Κανένα πρόβλημα ως προς την ποιότητα των διανεμόμενων ειδών του προγράμματος ΤΕΒΑ & Άλλα νέα…

0
Κανένα πρόβλημα ως προς την ποιότητα των διανεμόμενων ειδών του προγράμματος ΤΕΒΑ

Posted: 20 Nov 2020 11:30 AM PST

Δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα ως προς την ποιότητα του κρέατος που διανέμεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ, όπως σημειώνεται σε έκθεση που συνέταξαν -μετά την σχετική πραγματογνωμοσύνη, σήμερα Παρασκευή 20 Νεομβρίου- οι κτηνίατροι του Τµήµατος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Μαρία Κωταντούλα και Δημήτρης Σαρδέλης.

Η πραγματογνωμοσύνη έγινε πλέον των τακτικών, καθημερινών, ελέγχων που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα προς διανομή είδη, μετά από δημοσίευμα στο οποίο υποστηριζόταν πως εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από ωφελούμενους του προγράμματος στον Δήμο Μεσσήνης αναφορικά με την ποιότητα του διανεμηθέντος κρέατος.

Εξ άλλου, σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία προμηθεύτρια του κρέατος δηλώνει κι αυτή από την πλευρά της ότι κανένα πρόβλημα δεν έχει διαπιστωθεί από τα αρμόδια για τους ελέγχους όργανα της Π.Ε. Μεσσηνίας, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- τα εξής:

“Η συγκεκριμένη ποσότητα κρέατος, η οποία διενεµήθη µέχρι σήµερα, αφορά µία ενιαία παρτίδα από µια παραλαβή. Ελέγχθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Π.Ε. Μεσσηνίας και ευρέθη σύμφωνη µε τις προδιαγραφές της σύμβασης και της Νομοθεσίας, ώστε να διανεμηθεί στους απόρους. Ελέγχθηκε τόσο

κατά την παραλαβή, όσο και κατά την διάρκεια των διανομών, μέχρι και σήµερα, από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Περιφέρειας και των δήμων.

Μέχρι σήµερα, πλην του δημοσιεύµατος, κανένα άλλο παράπονο δεν έχουμε δεχθεί από ωφελούμενους, για την ποιότητα του κρέατος. Απεναντίας, έχουµε εισπράξει ευµενή σχόλια για την ποιότητα όλων των προϊόντων τα οποία διανέµουµε”.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΕΒΑ

Συνεχίστηκε και σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, η διανομή κατ’ οίκον στην πόλη της Καλαμάτας των ειδών του προγράμματος ΤΕΒΑ, στους ωφελούμενους που πληρούν τα απαιτούμενα κοινωνικά κριτήρια του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το ΤΕΒΑ/FEAD  2014-2020.

Διανέμονται 38 διαφορετικά είδη βασικών διατροφικών προϊόντων (είδη παντοπωλείου, κρέατα, τυριά, μαναβική, είδη βασικής υλικής συνδρομής και βρεφικά είδη) σε  5.837  ωφελούμενες οικογένειες, που αντιστοιχούν σε  10.885  άτομα. Ο προϋπολογισμός της διανομής ανέρχεται σε 920.000 ευρώ.

Για την επόμενη εβδομάδα, που ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα, την ερχόμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα γίνει διανομή στην Θουρία, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στον Αρι, ενώ την Πέμπτη και Παρασκευή 26 και 27 του μηνός, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας θα εξυπηρετηθούν όσοι δεν έλαβαν για οποιοδήποτε λόγο και είναι δικαιούχοι.

Εδώ μπορείτε να δείτε την έκθεση από την σημερινή πραγματογνωμοσύνη των κτηνιάτρων της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

*Εδώ  μπορείτε να δείτε την απάντηση της εταιρείας

Ξεκίνησε το έργο συντήρησης οδικής ασφάλειας στον δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, στον Ταΰγετο

Posted: 20 Nov 2020 11:23 AM PST

Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία των 3.000.000 ευρώ χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το έργο συντήρησης και οδικής ασφάλειας στον δρόμο Καλαμάτα – Σπάρτη, στον Ταΰγετο.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης των τάφρων, κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου, οδοστρωσία και ασφαλτόστρωση κατά θέσεις με αντιολισθηρή στρώση, εργασίες σήμανσης και ασφάλειας, ενώ θα γίνει και τοποθέτηση ελεύθερου πλέγματος στα πρανή, σε επιφάνεια περίπου 10 στρεμμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος επισκέφθηκε, σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου το έργο και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και χρησιμότητά του για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας στην περιοχή του Ταϋγέτου.

