Κώστας Βλάσης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να συμπεριλάβει τους κατοίκους της Μεγαλόπολης στο ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος!».

0

 Δελτίο Τύπου

Να συμπεριλάβει τους κατοίκους της Μεγαλόπολης στην πρόβλεψη για ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος ζήτησε με σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σταθάκη.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, δεσμεύθηκε για ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ρεύματος με έκπτωση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ως αντισταθμιστικό όφελος για τη χρόνια επιβάρυνση που έχουν δεχθεί από τη λιγνιτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Στην περίπτωση που προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση, είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριλαμβάνει και τους κατοίκους της Μεγαλόπολης, που  αποτελώντας ένα ιδιαιτέρως σημαντικό λιγνιτικό πεδίο της χώρας με εκτεταμένη εξόρυξη και χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει δεχθεί εδώ και χρόνια μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάσης: “Η Μεγαλόπολη και οι κάτοικοί της δε μπορούν να είναι μονίμως ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και η Πολιτεία τους οφείλει πολλά. Μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμεί με μια ελάχιστη ανακούφιση.”

Βάσει των ανωτέρω ο κ. Βλάσης ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να συμπεριληφθεί η Μεγαλόπολη στο ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον ζήτησε να πληροφορηθεί τις ακριβείς εκπτώσεις, τις κατηγορίες των δικαιούχων, την έναρξη ισχύος καθώς και το μόνιμο ή μη χαρακτήρα του μέτρου, εφόσον αυτό προχωρήσει.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2017

Α.Π.: 1442

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη

 

 

Θέμα: Θεσμοθέτηση ειδικού εκπτωτικού τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για τη Μεγαλόπολη.

Τον περασμένο Ιούλιο κατά την ομιλία του σε αναπτυξιακό συνέδριο στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως στον προϋπολογισμό του 2018 θα υπάρχει πρόβλεψη για ειδικό εκπτωτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην περίπτωση που ισχύσει η εν λόγω εξαγγελία του κ. Τσίπρα, είναι επιτακτική η ανάγκη να συμπεριληφθεί η περιοχή της Μεγαλόπολης στην πρόβλεψη για ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Η Μεγαλόπολη, αποτελώντας ένα ιδιαιτέρως σημαντικό λιγνιτικό πεδίο της χώρας με εκτεταμένη εξόρυξη και χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει δεχθεί εδώ και χρόνια μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

Μία τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει ως αντισταθμιστικό όφελος των κατοίκων της περιοχής  για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχουν υποστεί αλλά και ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται, οι κύριοι Υπουργοί:

α) Θα θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης;

β) Ποιες θα είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων και ποιο το ποσοστό έκπτωσης ανά κατηγορία;

γ) Πότε θα γίνει η έναρξη ισχύος του μέτρου;

δ) Το εν λόγω μέτρο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα ή συγκεκριμένη χρονική διάρκεια;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

                                        Κωνσταντίνος Βλάσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here