Κορονοϊός Ελλάδα: 102 νεκροί, 2192 κρούσματα – Μέτρα μέχρι να χτιστεί ανοσία

0

Oι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας από Τσιόδρα – Χαρδαλιά. Ποια η εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα, ποια τα κριτήρια χαλάρωσης των μέτρων και τι θα ισχύει για το Πάσχα φέτος.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας πάνω από 2 εκατ κρούσματα έχουν καταγραφεί και πάνω από 128 χιλιάδες θάνατοι.

Ο αριθμός κρουσμάτων στη Ρωσία έχει αυξηθεί και η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει δεύτερο κύμα του ιού.

Ο κόσμος στενάζει αλλά ελπίζει, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν:

  • 22 νέα κρουσματα – 2.192 συνολικά, 56,4% άνδρες
  • 559 σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, 899 σχετιζόμενα με επαφές γνωστού κρούσματος
  • 72 διασωληνωμένοι
  • 29 πήραν εξιτήριο
  • 1 νέος θάνατος – 102 συνολικά στη χώρα.

Αν δεν βρεθεί εμβόλιο τότε θα έχουμε μέτρα μέχρι να χτιστεί ανοσία

Νέα επιδημικά κύματα ιού αναμένονται τους επόμενους χειμώνες, καθώς οι κορονοϊοί αποτελούν κύρια αιτία ενός κοινού κρυολογήματος κάθε χειμώνα, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Αν δεν υπάρξουν νέα μέσα, όπως ένα εμβόλιο, τότε αυτά τα μέτρα θα τηρούνται κάθε φορά μέχρι να χτιστεί αυτό που λέμε ανοσία. Συνέστησε επαγρύπνιση και επιτήρηση του ιού για τα επόμενα 2 χρόνια. Ελπίζουμε σε ενθαρρυντικά νέα τις επόμενες εβδομάδες και επόμενους μήνες για εμβόλια, συμπλήρωσε.

Η οριστική εκρίζωση του ιού θα γινόταν αν ταυτόχρονα κινούνταν με την ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες και παίρναμε ταυτόχρονα όλες τα ίδια μέτρα. Η οριστική εκρίζωσή του θα γίνει όταν βρεθεί το εμβόλιο και τα ανάλογα μέτρα.
Πιστεύουμε ότι θα αυξάνεται σιγά – σιγά η ανοσία, Αυτή τη στιγμή είναι λίγοι, αλλά όταν την αποκτήσουν πολλοί, ο ιός θα σταματήσει. Θα υπάρξει εμβόλιο που θα το πάρουν όλοι, δεν θα υπάρξουν πατέντες, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Αξιολόγηση των μέτρων ανά διαστήματα

«Δεν είναι ακόμα ο καιρός» είπε απόψε ο Σ. Τσιόδρας σχολιάζοντας την άποψη πολλών ότι τα μέτρα θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό. Για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, εξήγησε ότι αυτή γίνεται έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά και θα επαναξιολογούνται ανάλογα με τα δεδομένα, είπε. Όπως ανέφερε ο ίδιος, γίνεται πολύς λόγος για τις χώρες που σταδιακά άρχισαν να αίρουν τα μέτρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Δανία όπου ανοίγουν τα σχολεία αλλά με εξαιρετικά μέτρα προφύλαξης για τους μαθητές. Όμως, πρόσθεσε ότι αν στη Δανία δουν δυο εβδομάδες αφότου ανοίξουν τα σχολεία ότι τα κρούσματα αυξάνονται, θα αναγκαστούν να τα ξανακλείσουν. «Ετοιμαστείτε για κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα γίνει, αυτό θα κάνουν όλες οι χώρες. Θα βλέπουν πως λειτουργούν τα μέτρα και αναλόγως θα πράττουν».

«Τα ερωτηματικά για τη σταδιακή αυτή άρση των μέτρων ακόμα αιωρούνται» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο και στη χώρα μας είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή. «Μας ενδιαφέρουν βασικές παράμετροι όπως να συνεχίσουμε να επιτηρούμε καλά τη νόσο και να έχουμε διαγνωστική επάρκεια. Ναι στην αισιοδοξία αλλά με ρεαλισμό και απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι συζητιέται και σε ό,τι αποφασιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στην χώρα μας υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι ηλικιωμένοι είναι κοντά μας, μένουν συχνά στο ίδιο σπίτι με εμάς, φυλάνε τα παιδιά μας κι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία.

