Κώστας Βλάσης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου Άστρους!»

0

Δελτίο Τύπου

               Την άμεση ενίσχυση του αρχαιολογικού μουσείου Άστρους με προσωπικό ζήτησε με ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους, το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε κλειστό μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη κατά τον σεισμό του 2008, είναι πλέον σε θέση να δεχθεί επισκέπτες που θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα σημαντικά του εκθέματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά μέλη από την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού καθώς και κεραμικά, επιγραφές και μικροαντικείμενα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας.

Ωστόσο, η απουσία του απαραίτητου προσωπικού φύλαξης προκαλεί δυσλειτουργίες στη συνεχή και ομαλή λειτουργία του μουσείου. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες φύλαξης καλύπτονται είτε από εποχικό προσωπικό είτε μέσω της διάθεσης φυλάκων από άλλους αρχαιολογικούς χώρους με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό ελάχιστες μέρες και συγκεκριμένες ώρες.

«Το Υπουργείο οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ενισχύσει το μουσείο του Άστρους αλλά και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρκαδίας, ώστε ο τόπος μας να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός και να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατοτήτες τουριστικής ανάπτυξης που έχει».

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την ανάγκη επιπλέον αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αρκαδίας, ο κ. Βλάσης ρωτά την αρμόδια Υπουργό πως προτίθεται να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου Άστρους, ώστε να είναι επισκέψιμο αλλά και να να παρέχει τη δυνατότητα ξεναγήσεων σε συχνότητα ανάλογη άλλων σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. Επιπλέον ζητά να πληροφορηθεί αν το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει σε πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, που θα στελεχώσει το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους, αλλά και με ποιo τρόπο θα προχωρήσει η προβολή του ώστε να γίνει πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της περιοχής.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση:


Αθήνα, 19 Απριλίου 2018

Α.Π.: 5243

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κονιόρδου

Θέμα: Λειτουργία αρχαιολογικού μουσείου Άστρους

Το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους, που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην σχολής Καρυτσιώτη, παρέμενε για πολλά χρόνια κλειστό μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη κατά τον σεισμό του 2008. Πλέον οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, ώστε οι χώροι του να είναι επισκέψιμοι και το κοινό να μπορεί να θαυμάσει τα σημαντικά του εκθέματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά μέλη από την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού καθώς και κεραμικά, επιγραφές και μικροαντικείμενα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας.

Ωστόσο, η απουσία του απαραίτητου προσωπικού φύλαξης προκαλεί δυσλειτουργίες στη συνεχή και ομαλή λειτουργία του μουσείου. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες φύλαξης καλύπτονται είτε από εποχικό προσωπικό είτε μέσω της διάθεσης φυλάκων από άλλους αρχαιολογικούς χώρους, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό ελάχιστες μέρες.

Ενόψει όμως της επερχόμενης τουριστικής περιόδου και με δεδομένο ότι αποτελεί έναn από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αρκαδίας, είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην εύρυθμη και συνεπή λειτουργία του. Πέραν τούτου, το μουσείο του Άστρους οφείλει να έχει την ανάλογη προβολή καθώς λόγω και του μεγάλου διαστήματος που ήταν κλειστό μεγάλο μέρος του κοινού αγνοεί ακόμα και την ύπαρξή του.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

α)           Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου Άστρους;

β)           Πώς θα διασφαλίσετε ότι το μουσείο του Άστρους θα είναι επισκέψιμο και θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα ξεναγήσεων σε συχνότητα ανάλογη άλλων σημαντικών αρχαιολογικών χώρων;

γ)            Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους, και αν ναι, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή;

δ)            Με ποιο τρόπο θα προχωρήσετε στην προβολή του αρχαιολογικού μουσείου Άστρους, ώστε να γίνει πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                  Κωνσταντίνος Βλάσης

 

                                               

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here