“Καλώς  ήλθατε στο ιστορικό Άστρος  που το 1823  έγινε η  Β’ Εθνοσυνέλευση των  Ελλήνων”

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Με τις πινακίδες των δρόμων ασχολείσαι; Αφού ο τουρισμός είναι η βαρειά βιομηχανία μας  και οι αιρετοι μας και αρμόδιοι δεν τις χρειάζονται ούτε τις κοιτούν ποτέ “κάποιος πρέπει να το κάνει” ,αυτό μπορώ να κάνω.Αν δεν ξέρεις να μετράς μέχρι το δέκα   αποκλείεται να ξέρεις πολλαπλασιασμό η διαίρεση πως να το κάνουμε , αυτά είναι ,,,,, Αν μπορείς να φτιάξεις μια πινακίδα ενός δρόμου σωστά ξέρεις να μετράς μέχρι το δέκα………

Οι πινακίδες των δρόμων μας δεν υπάρχουν για τους ντόπιους πολίτες, τους αιρετούς μας  η τους αρμόδιους της περιφέρειας και τους αυτοκυρηχθέντες αναρμόδιους  του υπουργείου πολιτισμού αλλά για τους επισκέπτες μας που τις κοιτούν και απορούν . αν είναι δυνατόν …………Πριν διαβάσετε τα παρακάτω ρίξτε μια ματιά στη παραπάνω φωτογραφία.Τώρα φθάσαμε…. αλλά από που πάμε στο Αστρος δεξιά η αριστερά…. ψιλα γράμματα. για μερικούς  και τι εγινε?…. τι να κάνουμε..

Ο σοφός λαός μας λέει άμα δεν στηρίξεις την καλύβα σου θα πέσει να σε πλακώσει. Δεν θα ασχοληθούμε εδώ τι έγινε τα τελευταία δέκα η πενήντα χρόνια η νωρήτερα, λάθη κάνουμε όλοι μας και περισσότερα λάθη αυτοί που κάνουν έργα .Οι κριτικές είναι εύκολη δουλειά για όλους και πιό εύκολη για αυτούς που μόνο ασχολούνται να κρίνουν πάντοτε τους άλλους και οί ίδιοι δεν κάνουν ποτέ τίποτα,  ” κοίταξε δεν έκαναν τίποτα” , “όλοι είναι ίδιοι”. Στη πρόσφατη επίσκεψη στη πατρίδα μας αφουγκραστήκαμε  ένα καινούργιο αέρα να φυσάει και νέοι άνθρωποι  να δείχνουν έμπρακτα  θα στηρίξουν περισσότερο και καλύτερα την καλύβα μας  και τον τόπο μας. Όπως φαίνεται θα δούμε καλύτερες μέρες μπροστά μας μόνο  αν όλοι μας  αφίσουμε τις κριτικές  για τους άλλους και αρχίσουμε με έργα να προσφέρουμε ότι μπορούμε  στους συμπολίτες μας , την καλύβα μας και το τόπο μας.

Ας αναφέρουμε εδώ δύο εύστοχες με τα παραπάνω  εμπειρίες που είχαμε εφέτος στις διακοπές μας για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοούμε όταν λέμε “με έργα να προσφέρουμε ότι μπορούμε  στους συμπολίτες μας “.

Έχουμε πει πολλές φορές ο Αργολικός είναι υπέροχος και τον απολαμβάνουμε όσο περισσότερο  μπορούμε κάθε χρόνο. Εφέτος είχαμε την τύχη απολαμβάνοντας τον Αργολικό κάτω από τις πόρτες προς το Παράλιο Άστρος  να γνωρίσουμε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Ιταλών νομικών που κάνουν τις διακοπές τους για σχεδόν δέκα χρόνια στις “πόρτες ” . Καθόμαστε  στο ίσκιο  βλέποντας το ώμορφο αργολικό “ήλιο και την θάλασσα”, όταν δίπλα μας ήρθε μια κυρία που άφισε τα πραγματά της και αμέσως πήρε μια σακούλλα και σε μια ακτίνα περίπου πενήντα μέτρων άρχισε να καθαρίζει την παραλία από ότι σκουπίδι εύρισκε μπροστά της,όταν τελείωσε  κάθισε  δίπλα μας. Την επόμενη μέρα έκανε το ίδιο και τότε αρχίσαμε να μιλάμε μαζύ της και γνωριστήκαμε. Αργότερα την ρώτησα γιατί καθαρίζει καθημερινά την παραλία και με αφόπλισε με ένα ώμορφο χαμόγελο, ” μου αρέσει”, “κάποιος πρέπει να το κάνει”, ” τι να κάνουμε μερικοί δεν καταλαβαίνουν” . Μου έκανε περισσότερη εντύπωση όταν έμαθα αργότερα η κυρία που καθάριζε την παραλία ήταν δικαστής του εφετείου στη Ιταλία. Κάτι παράξενο έγινε και τις επόμεμες μέρες, η παραλία ήταν καθαρή όταν ερχόντουσαν οι φίλοι μας Ιταλοί νομικοί  και δεν χρειαζότανε πια να καθαρίσουν την παραλία, η κυρία  μας καλημερούσε και χαμογελούσε λέγοντας “σήμερα είναι καθαρή” …. δεν κατάλαβε ότι κάποιος άλλος είχε μάθει ένα μάθημα και έκανε αυτή τη δουλειά βιαστικά το πρωί  για να προλάβει   πριν έρθουν οι φίλοι μας……  Χαιρετιστήκαμε  στο τέλος και υποσχεθήκαμε να βρεθούμε πάλι  του χρόνου τον Αύγουστο στις πόρτες.