Επισήμανε δε χαρακτηριστικά ότι “η Περιφερειακή Ενότητα έχει στην προτεραιότητά της την βελτίωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα και για τον σκοπό αυτό μελετά και το θέμα της κατολίσθησης στο 24ο χιλιόμετρο, ώστε από τον νέο χρόνο να είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε, με προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ, το ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργο για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων στον δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 24ο χιλιόμετρο μέχρι τα όρια Μεσσηνίας – Λακωνίας”.

Δωρεάν τεστ για covid 19 από την ΚΟΜΥ Σπάρτης αύριο Σάββατο στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας

Posted: 20 Nov 2020 11:21 AM PST

Στη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, θα προβεί στην Σπάρτη κλιμάκιο της Κινητής Μονάδας του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ Σπάρτης) στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, αύριο Σάββατο 21 Νοεμβρίου, από τις 9.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Η λήψη θα πραγματοποιείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση στους επιβάτες των διερχόμενων αυτοκίνητων και δίχως να απαιτείται η αποβίβαση των υποβαλλόμενων σε εξέταση.

Οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν για εξέταση θα πρέπει να έχουν μαζί τα εξής ταυτοποιητικά στοιχεία, αριθμό ΑΜΚΑ, αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας και αριθμό κινητού τηλέφωνου.

“Δίνουμε προτεραιότητα στη διαφύλαξη της δημόσιας υγεία, έχοντας ως γνώμονα την αναγκαιότητα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού covid 19” δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης.

Ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βερούτη για την πρόοδο των οδικών έργων ΕΣΠΑ στη Λακωνία

Posted: 20 Nov 2020 11:20 AM PST

Την πρόοδο των εργασιών των δύο οδικών έργων ΕΣΠΑ στη Λακωνία επιθεώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης, χθες Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας.

Πρώτος σταθμός ήταν το έργο της κατασκευής της νέας εισόδου Σπάρτης, μέσω επέκτασης της οδού Λυκούργου και διασύνδεσής της με την επαρχιακή οδό Σπάρτης – Γερακίου, στο ύψος του Αφυσσού.

Οι επιβλέποντες ενημέρωσαν τον αντιπεριφερειάρχη ότι μετά τον φορέα της γέφυρας, που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι εργασίες που απομένουν για το πέρας του έργου είναι, η μετατόπιση και η επέκταση του δικτύου των ομβρίων υδάτων της πόλης, η κατασκευή των προσαγωγών οδών, ο κόμβος επί της επαρχιακής οδού Σπάρτης – Σκούρας και οι ασφαλτικές στρώσεις κυκλοφορίας, που θα υλοποιηθούν όταν η πρόοδος των εργασιών και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Το έργο της επέκτασης της Λυκούργου -συνολικού προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ- αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2021.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βερούτης ζήτησε από την επιβλέπουσα υπηρεσία να εξεταστεί κάθε δυνατή τεχνική λύση για την εξεύρεση τρόπου κατασκευής ασφαλούς πεζοδρομίου και φωτισμού στις προσαγωγούς οδούς και στη γέφυρα, μιας και η εγκεκριμένη μελέτη δεν το έχει προβλέψει. Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένος από την καλή συνεννόηση και συνεργασία που υπάρχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στη θετική πορεία των εργασιών.

ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΡΟΥ

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης μετέβη στο εργοτάξιο του έργου που κατασκευάζεται στην επαρχιακή οδό Σκούρας – Γερακίου και συγκεκριμένα στην γέφυρα του Πόρου και στον περιφερειακό Γερακίου.