Σύμφωνα με τη μαθηματική εκτίμηση από το Χάρβαρντ, δεν φαίνεται το δεύτερο κύμα του ιού να έρθει πιο νωρίς από το προβλεπόμενο. Ωστόσο, προβλέπουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα από χειμώνα ή φθινόπωρο, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Οικογένειες με μικρά παιδιά και νεότερες οικογένειες έχουν μικρότερο κίνδυνο, σημείωσε.

Μας απασχολεί το άνοιγμα κάποιων από τις υπηρεσίες του κράτους με γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων, σημείωσε. Αλλά είναι νωρίς ακόμα για σχολεία και πανελλήνιες, εξήγησε.

Η ανοσία κρατά τουλάχιστον ένα έτος

Η ανοσία κρατάει τουλάχιστον για ένα έτος, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τα δεδομένα για το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία. Μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάποιον που την έχει περάσει ελαφρά ή για κάποιον που είναι ασυμπτωματικός. Με προσοχή θα γίνει η χαλάρωση αλλά θα γίνει με έλεγχο, εξήγησε για άλλη μια φορά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι χώρες θα βλέπουν πως θα λειτουργούν τα μέτρα θα τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις, θα ζήσουμε με διαφορετικό τρόπο για ένα διάστημα αλλά δεν θα χάσουμε την κοινωνικότητά μας, πάμε βήμα βήμα, δεν πρέπει να βιαστούμε γιατί θα κάνει ξεπέταγμα ο ιός. Να έχουμε μια χρυσή ισορροπία, εξήγησε.

Μειώνονται τα κρούσματα

Κρούσματα απροσδιόριστης μετάδοσης είναι λίγα αυτές τις μέρες, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσιόδρας. Σκοπός είναι η παρέμβαση και η απομόνωσή τους για να μην μεταδοθεί ο ιός. Κόσμος και ηγεσία έχουμε αποδείξει ως λαός ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, επισήμανε.

Χαρδαλιάς: Ισχύουν τα μέτρα το Πάσχα – Σε λίγο καιρό παίρνουμε τις ζωές μας πίσω

Η προσπάθεια συνεχίζεται, οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος στη συζήτηση για την ημέρα του Πάσχα, υπογράμμισε ότι ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις – ισχύουν τα ίδια μέτρα, συμπλήρωσε. Δεν επιτρέπονται λοιπόν μετακινήσεις σε συγγενείς και φίλους για επισκέψεις. Ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα, η υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, η αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όταν δεν τηρούνται τα μέτρα, προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι, το αρνί θα το ψήσουμε στο φούρνο. Θα πάμε φυσικά για γλυκά και στον φούρνο της γειτονιάς. Αλλά να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ηλικιωμένων, πρόσθεσε. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας . Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση. Το μόνο μας μέλημα είναι πως θα τηρήσουμε τα μέτρα. Τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε μπορούν εύκολα να ανατραπούν αν χαλαρώσουμε, τόνισε.

Μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι τσακίζουμε τον ιό κάνουμε το επόμενο βήμα σε λίγες ημέρες παίρνουμε τη ζωή μας πίσω, τόνισε.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα της στιγμής είπε ο Ν. Χαρδαλιάς Υπάρχει συγκεκριμένο επιστημονικό υπόβαθρο γιατί μέχρι τις 27/4 να υπάρχουν αυτά τα μέτρα. Είναι πολύ πρόωρο, αυτό που προέχει είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός. Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα, είναι ξεκάθαρο. Αν δεν είμαστε υπεύθυνοι όπως τώρα, το επόμενο τριήμερο μπορεί να βρεθούμε εκτός απροόπτου.

Μέχρι 27 Απριλίου υπάρχουν πολλές μέρες, δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα λιγότερο από όσα έχουμε πει.

Απόπειρα να σπάσουν καραντίνα

Έγινε απόπειρα να σπάσουν την καραντίνα αλλοδαποί που ήταν αρνητικοί. Συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Είπε επίσης ότι σε 236 οχήματα αφαιρέθηκαν οι πινακίδες.

Σε εξέλιξη είναι επιχειρησιακό σχέδιο στην περιφέρεια Θεσσαλίας αυτή τη στιγμή. Μαζίκά και ταυτόχρονα γίνονται 1200 έλεγχοι σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Τίποτα δεν πρέπει να μείνει στην τύχη του, τόνισε.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας σε παραλία Βόλου και στην Παραλιακή της Πάτρας περιορισμός κίνησης στον αιγιαλό πεζοδρόμιο, στο θεατράκι και ως την περιοχή πλαζ στην οδό Κανελλοπούλου. Ισχύει Δευτέρα έως Παρασκευή από 2 μεσημέρι μέχρι 8 της επόμενης και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Πτολεμαΐδα στο Δήμο Εορδαίας

.dikaiologitika.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here