Η παραλία στις πόρτες ήταν καθαρή σήμερα, στη παραπάνω φωτογραφία..

Ένα βράδυ σε μια ταβέρνα  στο λιμάνι συζητούσαμε με φίλους μας τα μικροπροβλήματα του τουρισμού και συγκεκριμένα τα μεγάλα άγρια χορτάρια που έκαναν την ζωή των οδηγών πολύ δύσκολη και επικίνδυνη  στο πρώτο δρόμο στο Παράλιο Άστρος ,  που στρίβουμε δεξιά προς την παραλία όταν ερχόμαστε από το Άστρος. Στο δρόμο αυτό περνανε όλα τα αυτοκίνητα που πηγαινουν στην παραλία προς τις πόρτες και είναι πολλά καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είχαμε φωτογραφίες του δρόμου  που έδειχναν τα χάλια μας. Αποφασίσαμε την άλλη μέρα να πάμε να κόψουμε μόνοι μας τα χορτάρια και αργότερα να αναφέρουμε το γεγονός στο τύπο και στους αρμοδίους.Απίστευτο και όμως αληθινό την επόμενη μέρα  τα χορτάρια κόπηκαν δια μαγείας και “οι τοίχοι έχουν αυτιά”, γλυτώσαμε την ταλαιπωρία…..

Με μεγάλη χαρά επίσης επισκεπτήκαμε τον “Ιερό Χώρο”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων  και αντικρύσαμε για δεύτερη χρονιά τις  λουμοχτά σπασμένες “αλυσίδες της ντροπής” , ο χώρος άνοιξε προσωρινά,  όχι οριστικά και αμετάκλητα , δοκιμάζουν τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας… .  Θυμίζουμε στους φίλους μας   και λέμε λουμοχτά  γιατί το ΥΠΠΟΑ  δεν θέλει ούτε την ημέρα  της γιορτής της Εθνοσυνέλευσης να ανοίξει τώρα για δύο χρόνια  το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους ,έλεος πιά…. δεν ανοίγει οριστικά και αμετάκλητα ούτε  τον “Ιερό Χώρο”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων  και οι αρμόδιοι “ξέχασαν” ότι την  20 Ιουνίου 2018  “με την υπ’ αρ. 8Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ  (ΦΕΚ 19/τ ΑΣΕΠ/20-6-18> ζητείται η πλήρωση μιας μόνιμης θέσης τακτικού ημερήσιου φύλακα αρχαιοτήτων για το Αρχαιολογικό Μουσειο και Χώρους Άστρους”.

Δείτε το σύνδεσμο παρακάτω

https://www.astros-kynourianews.gr/%ce%b1%cf%83%ce%b5%cf%80-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%b1/