Διαπιστώθηκε ο γοργός ρυθμός της επανεκκίνησης και εξέλιξης των εργασιών της σύμβασης του έργου, που υπέγραψε την 25η Μαΐου 2020 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -μετά την έκπτωση του αρχικού αναδόχου, λόγω μη εκπλήρωσης των συμβατικών του υποχρεώσεων– καθώς πλέον ολοκληρώθηκε ο φορέας της γέφυρας, και το σύνολο των εργασιών οδοστρωσίας σε μήκος 1.800 μέτρων, ενώ απομένουν οι ασφαλτικές στρώσεις κυκλοφορίας, η σήμανση και η ασφάλιση της οδού.

Στην παρακαμπτήριο οδό του Γερακίου έχουν περατωθεί οι εργασίες των ασφαλτικών στρώσεων σε μήκος 5,5 χλμ και εκκρεμούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των 3 κόμβων που προβλέπονται στη μελέτη.

Συγχρόνως, με συντονισμένες ενέργειες της Π.Ε. Λακωνίας εκδόθηκε τελικά η Απόφαση καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων ακινήτων στις 09/11/2020, από το Εφετείο Ναυπλίου και στο προσεχές χρονικό διάστημα προβλέπεται η παρακατάθεση για την πληρωμή των δικαιούχων ιδιοκτητών, αφού ολοκληρωθεί από τους ιδιοκτήτες η διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης ευχαρίστησε την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, εξέφρασε την  ευαρέσκειά του για την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των εργασιών, παρά τη δύσκολη για όλους εποχή, λόγω της υγειονομικής κρίσης που έχει επιφέρει ο covid-19 και ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέσα στο ερχόμενο Καλοκαίρι και τα δύο έργα να αποδοθούν στους πολίτες άρτια και λειτουργικά.

Σε εξέλιξη έργο βελτίωσης του δρόμου Μεσσήνη – Πύλος, στο τμήμα Ανάληψη – Βελίκα

Posted: 20 Nov 2020 11:13 AM PST

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο βελτίωσης κατά θέσεις της οδικής ασφάλειας στην εθνική οδό Μεσσήνη – Πύλος, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της νέας ασφαλτικής στρώσης στο τμήμα Ανάληψη – Βελίκα, ενώ προβλέπονται βελτιώσεις και στο τμήμα Ριζόμυλος – Καζάρμα.

Στόχος του έργου η αποκατάσταση του φθαρμένου ασφαλτοτάπητα, η αναβάθμιση της απορροής των ομβρίων υδάτων και κατ’ επέκταση η βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας.

Καταγράφηκαν 50 νέα κρούσματα covid 19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου

Posted: 20 Nov 2020 11:11 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.581.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 20 Νοεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812, εκ των οποίων το 53,5% άνδρες.

4.766 (5,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22.295 (25,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ήταν 50 με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων να φθάνει πλέον τους 1.591.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 4, στην Π.Ε. Αρκαδίας 6, στην Π.Ε. Κορινθίας 31, στην Π.Ε. Λακωνίας 0 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 9.

Η συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο σε τηλεδιάσκεψη με τον ΟΣΕ την ερχόμενη Τρίτη 24 Νοεμβρίου

Posted: 20 Nov 2020 11:10 AM PST

Η συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο, εν όψει της επαναλειτουργίας της, από την άνοιξη του 2021, θα αποτελέσει αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 24 Νοεμβρίου μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΟΣΕ.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Δέκα έργα πολιτισμού εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με 11,4 εκ ευρώ

Posted: 20 Nov 2020 11:09 AM PST

Δέκα έργα που αφορούν πολιτιστικά μνημεία, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ, εντάχθηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)”, ενώ σύντομα ακολουθεί -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- και το έργο του Μουσείου Χώρας.

