«Καψόνι» στους φαρμακοποιούς: Σπασμένα σε 25 κομμάτια τα self tests που τους παραδόθηκαν

0

Πριν κοπάσει καλά-καλά ο θόρυβος από τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών αναφορικά με την όλη διαδικασία της διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία, ένα νέο ζήτημα φαίνεται πως προκύπτει στην υπόθεση.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του iatropedia, χθες έφτασαν στα φαρμακεία τους τα πρώτα self test, αλλά όχι σε ατομικές συσκευασίες. Αντίθετα ήταν σπασμένα σε 25 τεμαχία και δεν έχουν τη μορφή ατομικής και ετοιμοπαράδοτης συσκευασίας. Τα υλικά είναι μοιρασμένα ανά είδος, σε ξεχωριστές συσκευασίες και ο κάθε φαρμακοποιός καλείται τώρα να συνθέσει μόνος του το κιτ και να δημιουργήσει το τελικό προϊόν, που πρέπει να παραδοθεί στους πολίτες.

Η τελική σύνθεση του κιτ, θα γίνει με υλικά που θα λαμβάνει ο φαρμακοποιός ένα-ένα, από 4 διαφορετικές συσκευασίες. Σε καθένα από αυτά τα 4 κουτιά περιέχονται:

  • 1ο κουτί: 25 πλαστικές επιφάνειες με παραθυράκια “control” και μία οπή για να μπαίνει το αντιδραστήριο (ταινίες)
  • 2ο κουτί: 25 βαμβακοφόροι στυλεοί (μπατονέττες) για τη λήψη του δείγματος
  • 3ο κουτί: 25 σωληνάρια διαλύματος εκχύλισης (μικρά σωληνάρια που περιέχουν το αντιδραστήριο)
  • 4ο κουτί: 25 πώματα, που προορίζονται για το σφράγισμα του σωληναρίου με το διάλυμα

Το σακουλάκι με το περιεχόμενο των υλικών του τεστ, θα παραδίδεται μαζί με ένα φυλλάδιο Α3 της εταιρείας Roche Diagnostics, με τίτλο: “Σύντομες οδηγίες για ατομική χρήση και από μη επαγγελματίες υγείας” και ένα ακόμη φυλλάδιο με έγχρωμες οδηγίες χρήσης της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο: “Self test – Γρήγορα και απλά”.

Όπως αναφέρει το iatropedia, όλα τα τεστ που διανεμήθηκαν μέχρι στιγμής στους φαρμακοποιούς είναι της ίδιας εταιρείας, της Roche Diagnostics, μίας από τις 5 που προκρίθηκαν μετά από Τεχνική Αξιολόγηση ανάμεσα σε 30 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές και δεσμεύτηκε για την παράδοση μέχρι σήμερα Τετάρτη (7/4) περίπου 2 εκατομμυρίων self test. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει 1 εκατ. 600 χιλιάδες τεστ και άλλες 400 χιλιάδες τεστ παραμένουν στα hub των φαρμακαποθηκών για επόμενη διανομή. 

Δείτε τα φυλλάδια με τις οδηγίες χρήσης

Εξοργισμένοι οι φαρμακοποιοι

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί έχουν ξεσηκωθεί: “Δεν είναι δυνατόν οι φαρμακοποιοί να ταλαιπωρούνται. Θέλουν να προσφέρουν, αλλά όχι έτσι. Αν η Roche ήθελε να κερδίσει τον διαγωνισμό, όφειλε να κάνει ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν. Υπάρχουν ατομικές συσκευασίες της Roche, αλλά δεν παρέδωσαν αυτές”, τονίζει.

“Ελπίζουμε να εξαντληθούν γρήγορα αυτά τα τεστ και να πάψουν να δημιουργούν πρόβλημα στους φαρμακοποιούς. Και φυσικά εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να γίνει διαγωνισμός με εταιρείες που λειτουργούν έτσι. Δεν είναι δυνατόν!”, δηλώνει και συμπληρώνει:

“Δέχομαι διαμαρτυρίες από φαρμακοποιούς, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στο εγχείρημα, αλλά εδώ πλέον υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία. Και φυσικά θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί να μπουν στο διαγωνισμό εταιρείες που δεν έχουν ατομικές συσκευασίες”, καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σε επικοινωνία του iatropedia.gr με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, μας είπε ότι ζήτησε από τον γραμματέα του Συλλόγου να επιστραφούν πίσω τα τεστ από τους φαρμακοποιούς, για να λάβει την απάντηση ότι είναι δύσκολο να γίνει καθώς δεν υπάρχει χρόνος.

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here