“Δεν χάφτουμε τίποτα” , ξέρουμε ότι  θέλουν και ετοιμάζονται να σφραγίσουν και να κλειδοαμπαρώσουν τον χώρο πάλι , αλλά  προσωρινά ρίχνουν στάχτη στα μάτια μιας οργισμένης τοπικής  κοινωνίας που με χίλιες υπογραφές αποφάσισαν να πάρουν πίσω αυτά που τους ανοίκουν.. Για το λόγο αυτό άνοιξαν προσωρινά τον χώρο,  γιατί οι συμπολίτες αποφάσισαν να είναι μπροστά   και τώρα το γνωρίζουν όλοι θα επανέλθουν  βροντερά σύντομα σε κάθε κατεύθυνση Το ΥΠΠΟΑ  μετά από δέκα χρόνια ντροπής ανοίγοντας προσωρινά τον χώρο επιτέλους και όχι εύκολα ανακάλεσε τις κατασκευασμένες δικαιολογίες ” αποτελουν μια ενότητα” και “ο χώρος είναι ενιαίος ” .  Ο χώρος πιά “δεν είναι ενιαίος ” για κανέναν , ούτε για το ΥΠΠΟΑ. Ας μην αναφέρουμε εδώ ότι συμφωνα με τα έγγραφα του ΥΠΠΟΑ  τα μνημεία και τα αγάλματα  “περπατάνε” μόνα τους  , δεν ξεχνάμε τίποτα.

“Στην νέα  εποχή  αργά η γρήγορα το κράτος θα σταματήσει να φυλάει  4 τοίχους  και όλοι πρέπει να καταλάβουμε την νέα πραγματικότητα, πως πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα και «να κάνουμε ότι μπορούμε», αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος.

Με ποιό απλά λόγια ,αν δεν έχουμε χρήματα , πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κλειδοαμπαρωσουμε τον Ιερό Χώρο για πάντα  η θα ανοίξουμε το χώρο χωρίς φύλακες και προισταμένους, ο κοινός νους  αργά η γρήγορα θα επικρατήσει και ο Ιερός Χώρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων θα ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα

Εδώ αντικρύσαμε για δεύτερη χρονιά τις  λουμοχτά σπασμένες “αλυσίδες της ντροπής” Ο χώρος ειναι προσωρινά ανοικτός αλλά το ΥΠΠΟΑ  ξέχασε να γράψει ενα φυλλάδιο δύο σελιδες με την ιστορία του χώρου για διανομή στους επισκέπτες με χρήματα η δωρεάν ,  κατα τα άλλα “άνοιξε”…Δευτέρα μέχρι Παρασκευή  καλοκαίρι καιρό 8.30 μεχρι 4.00;? απορώ πόσοι επισκέπτες πάνε απο τις 1- 4  με 40 θερμοκρασία , και τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστά………….. ας ήταν ανοικτός καλύτερα Παρασκευή,Σάββατο, Κυριακή  από τις 5- 8 πολλοι περισσότεροι θα έβλεπαν τον χώρο. Απορώ και γνωρίζω τα εμπόδια …. κοινός νους υπάρχει πουθενά;;

Αλλά ας επανέλθουμε στην καλύβα μας  και τι κάνουμε σήμερα .

Ευχαριστούμε τον  δήμαρχο  μας και το Δ.Σ. του δήμου  που διάλεξαν τον “Ιερό Χώρο”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων  για την ορκωμοσία της καινούργιας δημοτικής αρχής, έστειλαν  ένα καλό και καθυστερημένο μήνυμα στους διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ . Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τον συμπολίτη  μας υφυπουργό  που μίλησε για  μια επιτέλους διάκριση του χώρου. Ο καθηγητής μας Ζολώτας μας έλεγε ότι στη οικονομία όταν κάποιος ξοδεύει ένα ευρώ για μια αγορά αυτό το ευρώ ξοδεύεται δέκα φορές , ο ξενοδόχος θα αγοράσει παπούτσια , ο τσαγκάρης θα κουρευτεί, ο κουρέας θα φτιάξει το παράθυρο του, ο παραθυράς αγοράσει παντελόνι, ο ράπτης θα… θα ωφωληθούν δέκα. Ο τουρισμός  είναι η βαρειά μας βιομηχανία , ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας στηρίξουμε την καλύβα μας και τον τόπο μας. Ας κάνουμε ότι μπορούμε. Θα ήταν ευχάριστο να είχαμε εκατομμύρια να τα μοιράζαμε σε όλους . αλλά δεν έχουμε. Μπορούμε να κάνουμε πολλά , μερικές φορές χωρίς  χρήματα. για παράδειγμα , για να ανοίξουμε το Ιερό Χώρο χρειαζόμαστε μόνο μια τανάλια για να σπάσουμε τις αλυσίδες της ντροπής.

Αφού πια μιλάμε για διάκριση του “Ιερού Χώρου”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων    θα προτείνουμε  για δημόσιο διάλογο τα παρακάτω

1) Οι  οργισμένοι συμπολίτες με τις  χίλιες υπογραφές , (οι διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ  και οι αιρετοί  κατάλαβαν και συμφωνούν….)  θα ανοίξουν αμέσως ,χωρίς αλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες, οριστικά και αμετάκλητα τον “Ιερό Χώρο”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων και τον προαύλιο χώρο της Σχολής Καρυτσιώτη. ο χώρος πια  δεν είναι ενιαίος για κανέναν  ούτε για το ΥΠΠΟΑ.

