους και σκοπιμότητες(προσωπικές—οικονομικές, κομματικές , τοπικές κ.α)   Ο  υπογράφων δεν έχει  κανένα πρόβλημα , εξάρτηση  και δέσμευση, να  βάλει μια μορφή–σχέδιο στο … χάος , χωρίς φόβο, αλλά με πάθος –πάντα βέβαια κατά τη δική μου γνώμη και  αλήθεια.  Κατ΄ αρχήν  από το Κιβέρι και μέχρι τα Πούλιθρα, είναι τόσες και τέτοιες οι στροφές, και κάποιες …ανάποδες(κλιση), που πρέπει να είσαι αφ’ ενός καλός  οδηγός και  αφ’ ετέρου έμπειρος. στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε,  έμπειροι  με καλά οχήματα οδηγοί , αλλά «ξένοι» στην περιοχή,  να  …βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα η μάλλον τα ψάρια του βυθού. Και   γιατί όλα αυτά ;  Ακριβώς,  γιατί στο διάβα των χρόνων στη συγκεκριμένη διαδρομή, έγιναν …καραμπινάτες  και εξόφθαλμες παρανομίες, με σπίτια, βίλλες , περιφράξεις, εκχερσώσεις , κ.λπ.  δίπλα στη  θάλασσα  και πάνω από το δρόμο , που οι πρώτοι κάνουν  απευθείας… βουτιές στη θάλασσα από κουζίνα και κρεβατοκάμαρα και οι δεύτεροι μαζεύουν  στους κήπους τους τις ντομάτες και τις μελιτζάνες … από το δρόμο.

Καλά η νομοθεσία για απόσταση σπιτιών βιλών από τις παραλίες, σύμφωνα με το χειμέριο κύμα (χειμωνιάτικο κύμα) είναι για να τα γράφουν οι καθηγητές αστικού δικαίου, στα βιβλία τους και να παίρνουν κανένα .. μπικικινι.  Εφαρμογή των νόμων μόνο για κανένα ταλαίπωρο τσοπάνη και αγρότη. Για τους τύπους με τα άσπρα κολάρα και κουστούμια ,δεν τρέχει κάστανο. Το είπε άλλωστε ο Υπουργό,ς του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, όταν ήρθε να εγκαινιάσει με το δικό μας Δημήτρη Ρέππα  το ΚΕΠ Άστρους:  Τι δρόμος είναι αυτός, ζαλίστηκα από τις πολλές στροφές. Έγραψα ,το είπε. Δε γράφω τι έγινε μετά ,γιατί δεν έγινε τίποτα. Άρα η πρώτη αιτία των τροχαίων είναι η αυθαίρετη δόμηση – κτίσιμο στο δρόμο και η παράνομη εν πολλοίς ιδιοκτησία των αγροτεμαχίων, που δεν επέτρεψαν και δεν επιτρέπουν σωστή και ακίνδυνη χάραξη, ενός κανονικού δρόμου. Και αυτό από Κιβέρι μέχρι Λεωνίδιο — Πούλιθρα.

