Κώστας Βλάσης: Την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής τηλεοπτική κάλυψη ολόκληρης της Αρκαδίας

0

Δελτίο Τύπου

Κώστας Βλάσης: «Παρότι προσωπικά έχω θίξει το θέμα εδώ και 1,5 χρόνο, ο αρμόδιος Υπουργός δείχνει να αδιαφορεί για την επαρκή τηλεοπτική σε συγκεκριμένες περιοχές της Αρκαδίας, σαν οι κάτοικοί τους να είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Γι αυτό και επανέρχομαι με σχετική ερώτηση, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία!».

Την άμεση λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής τηλεοπτική κάλυψη ολόκληρης της Αρκαδίας, ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Παππά, ο βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ Κώστας Βλάσης.

Η ερώτηση του κ. Βλάση ακολουθεί την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού Σ/Ν, που προβλέπει την επιχορήγηση των πολιτών που ζουν μόνιμα σε «περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης», προκειμένου να έχουν πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας. Η παρέμβαση του κ. Βλάση αποτελεί συνέχεια παλαιότερης ερώτησής του (3416/14-02-17) για το θέμα, στην οποία δεν είχε λάβει σαφή απάντηση. Το νέο πλαίσιο δεν περιλαμβάνει πολλά χωριά και οικισμούς της Αρκαδίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λήψη σήματος. Τα προβλήματα εντοπίζονται στη Γορτυνία (Ζιγοβίστι, Βιδιάκι, Στεμνίτσα Παλούμπα, Ριζοσπηλιά, Κοκκοράς κ.α.), στη βόρεια Κυνουρία (Καστάνιτσα, Καστρί, Αγ. Πέτρος κ.α.), αλλά και στην περιοχή της Μεγαλόπολης (Καρύταινα, Ίσαρη, Ατσίχολο κ.α.).

Σύμφωνα με τον κ. Βλάση, το νέο πλαίσιο έχει μια επιπλέον εγγενή αδυναμία, που σχετίζεται με τους δικαιούχους και τη διαδικασία πιστοποίησής τους. Ως μόνιμος κάτοικος – και κατά συνέπεια δικαιούχος – της συγκεκριμένη περιοχής χαρακτηρίζεται ο πολίτης που έχει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή του σε αυτή κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο ως άνω τόπος να καταστεί, σύμφωνα με τη βούλησή του, το σταθερό κέντρο των εν γένει βιοτικών του σχέσεων, ενώ η πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας γίνεται από την αρμόδια δημοτική αρχή. Η διαδικασία αυτή αποκλείει πολλούς πολίτες, που διαμένουν σε οικισμούς και χωριά της Αρκαδίας τους περισσότερους μήνες του έτους, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι. Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα των πολιτών αυτών είναι ηλεκτροδοτούμενα και κατά συνέπεια οι ίδιοι καταβάλλουν το τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία δεν έχουν καν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν λόγω των προβλημάτων στη λήψη σήματος.

Με βάση τα παραπάνω ο Κώστας Βλάσης ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό, αν προτίθεται να αυξήσει τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στην Αρκαδία προσθέτοντας τα χωριά και τους οικισμούς που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα και που – όπως επανειλημμένως έχουν καταγγείλει οι κάτοικοι – αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λήψης. Επιπλέον, ζητά να μάθει αν θα τροποποιηθεί η διαδικασία πιστοποίησης των μονίμων κατοίκων, ώστε δικαιούχοι να είναι όλοι οι κάτοικοι που διαθέτουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Παραθέτουμε την ερώτηση:

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Α.Π.: 1477

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Ν. Παππά

Θέμα: Παραμένουν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης πολλές περιοχές της Αρκαδίας

Το Σ/Ν: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας», που ψηφίστηκε πρόσφατα, είχε ως σκοπό να επιτευχθεί η βέλτιστη τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Δυστυχώς, όμως, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν επιλύει προβλήματα τα οποία προϋπήρχαν και για τα οποία είχα ενημερώσει με την από 14/02/2017 (Α.Π.: 3416) σχετική ερώτησή μου, χωρίς ωστόσο να πάρω πειστικές απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου πολλές περιοχές της Αρκαδίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, καθώς δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές, όπου θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας. Ο νέος νόμος δεν αναγνωρίζει ως «περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης» πολλά χωριά και οικισμούς της Αρκαδίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λήψη σήματος. Τα προβλήματα εντοπίζονται στη Γορτυνία (Ζιγοβίστι, Βιδιάκι, Στεμνίτσα Παλούμπα, Ριζοσπηλιά, Κοκκοράς κ.α.), στη βόρεια Κυνουρία (Καστάνιτσα, Καστρί, Αγ. Πέτρος κ.α.), αλλά και στην περιοχή της Μεγαλόπολης (Καρύταινα, Ίσαρη, Ατσίχολο κ.α.).

Το νέο πλαίσιο έχει μια επιπλέον εγγενή αδυναμία, που σχετίζεται με τους δικαιούχους και τη διαδικασία πιστοποίησής τους. Προβλέπει ότι δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός κάλυψης. Ωστόσο, ως μόνιμος κάτοικος της συγκεκριμένη περιοχής χαρακτηρίζεται ο πολίτης που έχει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή του σε αυτή κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο ως άνω τόπος να καταστεί, σύμφωνα με τη βούλησή του, το σταθερό κέντρο των εν γένει βιοτικών του σχέσεων, ενώ η πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας γίνεται από την αρμόδια δημοτική αρχή. Η διαδικασία αυτή αποκλείει πολλούς πολίτες, που διαμένουν σε οικισμούς και χωριά της Αρκαδίας τους περισσότερους μήνες του έτους, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι. Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα των πολιτών αυτών είναι ηλεκτροδοτούμενα και καταβάλλουν το τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία δεν έχουν καν τη δυνατότητα να δουν λόγω των προβλημάτων στη λήψη σήματος.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η βέλτιστη τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας αποτελεί ύψιστη υποχρέωση που θα διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην ενημέρωση και την πληροφόρηση,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε να αυξήσετε τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στην Αρκαδία προσθέτοντας τα χωριά και τους οικισμούς που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα και που – όπως επανειλημμένως έχουν καταγγείλει οι κάτοικοι – αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λήψης;
  2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε τη διαδικασία πιστοποίησης των μονίμων κατοίκων, ώστε δικαιούχοι να είναι όλοι οι κάτοικοι που διαθέτουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Κωνσταντίνος Βλάσης


 

                                      

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here