2) Η δημοτική και κοινοτική αρχή θα βάλλουν μια μεγάλη πινακίδα στη στροφή του δρόμου στον ατσίγγανο , στο κόμβο του Παραλίου Άστρους . με μεγάλα γράμματα που θα μιλάει για την καλύβα μας “Καλώς  ήλθατε στο ιστορικό Άστρος  που το 1823  έγινε η  Β’ Εθνοσυνέλευση των  Ελλήνων”

3) Η δημοτική και κοινοτική αρχή θα βάλλουν τουλάχιστον δέκα πινακίδες  από τον ατσίγγανο μέχρι “Ιερό Χώρο”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων , μιλάμε θέλουμε να διακρίνουμε και να διαφημήσουμε,  που θα δείχνουν την κατεύθυνση για τον “Ιερό Χώρο”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων και το μουσείο Άστρους και στη είσοδο της πόλης μας ,δίπλα στη σωστή πινακίδα για το πάρκο ελιάς , που “ξέχασαν” να βάλλουν νωρήτερα για τον “Ιερό Χώρο”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων και το μουσείο Άστρους.

4)Η δημοτική αρχή θα δόσει μεγάλη έμφαση και προτεραιότητα για την τουριστική προβολή του δήμου  μας που με κεντρικό θέμα τα  δύο σπουδαιότερα  μνημεία που αναμφισβήτητα έχουμε στο δήμο μας, τον “Ιερό Χώρο”  της Β’ Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων και την Σχολή Καρυτσιώτη  του Αγιάννη και του παραρτήματος της στο Άστρος , που ήταν  πριν διακόσια χρόνια κάτι σαν πανεπιστήμιο με τα σημερινά δεδομένα, που παράξενα τα κρύβουμε απο στραβομάρα μας μέχρι σήμερα. Επίσης θα προσθέσει όλα τα άλλα μνημεία του δήμου μας, όλα έχουν την αξία τους 

5)Η δημοτική και κοινοτική αρχή θα ασχοληθούν και θα τελειώσουν  τις πινακίδες  για όλους τους δρόμους  αρχίζοντας από την αφαίρεση των παράνομων πινακίδων στη στροφή στον ατσίγγανο , στο κόμβο Παραλίου Άστρους , υπάρχουν 3  λάθος πινακίδες που δείχνουν “Άστρος ”  προς αριστερά και δεξιά στο ίδιο σημείο ,  έλεος πιά  ο υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας   είναι αιώνια  σε διακοπές …. και ο υπεύθυνος του υπουργείου τουρισμού για την πελοπόννησο αυτοκηρύχθηκε αναρμόδιος … έλεος πιά,  οι επισκέπτες την πληρώνουν…. τι είναι μισή ώρα ταλαιπωρία….. να βρούν το Άστρος στο Παράλιο Άστρος , ας ξεχάσουμε για τώρα τις παράνομες διαφημήσεις…

Η πινακίδα στη διασταύρωση των  δρόμων  Αγίου Κωνσταντίνου και Ηρώων  , σε λάθος κατεύθυνση  στη παραπάνω φωτογραφία..  Ηρώων είναι η Αγίου Κωνσταντίνου  ,εδώ οι επισκέπτες μας εφέτος χάθηκαν ,  υπάρχουν βέβαια και οι επαρχιώτες φίλοι μας που αυτοπυροβολούνται και τα έχουν βάλει με τις πινακίδες , οι αρμόδιοι τι κάνουν τρέχει τίποτα

6)Η δημοτική και κοινοτική αρχή θα ασχοληθούν με το ταλαίπωρο αρχαιολογικό μουσείο Άστρους, οι αρμόδιοι “ξέχασαν” ότι την  20 Ιουνίου 2018  “με την υπ’ αρ. 8Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ  (ΦΕΚ 19/τ ΑΣΕΠ/20-6-18> ζητείται η πλήρωση μιας μόνιμης θέσης τακτικού ημερήσιου φύλακα αρχαιοτήτων για το Αρχαιολογικό Μουσειο και Χώρους Άστρους.

“Καλώς  ήλθατε στο ιστορικό Άστρος  που το 1823  έγινε η  Β’ Εθνοσυνέλευση των  Ελλήνων”

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