Τα έργα που εντάχθηκαν είναι αναλυτικά τα εξής:

  1. “Στερέωση, προστασία και ανάδειξη του ανακτορικού συγκροτήματος των Μυκηνών” συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Το έργο αφορά σε ένα τμήμα της Μυκηναϊκής ακρόπολης, το οποίο εμφανίζει εντυπωσιακή για την εποχή του κατασκευαστική και χωροταξική οργάνωση, ενώ διασώζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την αυθεντικότητα και την αναγνωσιμότητά του, με εξαιρετική ογκοπλαστική απόδοση. Ταυτόχρονα – πέρα από την αρχιτεκτονική του λειτουργία – διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του αναλήμματος του ανακτορικού συγκροτήματος.

  1. “Ανάδειξη – Εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά” συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Η υλοποίηση του έργου της ανάδειξης θα συμβάλει στην πληρέστερη κατανόηση και ανάδειξη του εξέχοντος και εμβληματικού αυτού μνημειακού συνόλου, θα ενισχύσει την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία.

  1. “Αποκατάσταση ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου” συνολικού προϋπολογισμού 2.303.800 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου και είναι κηρυγμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης και στατικής ενίσχυσης του ναού που αφορούν κυρίως στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του ξύλινου φορέα της στέγης και των δομικών βλαβών στις τοιχοποιίες των πλαγιών πλευρών του και στα κωδωνοστάσια της δυτικής όψης, εργασίες Η/Μ εγκαταστάσεων και εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του τέμπλου και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του ναού.

  1. “Συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης – φάση α΄: Αποκατάσταση των κερκίδων Β και Γ, βελτίωση προσβασιμότητας”, συνολικού προϋπολογισμού 481.602 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης –με βάση τη διάμετρο της ορχήστρας – είναι, όπως αναφέρεται και στις ιστορικές πηγές, το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα διατηρούνται οι κατώτερες σειρές της πρώτης από τις συνολικά τρεις ζώνες εδωλίων, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του αυθεντικού αρχαίου οικοδομικού υλικού σώζεται κατά χώρα, ιδιαιτέρως στις κερκίδες Β και Γ, οι οποίες και επιλέχθηκαν με βάση το κριτήριο αυτό για τη φάση Α΄ αποκατάστασης του μνημείου. Το προτεινόμενο έργο θα λειτουργήσει ως πιλοτικό, με προοπτική σε μελλοντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα οι εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης να επεκταθούν και σε άλλα τμήματα του κοίλου του θεάτρου.

Θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των ομβρίων υδάτων στον χώρο του κοίλου του θεάτρου, με την κατασκευή κατάλληλου αγωγού παροχέτευσής τους εκτός του χώρου του αρχαίου θεάτρου. Θα δημιουργηθεί διάδρομος πρόσβασης από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου έως τις θέσεις των θεατών, κατάλληλος για την κυκλοφορία ηλεκτρικού αμαξιδίου που θα μεταφέρει ΑμεΑ. Τέλος, η περιγραφή και η ιστορία του αρχαίου θεάτρου θα αποτυπωθούν σε δίγλωσσες πινακίδες πληροφόρησης, ενώ θα εκδοθεί ομοίως δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο –και φυλλάδιο σε γραφή Braille – για τις εργασίες που θα εκτελεσθούν στο πλαίσιο της προτεινόμενης Πράξης.

  1. “Συντήρηση ζωγραφικού διακόσμου και λίθινων στοιχείων των ναών, Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά”, συνολικού προϋπολογισμού 968.800 ευρώ με δικαιούχο την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Το έργο αφορά στη συντήρηση και αποκατάσταση του συνόλου των τοιχογραφιών των τριών ναών.

  1. “Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης και μαζί με άλλα εμβληματικά μνημεία διαφόρων περιόδων συναπαρτίζουν ένα μνημειακό σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας.

  1. “Στερέωση – αποκατάσταση και ανάδειξη τμήματος του Εξαμιλίου (Ιουστινιάνειου) τείχους στα Ισθμια του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας, συνολικού προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Το Εξαμίλιο Τείχος, γνωστό και ως Ιουστινιάνειο, αποτελεί το κυριότερο αμυντικό έργο της βυζαντινής περιόδου που προστάτευε την Πελοπόννησο από τις από βορρά επιδρομές.

