Κ.Βλάσης:Την άμεση εκτίμηση αλλά και αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ζορμπάς» σε ολόκληρη την Αρκαδιά

0

Δελτίο Τύπου

Κώστας Βλάσης: «Από τα μεγάλα λόγια ας περάσουμε επιτέλους στις πράξεις! Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Αρκαδία! Κυβέρνηση και Περιφέρεια οφείλουν να δράσουν άμεσα αφενός για να αποζημιωθούν οι πληγέντες και αφετέρου για να προλάβουμε επόμενες καταστροφές!»

Την άμεση εκτίμηση αλλά και αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ζορμπάς» σε ολόκληρη την Αρκαδιά στις 29/09 ζήτησε με σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών & Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής: «Η άμεση καταγραφή των ζημιών οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα και οποιαδήποτε φαινόμενα καθυστερήσεων στην όλη διαδικασία είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτα και απαγορευτικά. Στην κατεύθυνση αυτή θα συντελούσε η άμεση κήρυξη του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί – ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν τα προβλήματα ακόμα και στις περιοχές των Δήμων που ναι μεν δεν έχουν πληγεί στο σύνολό τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά».

Οι πιο σοβαρές συνέπειες από το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» παρατηρήθηκαν στο Δήμο Β. Κυνουρίας, όπου προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο μέσω κατολισθήσεων και μετατοπίσεων, πλημμυρισμός γεωργικών περιοχών με καταστροφή της παραγωγής, καταστροφές στις δημόσιες υποδομές και στην κινητή και ακίνητη περιουσία πολλών πολιτών. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται κυρίως στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ν. Κυνουρίας, αλλά και του Δήμου Μεγαλόπολης. Στον Δήμο Τρίπολης τα προβλήματα εντοπίζονται σε αρκετές τοπικές κοινότητες των Δ.Ε. Τεγέας, Μαντινείας, Κορυθίου, Λεβιδίου και Σκιρίτιδας και αφορούν κυρίως στην καταστροφή των καλλιεργειών αλλά και στις ζημιές σε αγροτικές υποδομές και στο τοπικό οδικό δίκτυο.

Ο κ. Βλάσης δεν παρέλειψε να τονίσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Αρκαδία έχει πληγεί πολλές φορές από έντονα καιρικά φαινόμενα (όπως οι καταστροφικές πλημμύρες του Ιουνίου του 2016) και γι αυτό είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων, που θα ενισχύσουν την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων και θα «θωρακίσουν» την Αρκαδία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα (αντιπλημμυρικά έργα κτλ).

Μέσω των ερωτημάτων που έθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο κ. Βλασης ζητά να πληροφορηθεί:

  • Πότε θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, αλλά και της αποζημίωσης των πολιτών που επλήγησαν.
  • Αν θα μεριμνήσουν για την άμεση κήρυξη του συνόλου της Π.Ε. Αρκαδίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  • Αν υπάρχει πρόβλεψη για την αποζημίωση των καλλιεργητών, στην περίπτωση που οι ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Αν είχαν παρθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και αν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και καθαρισμού των δημοσίων υποδομών από τους αρμοδίους φορείς (Δήμοι-Περιφέρεια).

 

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here