Κ.Ε.Π. ΑΣΤΡΟΥΣ

1

Γράφει ο Στέλιος Γρ. Παπαντώνης

Τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών ιδρύθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.3013/2002, σε εφαρμογή δε αυτών των διατάξεων εκδίδονται εγκύκλιες οδηγίες. Σκοπός του Κ.Ε.Π. είναι ακριβώς αυτό που ορίζει ο τίτλος τους: εξυπηρέτηση των πολιτών. Να το πούμε με άλλα λόγια: Τα Κ.Ε.Π. έχουν αναλάβει ένα ρόλο ενδιάμεσο μεταξύ πολίτη και υπηρεσιών, ώστε να επιλύονται προβλήματα και να αποφεύγονται δαπανηρές και κοπιώδεις μετακινήσεις του κοινού στις έδρες των υπηρεσιών.

Το δικό μας Κ.Ε.Π. (σ.σ εν γνώσει μου το Κ.Ε.Π. το ονομάζω  δ ι κ ό  μ α ς,  των πολιτών Βόρειας Κυνουρίας και όχι μόνο) άρχισε να λειτουργεί το έτος 2003. Εγκαινιάσθηκε στις 27 Ιουνίου 2003.

Τα πρώτα εργαζόμενα μέλη της μονάδας προσελήφθησαν με σύμβαση έργου 18 μηνών, με απόφαση του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Στράτη Δαλιάνη, είναι δε τα ακόλουθα: 1)Δήμα Αγγελική, 2)Λόυφα Μαρία, 3)Μεγκλή Ασημίνα, 4)Τσουκάτου Αγγελική.

Με την 6/2004 απόφαση του Δημάρχου προσελήφθησαν, επίσης με προσωρινή σύμβαση έργου οι: 1)Καψάλης Σωτήριος και Σελίμου Μαρία για τη στελέχωση της  ΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου Κ.Ε.Π. Α Άστρους.

Από τις 18-8-2007 οι συμβάσεις εργασίας έγιναν αορίστου χρόνου και κατ’αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι στα Κ.Ε.Π. μονιμοποιήθηκαν, ενώ οι εργαζόμενοι στη ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ, με την ενοποίηση των Κ.Ε.Π. και της ΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ κατέστησαν μόνιμο προσωπικό των Κ.Ε.Π.

Σήμερα το προσωπικό του Κ.Ε.Π. Άστρους αποτελούν οι:

 1. Δήμα Αγγελική, προϊσταμένη του Κ.Ε.Π., πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
 2. Καψάλης Σωτήριος, πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Λογιστικής
 3. Λούφα Μαρία, πτυχιούχος Θεολογίας
 4. Μποζιονέλου Παναγούλα, πτυχιούχος Φιλολογίας
 5. Σελίμου Μαρία, πτυχιούχος Τ.Ε. Φυτικής Παραγωγής

Το Κ.Ε.Π. λειτουργεί καθημερινά πρωί-απόγευμα 730’ πρωί έως 800’ βράδυ και το Σάββατο 800’ έως 1400’.

Το προσωπικό του Κ.Ε.Π. είναι πάντα πρόθυμο και εξυπηρετικό παρ’ όλο που πολλές φορές είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται με έργα ξένα προς την αποστολή τους. Αιτία του άκομψου αυτού ρόλου είναι η δυσκολία της σαφούς οριοθέτησης αρμοδιοτήτων, δυνατοτήτων και υποχρεώσεων.

Σύμφωνα και με την ενδεικτική αναφορά της Προϊσταμένης του Κ.Ε.Π. κυριότεροι λόγοι δυσλειτουργίας είναι:

 1. Μαζική παραπομπή των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες στα Κ.Ε.Π. (απόδοση και επανεκτύπωση ΑΜΚΑ, ηλεκτρονικές υπηρεσίες Α.Α.Δ.Ε., ΕΦΚΑ, έκδοση e-παραβόλου, επικύρωση αντιγράφων, βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής κτλ)
 2. Μη τήρηση και εφαρμογή του μέτρου της αυτεπάγγελτης αναζήτησης πιστοποιητικών από τις δημόσιες υπηρεσίες και παραπομπή των πολιτών στα Κ.Ε.Π.
 3. Αυθαίρετη παραπομπή των πολιτών στα Κ.Ε.Π. ως αρμοδίων για την εκτέλεση συγκεκριμένων διαδικασιών, χωρίς προηγούμενη συνεργασία των φορέων του δημοσίου με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών οι εργαζόμενοι του Κ.Ε.Π. προτείνουν:

 • Πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα των δημοσίων υπηρεσιών
 • Αναβάθμιση της πύλης ermis-ηλεκτρονική θυρίδα
 • Τακτική επιμόρφωση όλων των εργαζομένων
 • Αναβάθμιση της τεχνολογίας, σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός
 • Εφαρμογή του μέτρου αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών
 • Απλοποίηση των διαδικασιών, μείωση γραφειοκρατίας-πολυνομίας
 • Ετήσιος προγραμματισμός διαδικασιών (με πλήρη και σαφή δικαιολογητικά) από τους φορείς του δημοσίου σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Θεωρώ χρέος να ευχαριστώ το προσωπικό του Κ.Ε.Π. που είχε την καλοσύνη να μου παράσχει τις πληροφορίες αυτές, μα πάνω από όλα να εκφράσω τη χαρά μου και την ευγνωμοσύνη μου ως πολίτης, διότι μπαίνοντας στο Κ.Ε.Π. αισθάνομαι πως βρίσκομαι σε χώρο φιλικό, όπου εργάζονται άνθρωποι ικανοί, με τις σπουδές τους, με τις γνώσεις τους και πάνω από όλα με την καλοσύνη τους. Συγχαρητήρια θερμά, παιδιά. Σας εύχομαι υγεία, δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Θα ήταν παράλειψη αν, κλείνοντας τούτες αράδες, δεν αποδίδαμε την οφειλόμενη τιμή στον άνθρωπου που οραματίστηκε και δημιούργησε αυτή τη φιλική γωνιά, τον πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Μπένο. Να είναι πάντα καλά.

Άστρος 28-2-2020        Στέλιος Γρ. Παπαντώνης

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. “Συγχαρητήρια θερμά, παιδιά”. Συγχαρητήρια στον πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Μπένο. Συγχαρητήρια στον Στέλιο Γρ. Παπαντώνη για το το πολύ ωραίο άρθρο του, μας έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες .

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