Κορονοϊός – Κοντοζαμάνης για προμήθεια αναλώσιμου υλικού: “Βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο”

0

“Το θέμα δεν είναι πόσα τεστ έχουν γίνει. Έχουν γίνει όσα έπρεπε να γίνουν. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα” απάντησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή σε όσους επιμένουν στην γενικευμένη χρήση προληπτικών τεστ ως μέσο για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι η χώρα έχει ακολουθήσει μια συγκριμένη διαδικασία με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και εξήγησε ότι σημασία έχει ο αριθμός των νοσηλευόμενων και εκείνων που βρίσκονται στις ΜΕΘ “και εκεί τα πάμε πολύ καλά” σημείωσε και πρόσθεσε “υπάρχει σχέδιο και το έχουμε αποδείξει ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου”. Ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε εξάλλου ότι υπάρχει επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον κορονοιό, αλλά και στα νέα πρωτόκολλα. Πληροφόρησε επίσης τους βουλευτές ότι οι συνταγές είναι ελεγχόμενες. “Έχουν απαγορευθεί οι εξαγωγές των φαρμάκων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας” σημείωσε.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν δυσκολίες ως προς την προμήθεια αναλώσιμου υλικού.

“Βρισκόμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο” δήλωσε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι η πρώτη υγειονομική περιφέρεια ζήτησε υλικά αξίας 5.000.000 ευρώ και κατάφερε να συγκεντρώσει προμήθειες αξίας 2.500 ευρώ, ενώ συνολικά οι προμήθειες που έχουν γίνει αντιστοιχούν σε 150.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός εξήρε το έργο των εθελοντών ιδιωτών και επιχειρήσεων που ενισχύουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ώστε να υπάρχει υλικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας

“Η ανταπόκριση του απλού κόσμου των ιδιωτών είναι συγκινητική. Έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό για την αναβάθμιση του υφιστάμενου ιατρικού υλικού και για την αγορά νέου. Ο έλεγχος του ποσού γίνεται από επιτροπή και όλα γίνονται υπό πλήρη έλεγχο. και οι παρεκκλίσεις των διαδικασιών γίνονται μόνο για την επίσπευση των διαδικασιών” υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα όσα ακούγονται για τις ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ο υφυπουργός εξήγησε ότι πριν το κορονοιό τα κλειστά νοσήλεια δεν περιλάμβαναν το κόστος μισθοδοσίας, κάτι που όπως είπε συμβαίνει τώρα.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 78 νέες θέσεις ΜΕΘ και έχουν υπάρξει 4.400 νέες θέσεις επικουρικού προσωπικού.

“Σταδιακά θα μετατρέψουμε τις θέσεις αυτές σε μόνιμες” δήλωσε επικαλούμενος και τη σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού.

Ενημέρωσε εξάλλου ότι προχωρά η διαδικασία κρίσεων 950 ιατρών επιμελητών Β και όπου υπάρχει ανοικτή μια θέση, η πρόσληψη θα γίνεται άμεσα.

Επίσης είπε ότι αυξάνετε το όριο των υπερωριών από το 9% στο 15% για να ανταμειφθούν όσοι είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της νόσου.

.thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here