Κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα, 2517 συνολικά – 134 νεκροί & Χαρδαλιάς: Άλλη καθημερινότητα από 4 Μαΐου

0
Σήμερα, Κυριακή δεν υπήρξε η καθιερωμένη ενημέρωση-συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, όπου τονίζει:

Ανακοινώνονται 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2517, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (28.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To  89.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 134 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 35 ήταν γυναίκες (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.

Χαρδαλιάς: Άλλη καθημερινότητα από 4 Μαΐου-Τι είπε για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Μύκονο & Δικαστήρια

Σε προειδοποίηση ότι «μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο η καθημερινότητά μας θα είναι διαφορετική», προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.  Αφορμή, όπως είπε ήταν   «η αυξημένη κίνηση λόγω καιρού και ο μεγάλος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «θα ισχύσουν στο  ακέραιο έως 4 Μαΐου» και προειδοποίησε «να μην κάνει σκέψεις κανείς για εκδρομές την πρωτομαγιά». Ο κ. Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι «η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή όχι στη συνήθη αλλά σε μια νέα καθημερινότητα», προειδοποιώντας ότι  «θα έχουμε και κρούσματα και εστίες αναζωπύρωσης» και ζητώντας να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής:   «Δεν θα μπορεί να είναι αποδεκτή από κανένα η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής», είπε χαρακτηριστικά.Αναφορικά με την κίνηση από την Δευτέρα 27/4 σε υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία, τόνισε ότι θα γίνεται με το μήνυμα Β3 (σ.σ. αυτό που χρησιμοποιούμε για τις τράπεζες) στο 13033.Γιάννενα και ΜύκονοςΤέλος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι παρατείνονται οι περιορισμοί στα Γιάννενα έως τις 5 Μαΐου με διαφοροποίηση ως προς τις ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή: 2 έως 10 το βράδυ και ΣΚ: 10 έως 10 το βράδυ. Υπενθυμίζεται έως και την 27η Απριλίου απαγορεύεται καθημερινά πολιτών από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το άλλο πρωί, πολιτών στις περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών:

1.Από πλατεία Μαβίλη μέχρι τέλος ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου Ανατολής.

  1. Παράδρομοι εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων (Από τη διασταύρωση Στ Νιάρχοχυ έως το τούνελ Αεροδρομίου- οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου

3.Περιαστικό μονοπάτι δασυλλίου Ιωαννίνων (περιοχή Φρόντζου).

Παράλληλα από 27 Απριλίου αίρονται τα περιοριστικά μέτρα στην Μύκονο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Τις τελευταίες εβδομάδες, με επιμονή, με υπομονή, με ξεχωριστή καρτερικότητα, συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια. Μια προσπάθεια η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Και μπορεί να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην όποια επόμενη φάση, αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε σε ποιο στάδιο της προσπάθειας βρισκόμαστε σήμερα, αυτή τη στιγμή.

Δεδομένου ότι σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, και λόγω του καιρού, θέλω να υπενθυμίσω ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως, όπως ισχύουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Είμαι αναγκασμένος να το τονίσω, μιας και το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά στα δυο μητροπολιτικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Θέλω ξανά να τονίσω, ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 4 Μαΐου. Και το λέω ώστε να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά. Η μετάδοση του ιού μπορεί να έχει εστιάσει πλέον σε συγκεκριμένους χώρους, όμως ο ιός είναι εδώ, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε και χτυπάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν.

Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια όπως την ξέραμε. Και πρέπει αυτό να είναι αντιληπτό σε όλους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας, της δικής μας και των συνανθρώπων μας.

Καθημερινά ακούτε πληροφορίες για το τι ανοίγει και πότε ανοίγει. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πολλά από αυτά ανήκουν σε σφαίρα φαντασίας ή απολύτων εικασιών. Θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις πρώτες μέρες της ερχόμενης βδομάδας. Όλοι θα ξέρουν έγκαιρα και έγκυρα τι θα γίνει και πώς.

Η Κυβέρνηση κινείται με σχέδιο, μελετώντας όλα τα δεδομένα. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς είχαν εξαιρετικό αποτέλεσμα χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε συνεργασία με το Κράτος. Ένα αποτέλεσμα που έκανε την Ελλάδα θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο και μας επιτρέπει τώρα να συζητάμε για το πέρασμα στην επόμενη φάση.