Στο πλαίσιο του έργου θα στερεωθεί, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί τμήμα του τείχους 155 μέτρων και 3 πύργων στα Ισθμια ώστε να καταστεί επισκέψιμο και αναγνωρίσιμο από το ευρύ κοινό.

  1. “Αποκατάσταση – στερέωση της πύλης και τμήματος των τειχών του Κάστρου Καρύταινας Αρκαδίας”, συνολικού προϋπολογισμού 1.199.850 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Το κάστρο της Καρύταινας είναι κηρυγμένο προέχον βυζαντινό μνημείο. Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει: 1. εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης του μνημείου, το οποίο έχει υποστεί βλάβες που οφείλονται στη μακροχρόνια ελλιπή συντήρησή του, όπως εκτεταμένες φθορές στα κονιάματα δομής και στα επιχρίσματα με αποτέλεσμα την απώλεια τμημάτων παρειάς ή ολόκληρων τμημάτων των τοιχοποιιών, 2. αρχαιολογικές εργασίες και έρευνα ώστε να τεκμηριωθούν προσεκτικά η μορφή των καταλοίπων του συγκροτήματος του πρόπυλου, του εξωτερικού οχυρωματικού περιβόλου και της κεντρικής πύλης της ακρόπολης του κάστρου, να αναγνωριστούν, κατανοηθούν και ερμηνευτούν οι κατασκευαστικές φάσεις τους και το αρχικό μονοπάτι που οδηγούσε από την περιοχή του πρόπυλου στο εσωτερικό της ακρόπολης, ώστε στη συνέχεια να στερεωθούν και να συντηρηθούν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και να εξασφαλισθεί η προσβασιμότητα στο χώρο.

  1. “Στερέωση και Αποκατάσταση Μονής Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας και αναδιαμόρφωση της κλίμακας καθόδου (Δήμος Κλείτορος, ΠΕ Αρκαδίας)”, συνολικού προϋπολογισμού 1.028.800 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Η Μονή Αγίου Νικολάου ή “Παλαιομονάστηρο” αποτελείται από δύο ασκηταριά διαμορφωμένα μέσα σε μικρές κοιλότητες του βράχου, του Αγίου Νικολάου και της Αναλήψεως, τα οποία είναι κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του μνημείου που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της έντονης υγρασίας, των εμφανιζόμενων ρωγμών και την αυξημένη εισροή ομβρίων, στις περιοχές των ανοιγμάτων και στα σημεία επαφής της τοιχοποιίας με τον βράχο, στη διαμόρφωση των δύο υφιστάμενων προσβάσεων στη μονή, καθώς και εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και του ξυλόγλυπτου διακόσμου των δύο ασκηταριών.

  1. “Στερέωση και αποκατάσταση νότιας πτέρυγας και τμήματος δυτικής πτέρυγας κελιών της Μονής Προφήτου Ηλιού Ζάχολης, Δήμου Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου, Π.Ε. Κορινθίας”, συνολικού προϋπολογισμού 1.688.880 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην αποκατάσταση της νότιας και τμήματος της δυτικής πτέρυγας κελιών και περιλαμβάνει εργασίες ενίσχυσης και στερέωσης των τοιχοποιιών και μορφολογικής αποκατάστασης των πτερύγων κελιών, με σκοπό την απόδοση της αρχικής λειτουργικής μορφής και οργάνωσής τους, προκειμένου να φιλοξενήσουν με ασφάλεια την συνοδεία των μοναχών.

Τηλεδιάσκεψη στην Περιφέρεια για τον Ισθμό της Κορίνθου την ερχόμενη Τρίτη

Posted: 20 Nov 2020 11:07 AM PST

Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 24 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή και του Δ.Σ. της “Διώρυγα” Α.Ε.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος πρόηδρευσε σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο, σε σύσκεψη για θέματα της Περιφερειακής Ενότητας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πορεία των εργασιών καθαρισμού της γραμμής Κόρινθος – Δερβένι, έργο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, όπως επίσης και η πορεία μελετών, μεταξύ των οποίων αυτών που αφορούν, τον κόμβο στη γέφυρα Γκα και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here