Κ. Βλάσης: Για το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας…

0

Κώστας Βλάσης: « Η Κυβέρνηση οφείλει να ενδιαφερθεί άμεσα για το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, ώστε να μην κινδυνεύσει να οδηγηθεί στην εγκατάλειψη!».

Την άμεση λήψη πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τη λειτουργία και θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας ζήτησε με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστούλου, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Όπως αναφέρει ο κ. Βλάσης η πορεία του Τριανταφυλλίδειου Κρατικού Κτήματος την τελευταία πενταετία όχι μόνο δεν δικαιώνει σε καμία περίπτωση τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί μετά την επαναδραστηριοποίησή του, αλλά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την αξιοποίηση και την ανάπτυξή του.

Συγκεκριμένα, το Τριανταφυλλίδειο Κτήμα παραμένει υποστελεχωμένο, οι προγραμματισθείσες καλλιέργειες σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν, ενώ και οι κτηριακές εγκαταστάσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες με αποτέλεσμα την ραγδαία επιβάρυνσή τους από τη φθορά του χρόνου.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής: “Είναι ανεπίτρεπτο το Τριανταφυλλίδειο Κτήμα να μην αξιοποιείται στο έπακρο. Η ανάπτυξή του θα αποτελέσει πραγματική ανάσα για τη Γορτυνία και την Αρκαδία γενικότερα και ο κ. Υπουργός οφείλει να κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή!”

Βάσει των ανωτέρω αλλά και με δεδομένο ότι η αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, αλλά και της περιοχής γενικότερα, ο κ. Βλάσης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το Κτήμα και οι κτηριακές εγκαταστάσεις του αλλά και για τον προγραμματισμό νέων καλλιεργειών. Επιπλέον ζητά τη στελέχωσή του με επιστημονικό και εργατικό προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της επανακαλλιέργειάς του.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.


Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2018

                                                                                                                                       Α.Π.: 3611

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Αξιοποίηση και ανάπτυξη του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας

Η επαναδραστηριοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας μετά από πολλά χρόνια άφησε πολλές ελπίδες για την ανάδειξή του ως κέντρου γεωργικής ανάπτυξης της περιοχής της Γορτυνίας, αλλά και της Αρκαδίας γενικότερα. Ωστόσο, η πορεία του Τριανταφυλλίδειου Κρατικού Κτήματος την τελευταία πενταετία όχι μόνο δεν δικαιώνει σε καμία περίπτωση τις προσδοκίες αυτές, αλλά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την αξιοποίηση και την ανάπτυξή του.

Όπως επισημαίνεται και αναλύεται λεπτομερώς και από τον Σύλλογο των Απανταχού Βυτιναίων και Φίλων της Βυτίνας “Ο Άγιος Τρύφων”, που ασχολείται ενεργά με το θέμα, το Κτήμα παραμένει υποστελεχωμένο – γεγονός που δυσχεραίνει την επιμέλεια των καλλιεργειών. Επιπλέον, οι προγραμματισθείσες καλλιέργειες σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν, ενώ και οι κτηριακές εγκαταστάσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες με αποτέλεσμα την ραγδαία επιβάρυνσή τους από τη φθορά του χρόνου.

Είναι ανεπίτρεπτο το Τριανταφυλλίδειο Κτήμα, που αριθμεί 120 χρόνια ζωής όχι μόνο να μην αξιοποιείται στο έπακρο αλλά και να κινδυνεύει να επιστρέψει στην εγκατάλειψη και την απαξίωση παλαιότερων ετών.

Με δεδομένο ότι η αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, αλλά και της περιοχής γενικότερα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

α)  Ποια ήταν τα αποτελέσματα των καλλιεργειών (αμπέλια, φουντουκιές, μηλοειδή κτλ) που είχατε προγραμματίσει για το 2017        ;

β) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το Τριανταφυλλίδειο Κτήμα;

γ)   Θα προχωρήσετε στη στελέχωση του κτήματος με επιπλέον προσωπικό επιστημονικό και εργατικό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της επανακαλλιέργειάς του;

δ)    Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις κτηριακές εγκαταστάσεις του κτήματος;

ε)   Έχει εκπονηθεί προγραμματισμός με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση του κτήματος με σύγχρονες καλλιέργειες κατάλληλες προς το κλίμα της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

                                                   Κωνσταντίνος Βλάσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here