Για το συγκεκριμένο τώρα επίμαχο σημείο (Σκλαβενίτη), αλλά και μεταξύ των σταυροδρομίων Παραλίου Άστρους – Δολιανών σκόπιμα άργησα να γράψω κάτι, παρ ότι είδα την οργή και αγανάκτηση, του κόσμου της περιοχής, στη γνωστή συγκέντρωση ,λόγω του θανατηφόρου με θύμα τον 21χρονο Βερβενιώτη Πάπαλο.  Ούτε τα 29 σωματεία – φορείς στο ψήφισμά τους προτείνουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε κι άλλοι που έγραψαν για το θέμα, πρότειναν τι πρέπει να γίνει. Τεχνικός δεν είμαι, ούτε καλός οδηγός, ούτε μοντέρνος.  Τα δύσκολα  και σύνθετα, ξέρετε τα λύνει και τα τακτοποιεί η κοινή λογική – το πρακτικό μυαλό. Μια σειρά με 10κιλους πλαστικούς σάκους συνδεδεμένους με αλυσίδα, όπως στα διόδια, που να αρχίζει λίγο μετά το σταυροδρόμι Παραλίου Άστρους και να τελειώνει, λίγο πριν το σταυροδρόμι Δολιανών. Εκεί ένα φαναράκι για στροφή στο αντίθετο ρεύμα και δυο μικρές κάμερες για τους  τυχόν παραβάτες. Παράλληλα όλοι οι ιδιοκτήτες στο δρόμο να βάλουν πιο μέσα τους φράκτες τους, γιατί ο δρόμος από γεφύρι Καστρακίου μέχρι Παλιόχανο (Κάτω Βέρβενα) είναι απαλλοτριωμένος με αποζημιώσεις δημοσίου, εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή άλλα 2 μέτρα μέσα οι φράχτες.

Αυτό προτείνω εγώ, δεν ξέρω, αν είναι το σωστό. Πείτε μου όμως κι εσείς τη δική σας λύση. Όχι γενικά, αφηρημένα, αόριστα, κλάψες και ζοριλίκια. Να πηγαίνουμε παραπέρα  τα πράγματα.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα,   με την ευκαιρία αυτή, που θα γίνει …τρομακτικό, σε λίγο καιρό, θα είναι αυτό του νερού. Έχω ξαναγράψει πριν από χρόνια με συγκεκριμένους αριθμούς (μέχρι και για το τελευταίο κυβικό) και με στοιχεία ,που έχει επεξεργαστεί το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικά για την περιοχή μας.  Θυμάμαι όμως (θα επανέλθω γιατί δεν έχω μαζί μου το πόρισμα) ότι ο υδροφόρος ορίζοντας – υπόγεια νερά, της περιοχής μας από Δολιανά- Άστρος – Άγιος Ανδρέας – Ξηροπήγαδο, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα  και ο πληθυσμός πλέον αρκετά μεγάλος και το πρόβλημα γίνεται πιο επικίνδυνο με τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις και τώρα αλίμονο και με τις πισίνες (200 μέτρα από θάλασσα).  Ως λύση προτείνω να έρθει επιτέλους και στην Κυνουρία ένα μέρος από το νερό του Ανάβαλου, που όντως υπάρχει. Και φυσικά απόσταση γεωτρήσεων τουλάχιστον 500 μέτρα η μία από την άλλη, και όχι μπεκ ,στις ραχούλες στις βουνοκορφές και τις λαγκαδιές.

Τέλος για το βιολογικό καθαρισμό:

¨όταν είχα συντάξει το 14σέλιδο πρόγραμμα του τότε Δήμαρχου Μανόλη Σκαντζού,(άλλο, αν συγκρουσθήκαμε  στην πορεία) είχα προτείνει και επισημάνει τα λύματα – απόβλητα να διοχετευτούν στον κάμπο  Θυρέας,  και όχι στη θάλασσα. Κάτι που έχει κάνει εδώ και καιρό ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας – Λεωνιδίου.   Απ ότι ακούω τα έριξαν ή θα τα ρίξουν στη θάλασσα (βλέπω όμως κάτι σπινθήρες  στη θάλασσα του Ατσίγγανου).  Να είστε σίγουροι, ότι σε λίγο καιρό η θάλασσά μας, θα επιβαρυνθεί και ενδεχομένως θα βρομήσει. Και τότε θα ψάχνουμε τη γαλάζια σημαία, που παίρναμε ,με το φαναράκι του Διογένη. Είδη μου λένε μερικοί φίλοι μου ,,βγαίνουν από κάτι παραλίες τρέχοντας, γιατί κάτι άσχημα βλέπουν (δε λέω ποιες παραλίες ) είμαι σε αναμονή και θα το ερευνήσω, γιατί το θέμα είναι σοβαρό…..

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here