Κορονοϊός Ελλάδα: 40 νέα κρούσματα, 2810 συνολικά – 160 νεκροί, 4 νέοι θάνατοι – Τι ισχύει με τις μετακινήσεις

0

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 40 νέα κρούσματα (2810 συνολικά) και 4 νέους θανάτους, που φτάνουν τον συνολικό αριθμό στους 160.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στην Ελλάδα καταγράφονται:

– 40 νέα κρούσματα – 2.810 συνολικά
– 612 σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό – 1.452 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
– 23 είναι διασωληνωμένοι – 72 έτη διάμεση ηλικία, 96% με υποκείμενο νόσημα
– 90 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία
– 4 νέοι θάνατοι – 160 συνολικά στην Ελλάδα
– 120.015 δείγματα έχουν ελεγχθεί κλινικά στη χώρα μας

Τσιόδρας: Όπου δεν τηρούνται οι κανόνες, ο ιός κερδίζει έδαφος

Όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ο ιός κερδίζει έδαφος, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εάν εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα σιγά-σιγά ο ιός σβήνει, σημείωσε. Αλλά εξακολουθεί να είναι εδώ ο κορονοϊός, προειδοποίησε.

Εξακολουθεί να παραμένει δρόμος αντοχής και θα αντέξουμε. Θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε τοπικές επιδημίες.

Με ανησυχεί να μη γίνει ταυτόχρονα αυτό σε πολλά σημεία, που θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας και των δομών.

Τα γρήγορα τεστ δεν είναι ακόμη αξιόπιστα

Το τεστ αντισωμάτων μπορεί να κάνει 20 μέρες για να δείξει ότι είναι θετικός κάποιος στον ιό. Χρειάζονται αξιόπιστα τεστ, τόνισε. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το αξιόπιστο τεστ είναι το μοριακό τεστ.

Υψηλής αξιοπιστίας τεστ χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για επιδημιολογικούς λόγους, σημείωσε.

Η ηλιοθεραπεία δεν προφυλάσσει

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις θερμοκρασίες και πως ούτε η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προφυλάσσει.

Η αλλαγή συμπεριφοράς μας δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο, αλλά μέτρο προστασίας.

Χαρδαλιάς: Οι κανόνες για μετακινήσεις με πλοίο

Σειρά μέτρων για τις μετακινήσεις με πλοία ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

– 50% πληρότητα στα πλοία
– θερμομέτρηση πριν την επιβίβαση και ερωτηματολόγιο
– 1,5 μέτρο απόσταση
– καμπίνα από ένα άτομο ή οικογένεια
– υφασμάτινη μάσκα
– κενά στα αεροπορικά καθίσματα
– ενημέρωση και εκπαίδευση πληρωμάτων και επιβατών
– καθαριότητα και απολύμανση πλοίων
-κανόνες λειτουργίας στα μπαρ επιβατών.

Πέντε νέες NOTAMS για τις αερομεταφορές

Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες (συνολικά 5 νέες Notams):

• Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
• Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
• Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
• Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
• Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Η ΥΠΑ επισημαίνει για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις : Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Ιαματικός τουρισμός

Έχει συζητηθεί από την επιτροπή το θέμα, είπε ο κ. Τσιόδρας και έχουν εκδοθεί οδηγίες. Με κανόνες σταδιακά θα μπορούν να λειτουργούν τα ιαματικά λουτρά.

Χαρδαλιάς: Ο ιός δεν κάνει διάκριση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για «προφανές λάθος» τα όσα έγιναν στην πλατεία Ομονοίας το βράδυ της Πέμπτης 14 Μαϊου και τον συγχρωτισμό πλήθους κόσμου στην περιοχή.

Σε ερώτηση που του έγινε, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και παρέπεμψε και στη δήλωσε Μπακογιάννη, του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος παραδέχθηκε το λάθος του.

«Προφανώς ήταν λάθος αυτό που έγινε στην πλατεία Ομονοίας, όπως παραδέχθηκε με παρρησία και ο δήμαρχος Αθηναίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Νέα Σμύρνη Λάρισας: Θα πράξουμε ό,τι αναγκαίο για τη δημόσια υγεία

Νέα προειδοποίηση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά προς τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης Λάρισας. Ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία θα πράξει «ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης Λάρισας, ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία θα πράξει «ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία». Ο ίδιος σημείωσε πως «σήμερα υπήρξαν αντιδράσεις στα μέτρα. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι μετά τα μεσάνυχτα αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά των θετικών κρουσμάτων. Η απόφαση να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση, αφορά και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί για 14 μέρες, η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σήμερα επιπλέον δειγματοληψίες.

«Το επόμενο στάδιο που ξεκινά την Δευτέρα περιλαμβάνει την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη και στην Εύβοια». Η δήλωση αυτή προέρχεται από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επισήμανε ότι «ειδικά για τα πλοία, πάρθηκαν μέτρα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι, «θα υπάρχει θερμομέτρηση πριν απο την είσοδο στο πλοίο». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά «η χρήση καμπίνας θα γίνεται μόνο από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, όπου θα επιτρέπεται μία καμπίνα ανά τέσσερα άτομα».

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε επίσης ειδικά για τα αεροδρόμια επιτρέπεται η σταδιακή επαναφορά των πτήσεων εσωτερικού.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Οι κανόνες για τις μετακινήσεις με πλοίο – Θερμομέτρηση και ειδικό ερωτηματολόγιο υγείας

Χαρδαλιάς: Προφανές λάθος αυτό που έγινε στην Ομόνοια, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις

Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Νέα Σμύρνη Λάρισας: Θα πράξουμε ό,τι αναγκαίο για τη δημόσια υγεία

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here