Λογαριασμοί ρεύματος: Η αλλαγή στις χρεώσεις, οι νέες αυξήσεις και τα κίνητρα

0

Η θερμοκρασία πέφτει, η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνει και η νέα μεθοδολογία στον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ), που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, πλήττει βέβαια επιπλέον τους καταναλωτές.

Βασικό χαρακτηριστικό της νέας μεθοδολογίας είναι η μετατόπιση του βάρους της χρέωσης περισσότερο στην ισχύ της εγκατάστασης και λιγότερο στην κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσό που θα εισπράξει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αλλάζει, αλλά η διαφοροποίηση στη μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν τριφασικές παροχές αντί μονοφασικών να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η αλλαγή αυτή επηρεάζει κυρίως επιχειρήσεις, γραφεία και καταστήματα, καθώς οι επαγγελματικές παροχές χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τριφασικό ρεύμα.

Τριφασική παροχή έχουν όσοι λειτουργούν πολλές ηλεκτρικές συσκευές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, αυτοί θα δουν σημαντική αύξηση στις χρεώσεις, ενώ όσοι διαθέτουν μονοφασική παροχή, θα καταβάλλουν τις μισές χρεώσεις δικτύου.

Η τιμή της μεγαβατώρας

Χθες Δευτέρα (28/11) η χονδρεμπορική τιμή (μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας) διαμορφώθηκε χθες στα 319,3 ευρώ/μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 57,45% σε σχέση με την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης ημέρας, ενώ για σήμερα ανεβαίνει περαιτέρω, στα 357,96 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας νέα αύξηση ύψους 12,20%. Έτσι, μέχρι στιγμής η μέση τιμή Νοεμβρίου ανέρχεται στα 222,57 ευρώ.

Πάντως, αυξημένες είναι οι τιμές και σε πολλές ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές, με 11 χώρες να βρίσκονται πάνω από 370 ευρώ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η τιμή πέταξε στα 443,26 ευρώ. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά επίπεδα τιμών άνω των 350 ευρώ έχουν να εμφανιστούν πάνω από ενάμιση μήνα (από τις 11 Οκτωβρίου – 379,26 ευρώ).

Νέες χρεώσεις από το 2023 και κίνητρο να μετατρέψουν τις παροχές σε μονοφασικές

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει. Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία). Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80 % στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10 % με το υπόλοιπο 90 % να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

Για τους μεγάλους καταναλωτές, επίκειται η ενεργοποίηση πλατφόρμας από τον ΑΔΜΗΕ για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (6-9 μ.μ.) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τις συγκεκριμένες περιόδους κατά 5 %.

tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