Καραμεσίνη -ΟΑΕΔ: Τι έχει αλλάξει στα προγράμματα για τους ανέργους

0
Την απόφασή της να αναμορφώσει το οργανωτικό μοντέλο ΟΑΕΔ, ώστε να επιτελέσει τον πραγματικό του στόχο, να βρίσκει δουλειά στους ανέργους, αντί απλά να μοιράζει επιδόματα ανεργίας, τονίζει η επικεφαλής του Οργανισμού, με συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» Μαρία Καραμεσίνη και εξηγεί με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

«Από έναν οργανισμό που παρείχε απλώς επιδόματα ή βοηθήματα ανεργίας, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που προσπαθεί να διαγνώσει τις ανάγκες σε ατομική βάση και να υποστηρίξει τους ανέργους στη διαδικασία εργασιακής τους ένταξης, από τα πιο απλά, όπως η πληροφόρηση και οι τεχνικές αναζήτησης, μέχρι τα πιο απαιτητικά, όπως τα προγράμματα κατάρτισης» επισημαίνει η κ. Καραμεσίνη.

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το μείγμα των προγραμμάτων, αναφέρει η κ. Καραμεσίνη και εξηγεί: «Τα προγράμματα που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των θέσεων, περίπου το 60% είναι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή τα εδικά προγράμματα για τον δημόσιο τομέα. Είναι προγράμματα με πολύ μεγάλη απορρόφηση, διότι αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Από την άλλη, ο Οργανισμός ανέπτυξε προγράμματα που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας και αφορούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν νέες θέσεις στις οποίες προσλαμβάνουν ανέργους συγκεκριμένων κατηγοριών. Την περίοδο 15-16, κατά την οποία η οικονομία παρουσίασε στασιμότητα ή οριακή ύφεση, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων ήταν αρκετά περιορισμένη {…}. Όσο όμως μπαίνουμε σε διαδικασία ανοδικής πορείας της οικονομίας, από το 2017 και μετά, τα προγράμματα αυτά έχουν αυξανόμενη ανταπόκριση. Και συνδυάζονται με μια σειρά ανασχεδιασμούς και βελτιώσεις, με στόχο να αρθούν τα γραφειοκρατικού χαρακτήρα αντικίνητρα που είχαν οι επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν προσωπικό από τα δικά μας μητρώα».

Στην ερώτηση με ποιον τρόπο συνεισφέρει ο ΟΑΕΔ στην αντιστροφή του brain drain, που αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, απαντά: «Υλοποιούμε δύο προγράμματα. Το πρώτο απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους, οι οποίου έχουν προσληφθεί σε φορείς του δημόσιο τομέα {…}. Το δεύτερο, είναι πρόγραμμα πάλι για πτυχιούχους, αλλά αυτή τη φορά ο Οργανισμός επιχορηγεί επιχειρήσεις για την απασχόληση ανέργων πτυχιούχων μέχρι 39 ετών. ΟΙ επιχειρήσεις ανήκουν σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, συναφείς με την έξυπνη ειδίκευση, δηλαδή σε τομείς προτεραιότητας της αναπτυξιακής πολιτικής».

.aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here