Κορωνοϊος: 148 νεκροί, 15 νέα κρούσματα, 2.678 συνολικά & Σχολεία…

0

Τους 148 έχουν φτάσει οι θάνατοι από κορωνοϊό στην χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, αφού σήμερα είχαμε ακόμη έναν θάνατο.

Ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.678 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη, ενώ 8 είναι γυναίκες. Το 97 % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 85 ασθενείς έχουν βγει εκτός ΜΕΘ.

Παρακολουθήστε μέσω της aftodioikisi.gr την ενημέρωση των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό:

Σχολεία: Εφτάωρο μάθημα, εκ περιτροπής διάλειμμα, όχι σε παιχνίδια με μπάλα (εγκύκλιος+πίνακες)

Όλες τις λεπτομέρειες σε σχέση με την επαναλειτουργία των σχολείων περιέχει ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ του υπουργείου Παιδείας, σε συνέχεια της σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Σε αυτή προβλέπεται μεταξύ άλλων:-15 μαθητές ανά αίθουσα-Εφτάωρο πρόγραμμα και εκ περιτροπής διαλείμματα Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο

 Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο

 Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα

 Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ)

Α. Προσέλευση στη σχολική μονάδα

Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση – αποχώρηση στη σχολική μονάδα φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

Β. Διαρρύθμιση των αιθουσών

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ένα από τα βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων είναι η διαρρύθμιση των αιθουσών.

Ειδικότερα:

Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους (15).Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των (15)μαθητών, χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία, κατά τα οριζόμενα στην υπ’αριθμ.5188/ΓΔ4/06-05-2020 ΚΥΑ. Εφόσον σε κάποια σχολική μονάδα πλεονάζουν κατάλληλες, ιδίως για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, σχολικές αίθουσες η διδασκαλία σε υποτμήματα που προκύπτουν μετά την ως άνω κατανομή , μπορεί να είναι και καθημερινή. Προς τον σκοπό αυτό, εξετάζεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ωρολογίων προγραμμάτων ανά υποτμήμα ώστε το ήδη υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιείται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο ανά υποτμήμα και διδακτική ώρα. Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα κατά τα παραπάνω.

Προτείνεται τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο (βλ. σχήμα που ακολουθεί).

Σχήμα. Ενδεικτική Διαρρύθμιση θρανίων

Επισημαίνεται ότι εκτός από τη διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Γ. Προτεινόμενα Ωράρια Διαλειμμάτων

Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα. Προτείνεται η υιοθέτηση του ακόλουθου ωραρίου διαλειμμάτων για κάθε υποτμήμα εκάστου τμήματος.

α΄ Υποτμήμα του ενός τμήματος (Α1)

α΄ Υποτμήμα του άλλου τμήματος (Α2)

Το ωράριο διαμορφώνεται κατά τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση που στη σχολική μονάδα λειτουργούν περισσότερα τμήματα/υποτμήματα.

Με ανάλογο τρόπο διαμορφώνεται το ωράριο των Εσπερινών Σχολείων.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών το πρόγραμμα εφημεριών αναπροσαρμόζεται κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου.

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί μέριμνα ώστε κατά την είσοδο και έξοδο των μαθητών στο σχολείο, καθώς και στην αίθουσα διδασκαλίας, να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Τι θα πρέπει να προσέξουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα

 Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο

 Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο

 Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα

 Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ)

Δ. Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της Συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό.

Ε. Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων προβαίνουν σε αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπου απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

ΣΤ. Ειδικότερα για τους καθηγητές Γυμνασίου, η καθημερινή παρουσία στο σχολείο δύναται, έως την επανέναρξη των Γυμνασίων, να ορίζεται από τον Διευθυντή σύμφωνα με τις διοικητικές ανάγκες σε κάθε περίσταση.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός-υπ. Παιδείας: Έτσι θα χορηγούνται οι άδειες στους εκπαιδευτικούς (εγκύκλιος)

Κορωνοϊός: Έτσι θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία μετά την απαγόρευση (ΦΕΚ)

Τσιόδρας: Σε επαγρύπνηση για τη νόσο Καβασάκι -Τι είπε για τα σχολεία

Σε επαγρύπνηση για την νόσο Καβασάκι που εμφανίζεται στα παιδιά, παραμένει το υπουργείο Υγείας, όπως είπε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με αφορμή τα δύο κρούσματα σε παιδιά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν», ο Τσιόδρας τόνισε ότι «πρόκειται για σπάνια νόσο η οποία φαίνεται ότι έχει κάποια συσχέτιση με τον κορωνοϊό», την οποία, ωστόσο, ακόμη την ψάχνουν. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποστήριξε ότι δεν προβληματίζει, καθώς:-Εξακολουθεί να είναι σπάνια.-Δεν έχουμε διασπορά στην κοινότητα.

-Υπάρχει θεραπεία.

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση αλλά τα περιστατικά είναι ελάχιστα και γι’ αυτό δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις μας», κατέληξε ο καθηγητής, απαντώντας στο ερώτημα αν η εμφάνιση της νόσου Καβασάκι οδηγεί την Επιτροπή στο να αλλάξει την απόφασή της για τα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι, αναφορικά με τα δύο κρούσματα, το παιδί στο «Ιπποκράτειο» είναι προς το παρόν αρνητικό στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και συνεχίζονται οι εξετάσεις, ενώ όσον αφορά στο παιδί που νοσηλεύεται «Αττικόν», προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν είναι θετικό ή αρνητικό.

.aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here