Λεωνίδας Ζαφείρης

0

Του συνεργάτη μας,Γιάννη Δ.Κουρμπέλη

Ο Λεωνίδας Ζαφείρης (18939 Ιανουαρίου 1983) ήταν ασφαλιστής και ευεργέτης του Άστρους. Ο Λεωνίδας Ζαφείρης είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία του τόπου μας και ένας από τους σημαντικότερους ευεργέτες του Άστρους  – Αγίου Ιωάννη. Το σημαντικότερο έργο του είναι η ίδρυση του πολιτιστικού ιδρύματος «Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη», ένα πραγματικό κόσμημα για το Άστρος και την ευρύτερη περιοχή του. Για την προσφορά του στην περιοχή μας έχει τιμηθεί πλήρως από την τοπική κοινωνία.

Βιογραφία

Ο Λεωνίδας Ζαφείρης γεννήθηκε στο Άστρος το 1893. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Ζαφείρης, ο οποίος πέθανε όταν ο Λεωνίδας ήταν 2 ετών. Από την μεριά του πατέρα του καταγόταν από την μεγάλη και πλούσια Αγιαννίτικη οικογένεια Ζαφείρη. Η οικογένεια Ζαφείρη εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Άγιο Ιωάννη στα μέσα του 16ου αι., όταν ο γουναράς Ιωάννης Ζαφείρης, μαζί με άλλους 5 Αγιαννίτες ανακαινίζουν εκ βάθρων την Μονή Λουκούς. Τους επόμενους αιώνες κατάφερε και έγινε μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες του χωριού και ανέδειξε πολλούς προεστούς, πολιτικούς, ιερωμένους και στρατιωτικούς. Από την πλευρά της μητέρας του, ήταν απόγονος της σημαντικής Αγιαννίτικης οικογένειας Μωριάτη ή Μουριάτη. Το πατρικό σπίτι του Λεωνίδα Ζαφείρη στον Άγιο Ιωάννη βρίσκεται κοντά στον ναό του Προδρόμου και σήμερα αποτελεί μέρος του κληροδοτήματός του. Το σπίτι του στο Άστρος ανήκει σήμερα στην οικογένεια Δρούλια και βρίσκεται κοντά στον ναό του Αγίου Νικολάου.

Το αρχοντικό του Λεωνίδα Ζαφείρη. Παλαιότερα άνηκε στον παππού του, Λεωνίδα Μωριάτη. Βρίσκεται στην θέση «Κουφόβουνο», λίγο πιο πάνω απ’ τον ναό του Προδρόμου (βλέπε και: Αρχοντικά του Αγίου Ιωάννη – Μέρος Β’).

Φοίτησε αρχικά στην Σχολή Καρυτσιώτη του Άστρους (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο). Καθηγητές του ήταν οι επιφανείς διδάσκαλοι Ιωάννης Ελευθερίου, Σωτήριος Αγρανιώτης, παπα – Αριστείδης Αγρανιώτης και ο σχολάρχης Αντώνιος Πρωτοπαπάς. Λίγα χρόνια αργότερα, με έξοδα του θείου του Γεώργιου Μωριάτη, φοίτησε στο Γαλλικό Κολλέγιο Saint Jean Baptiste de la Salle, στη Ρόδο, για 4 έτη. Εκεί γνώρισε άτομα πολλών εθνικοτήτων και έλαβε σημαντικές γνώσεις που τον βοήθησαν στο μελλοντικό του επάγγελμα.

Ιστορική φωτογραφία στον χώρο της Σχολής Καρυτσιώτη το έτος 1904. Διακρίνονται οι διδάσκαλοι Μερμήγκης (αριστερά) και Βραχιώτης (δεξιά). Τελευταίος στα δεξιά της δεύτερης σειράς (πάνω) είναι ο 11χρονος Λεωνίδας Ζαφείρης.