Αλλά προσοχή! Η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή όχι στη συνήθη καθημερινότητα, αλλά σε μία νέα καθημερινότητα και πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό προς όλους και για όλους. Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, επειδή η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα έχουμε και κρούσματα και νοσηλείες σε νοσοκομεία, θα χάνουμε, δυστυχώς, και συνανθρώπους μας. Θα υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης, μέτρα υγιεινής που τηρούμε τώρα, θα συνεχίσουμε να τα τηρούμε για πολύ καιρό και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες.

Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι η μη τήρηση αυτών των μέτρων υγιεινής δεν θα μπορεί να είναι αποδεκτή για κανέναν. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι εξελίξεις που έχουν σχέση με την υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε. Πιθανόν κάπου να χρειάζεται, μέτρα που θα αρθούν, σε δεύτερη φάση να τα ξαναπάρουμε. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής.

Το βασικό μέλημα παραμένει σταθερό: η προστασία της υγείας των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής και μόνο.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην κλινική στη Δυτική Αττική που, όπως ξέρετε, βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της αναζήτησης ποινικών ευθυνών.

Να σας ενημερώσω επίσης ότι την Πέμπτη 25 Απριλίου, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μετέβη στην κλινική για μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και του σχεδιασμού του ελέγχου από την Αρχή Διαφάνειας.

Χθες, Παρασκευή, κλιμάκιο επιθεωρητών ελεγκτών πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στους χώρους της κλινικής και ιδιαίτερα στην μονάδα τεχνητού νεφρού. Εξέτασε στελέχη της διοίκησης της κλινικής, κατέγραψε τα αρχικά ευρήματα και εγχείρησε στη διοίκηση της κλινικής φύλλο ελέγχου για την αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων και τεκμηρίων.

Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στο έργο των εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και των εμπλεκομένων διοικητικών αρχών. Η Αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προγραμματίζει οριζόντιους προληπτικούς ελέγχους σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, κλινικές, μονάδες αιμοκάθαρσης, αλλά και πρόνοιας, όπως γηροκομεία, σε όλη την Επικράτεια, αλλά και σε υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη των παραπάνω ελέγχων.

Αντικείμενο των ελέγχων η τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων και μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του SARS CoV-2, με επιτόπιες αυτοψίες, εξέταση προσώπων και επισκόπηση εγγράφων. Καμία έκπτωση, σε κανέναν.

Επίσης, να ενημερώσω ότι η μετακίνηση από Δευτέρα προς τα Ειρηνοδικεία και τα Υποθηκοφυλακεία και σε συνέχεια της ενημέρωσης του κυρίου Καθηγητή, θα γίνεται με χρήση του κωδικού Β2 στο 13033. Ό,τι χρησιμοποιούμε για τις τράπεζες, θα χρησιμοποιήσουμε και για αυτήν την κίνηση.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω, ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των επιβαινόντων στις πτήσεις εξωτερικού. Χθες, έφτασαν στη χώρα μας 4 πτήσεις με 220 άτομα. Ένα μόνο τεστ βγήκε θετικό, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Σύμφωνα με την διαδικασία, τα πρωτόκολλα που ακολουθούμε, οι επιβάτες που το τεστ τους βγήκε αρνητικό, έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από τα ξενοδοχεία φιλοξενίας τους και να ολοκληρώσουν την καραντίνα τους στα σπίτια, όπου και ελέγχονται ως προς την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω, ότι μετά από επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και το Δήμαρχο Ιωαννίνων, παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών σε σημεία του Δήμου Ιωαννίνων μέχρι και τις 5 Μαΐου, με ελαφριά τροποποίηση των ωρών κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο περιορισμός κίνησης ισχύει για την περίοδο παράτασης του μέτρου από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Μυκόνου, από την Τρίτη 28 Απριλίου αίρονται οι περιοριστικοί όροι για το νησί της Μυκόνου και θα ισχύσουν οι γενικοί περιοριστικοί όροι μετακίνησης που ισχύουν σε όλη την Επικράτεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο απολογισμό για τη συνδρομή του κέντρου ιχνηλατήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην κοινή μας προσπάθεια να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μέχρι χθες, 1.117 θετικά κρούσματα ιχνηλατήθηκαν και προέκυψαν 2.986 στενές επαφές. Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, οι στενές επαφές ενημερώνονται, παραμένουν σε 14ημερη καραντίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχονται τακτικότατα ως προς την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Αρχική σελίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here