Κώστας Βλάσης: Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα των καλλιεργητών αμπέλου σε Μαντινεία και Κορύθιο.

0

 Δελτίο Τύπου

Κώστας Βλάσης: «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα των καλλιεργητών αμπέλου σε Μαντινεία και Κορύθιο. Το Υπουργείο οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των καλλιεργητών!

Νέα παρέμβαση με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  κ. Σταύρο Αραχωβίτη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης σχετικά με το ζήτημα της άμεσης αποζημίωσης των καλλιεργητών αμπέλου σε Μαντινεία και Κορύθιο μετά τις έντονες και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος.

Ο κ. Βλάσης είχε αναδείξει το πρόβλημα και με την από 05/09/18 (Α.Π.: 1260) σχετική ερώτησή του η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Όπως καταγγέλουν οι καλλιεργητές η κατάσταση συνεχίζει να είναι προβληματική μέχρι και αυτές τις μέρες, οι οποίες αποτελούν την κρίσιμη περίοδο της συγκομιδής για την ποικιλία του μοσχοφίλερου. Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τόσο την εξέλιξη όσο και την ποιότητα της φετινής σοδειάς. Μέχρι στιγμής οι καλλιεργητές των δημοτικών ενοτήτων Μαντινείας και Κορυθίου δεν έχουν βρει ανταπόκριση από το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκτίμησης και αποζημίωσης και να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα των καλλιεργειών τους.

Με δεδομένο ότι οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες ζημιές, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη φετινή σοδειά τους, κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποζημίωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

Για το λόγο αυτό ο κ. Βλάσης ζητά εκ νέου από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν άμεσα οι καλλιεργητές των πληγέντων περιοχών. Επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί με ποιο τρόπο το Υπουργείο σκοπεύει να ενισχύσει τους πληγέντες καλλιεργητές στην περίπτωση που οι εν λόγω ζημιές δεν καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δίνοντας έμφαση στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο περονόσπορος. Τέλος, ζητά να πληροφορηθεί αν η ηγεσία του Υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και να καλύπτει μεγαλύτερο εύρος καταστροφών λαμβάνοντας υπόψιν την υφιστάμενη κλιματική αλλαγή.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2018  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Θέμα: Συνεχίζονται τα προβλήματα των καλλιεργητών αμπέλου στη Μαντινεία και sτο Κορύθιο Αρκαδίας, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων.

Εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αμπέλου και συγκεκριμένα της ποικιλίας «Μοσχοφίλερο» στις δημοτικές ενότητες Μαντινείας και Κορυθίου του Δήμου Τρίπολης. Οι καλλιέργειες επλήγησαν κατά τους θερινούς μήνες από έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Τη δυσμενή αυτή για τους καλλιεργητές κατάσταση είχα επισημάνει και με την από 5/09/18 (Α.Π. 1260) σχετική ερώτησή μου που δεν έχει απαντηθεί ακόμα!

Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζει να είναι προβληματική μέχρι και αυτές τις μέρες, οι οποίες αποτελούν την κρίσιμη περίοδο της συγκομιδής για την ποικιλία του μοσχοφίλερου. Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τόσο την εξέλιξη όσο και την ποιότητα της φετινής σοδειάς. Μέχρι στιγμής οι καλλιεργητές δεν έχουν βρει ανταπόκριση από το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκτίμησης και αποζημίωσης και να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα των καλλιεργειών τους.

Κατόπιν αυτών,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Έχει προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν άμεσα οι καλλιεργητές των πληγέντων περιοχών;
  2. Σκοπεύετε να ενισχύσετε τους καλλιεργητές αμπέλου σε περίπτωση που οι ζημιές στις καλλιέργειές τους δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ; Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; Υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τα αμπέλια που έχουν πληγεί από περονόσπορο;
  3. Βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά σας η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, με δεδομένο ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν σημαντικά την αγροτική παραγωγή;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

                                                    Κωνσταντίνος Βλάσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here