Μετά το πέρας των σπουδών του ασχολήθηκε με το εμπόριο βαμβακιού στην Αίγυπτο και διέμεινε για ένα μεγάλο διάστημα στο χωριό Ασμούν της Μενουφίας. Μετά από 4 χρόνια, το 1912, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους. Από το 1915 δούλεψε σε ένα ασφαλιστικό γραφείο στον Πειραιά για 17 χρόνια. Την 1η Ιανουαρίου 1932 ίδρυσε δικό του γραφείο στην οδό Πανεπιστημίου 16 και κατά καιρούς αντιπροσώπευσε διάφορες ξένες ασφαλιστικές εταιρίες. Την 27η Μαρτίου 1942 ίδρυσε την ασφαλιστική εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΛΟ·Υ·Δ», στην οποία δούλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έγινε μέλος διαφόρων οργανισμών και συλλόγων όπως: της Deutscher Verein fur Versischerungswissenschaft Βερολίνου, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, του Ελληνογαλλικού συνδέσμου, του Ελληνοελβετικού Συλλόγου Eynard. Φοίτησε επίσης σε Τεκτονικά και Θεοσοφικά Εργαστήρια, ενώ ασχολήθηκε και με την γιόγκα. Είχε μεγάλη μόρφωση και μέσα από τις εμπειρίες του σχημάτισε μία πολύπλευρη προσωπικότητα με έντονες φιλοσοφικές αναζητήσεις, όπως αναφέρει και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του. Συγκεκριμένα γράφει: «Η φτώχεια που κληρονόμησα από το σπίτι μου, το σχολείο, η πάλη για τη ζωή, τα σχετικώς πολλά ταξίδια μου, ο συγχνωτισμός μου με άλλους λαούς πολιτισμένους αλλά και πρωτογενείς, με νομάδες, ακόμη και με δασόβιους στις όχθες του Αμαζονίου, οι επαφές μου αυτές με τη ζωντανή φύσι όλα τα ταξίδια μου, οι στοχασμοί μου, τα φιλοσοφικά και άλλα βοηθήματα και τα κύματα που μέσα στους βαθείς στοχασμούς κατόρθωσε να συλλάβη ο εγκέφαλος μου, δεν μου έφεραν απάντησι εις το μεγάλο ερώτημα:

Τι είμαι ;

Από πού έρχομαι ;

Που πηγαίνω ;

… Και με το λαδολύχναρο της ζωής στο χέρι, μικρός, ταπεινός, ασήμαντος, ανυπολόγιστος, πορεύομαι ψάχνοντας τα βάθη της απεραντοσύνης».

Ο Λεωνίδας Ζαφείρης ήταν παντρεμένος με την Αγγελική Δ. Αγγελίδου από την Κωνσταντινούπολη και δεν απέκτησαν παιδιά. Η γυναίκα του πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 1976. Ο Λεωνίδας Ζαφείρης πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1983 σε ηλικία 90 ετών και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του Άστρους. Με τον θάνατό του χάνεται οριστικά η ιστορική οικογένεια Ζαφείρη από το Άστρος. Μετά τον θάνατό του τιμήθηκε ως ευεργέτης του Άστρους.

Κληροδότημα

Το 1981 ο Λεωνίδας Ζαφείρης, ύστερα από πρόταση του τότε δημάρχου Άστρους, Χρήστου Δ. Ευθυμίου, παραχώρησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τη δημιουργία ενός Πνευματικού κέντρου στο Άστρος. Έτσι εκποίησε περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας του και παραχωρήθηκε μία έκταση 675 τ.μ. στο Αγροκήπιο, πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, προκειμένου να ανεγερθεί το κτήριο. Από το 1983 το κτήριο, που έλαβε την ονομασία «Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη», στεγάζει τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, καφετέρια και πνευματικό κέντρο. Ο Λεωνίδας Ζαφείρης παραχώρησε επίσης και το σπίτι του στον Άγιο Ιωάννη, για λογαριασμό του ιδρύματός του. Με έξοδα του, συμμετείχε στην επανέκδοση του βιβλίου «Θυρεάτις Γη» των Ιωάννη Κακαβούλια, Κυριάκου Χασαπογιάννη και Ιωάννη Κουσκουνά το 1981. Σε αυτό το βιβλίο έχει γράψει και τα άρθρα: «Ο Δάσκαλος Μερμήγκης (περασμένα και αξέχαστα)», «Ο Αγιονικόλας» και «Βιογραφία» (η αυτοβιογραφία του).

Το «Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη» στο Άστρος. Χτίστηκε το διάστημα 1981 – 1983 και αποτελεί την σημαντικότερη ευεργεσία του Λεωνίδα Ζαφείρη στην περιοχή μας (φώτο Νίκου Καμπύλη).

Ο Λεωνίδας Ζαφείρης, όπως ήταν φυσικό, τιμήθηκε πολλές φορές από την κοινωνία του Άστρους για την πολύπλευρη και σημαντική του προσφορά. Έχει ανακηρυχτεί ευεργέτης του Άστρους και μπροστά από το ίδρυμα που δημιούργησε έχει στηθεί η προτομή του. Επίσης το όνομά του έχει δοθεί σε οδούς στο Άστρος και σε Άγιο Ιωάννη.

Η προτομή του ευεργέτη Λεωνίδα Ζαφείρη μπροστά από το ομώνυμο ίδρυμα.

Πηγές

  • Ι. Κουσκουνά, Κ. Χασαπογιάννη, Ι. Κακαβούλια – Θυρεάτις Γη (αυτοβιογραφία), Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη, Αθήνα 1981
  • Ευστρατίου Ι. Δαλιάνη – Αγιάννης, η άγνωστη πρωτεύουσα της Ελλάδος, Αθήνα 2016

Συντάκτης: Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

Επιμέλεια-Παρουσίαση:Φώτης Τζιβελόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here