Λύσεις στο πρόβλημα με το λιμάνι του Παράλιου Αστρους αναζητήθηκαν σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου & Άλλα νέα

0

Posted: 04 Mar 2021 11:08 AM PST

Λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για το έργο του λιμανιού του Παράλιου Αστρους αναζητήθηκαν σε σύσκεψη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή και του δημάρχου Γιώργου Καμπύλη.

Το ζήτημα αφορά παλαιό έργο το οποίο, όπως γνωστοποιήθηκε, αρνήθηκε να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση “λόγω κακών γραφειοκρατικών κινήσεων -της Περιφέρειας κυρίως”. Το έργο πληρώθηκε, τελικά, από το ελληνικό δημόσιο το οποίο πλέον καλεί από τον δήμο να επιστρέψει έντοκα την σχετική πίστωση, απαιτώντας συνολικά περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Καταγράφηκαν 111 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου

Posted: 04 Mar 2021 11:15 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.219.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 4 Μαρτίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69,5% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -7,36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου -ώς τις 3 το μεσημέρι- καταγράφηκαν 111 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 4.779.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 36, στην Π.Ε. Αρκαδίας 8, στην Π.Ε. Κορινθίας 52, στην Π.Ε. Λακωνίας 4 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 11.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 126 άτομα (τα 7 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 16, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 23, Παναρκαδικό Τρίπολης 27, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 34 (4 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 6 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 20 (3 σε ΜΕΘ).

Η πορεία της ΣΔΙΤ απορριμμάτων αντικείμενο τηλεδιάσκεψης στην οποία μετείχε ο περιφερειάρης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 04 Mar 2021 11:14 AM PST

Σε μία εβδομάδα αναμένεται ότι θα γίνει η εκκίνηση κατασκευής των μονάδων που προβλέπει η ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό έγινε γνωστό σε τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με στελέχη της ΤΕΡΝΑ για το θέμα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου, με τη συμμετοχή επίσης αιρετών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, όπως και του προέδρου του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρου Αργειτάκου.

Στην εν λόγω σύσκεψη, συζητήθηκαν ζητήματα μεταξύ των οποίων, η δυνατότητα παραλαβής σύμμεικτων και υπολείμματος πριν το καλοκαίρι, η κατασκευή συνοδών έργων όπως οι δρόμοι πρόσβασης κ.α., καθώς και ο τρόπος επίλυσης γραφειοκρατικών θεμάτων, όπου αυτά ενδέχεται να προκύψουν.

Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση συντονιστικής ομάδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με επικεφαλής τον αρμόδιο για τον Περιβάλλον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά.

Π. Νίκας για το ΣΔΑΜ, “πληττόμενη περιοχή είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης και προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνονται τα πιο ισχυρά κίνητρα”

Posted: 04 Mar 2021 11:13 AM PST

“Η πληττόμενη περιοχή είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης και προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνονται τα πιο ισχυρά κίνητρα. Η Μεγαλόπολη δεν πρέπει να αδικηθεί”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής ΣΔΑΜ η οποία έγινε σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου, υπό τον καθηγητή Κωστή Μουσουρούλη.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα διατεθούν 300.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση του λιγνιτικού πεδίου, έργο που θα παράσχει απασχόληση σε επιχειρήσεις που εργάζονται στα λιγνιτωρυχεία. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η πολιτεία θα αγοράσει από τη ΔΕΗ μέρος του λιγνιτικού πεδίου για συγκεκριμένες χρήσεις.

Επίσης, αναφορικά με το ειδικό χωροταξικό για τη Μεγαλόπολη συζητήθηκε ο καθορισμός χρήσεων γης, στις οποίες προβλέπεται και η διαμόρφωση Βιομηχανικού Πάρκου 1.800 στρεμμάτων. Οπως διευκρινίστηκε, οι χρήσεις γης θα διαμορφωθούν ανάλογα με τους πυλώνες ανάπτυξης του master plan για την δίκαιη μετάβαση.

Εξ άλλου, έγινε συζήτηση σχετικά με τον προσδιορισμό των άμεσα και έμμεσα πληττόμενων περιοχών, όπως η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη και η Οιχαλία.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Απόλυτα ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ως προς τον εν λόγω προσδιορισμό, σημειώνοντας ειδικότερα:

“Η πληττόμενη περιοχή είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης και προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνονται τα πιο ισχυρά κίνητρα. Η Μεγαλόπολη δεν πρέπει να αδικηθεί. Αν τα ίδια κίνητρα υπάρξουν και για άλλες περιοχές υπονομεύεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μεγαλόπολη, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την περιοχή. Επιπλέον, δημιουργείται αναίτια αναταραχή, ιδίως τώρα που έχει γίνει αποδεκτή η διαδικασία της δίκαιης μετάβασης, η οποία όμως πρέπει να είναι όντως δίκαιη, δηλαδή να αποβλέπει στην στήριξη της Μεγαλόπολης”.

Ο περιφερειάρχης για το θέμα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”

Posted: 04 Mar 2021 11:11 AM PST

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στη τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες Τετάρτη, 3 Μαρτίου, σχετικά με την ονομασία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, μεταξύ αιρετών, υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων από Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία και Ηλεία, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Δεν έχει αξία το τι λέμε μεταξύ μας, αξία έχει να παλέψουμε για να αλλάξουμε μια αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση Αποστόλου.

Τα πράγματα είναι εξόχως δύσκολα γιατί υπάρχουν αντιτιθέμενα, μη ταυτόσημα, συμφέροντα. Άλλα είναι τα συμφέροντα των τυποποιητών και των βιομηχάνων, ενώ διαφορετικά προσεγγίζονται τα ζητήματα από τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης της ΠΟΠ, δηλαδή η Ενωση Μεσσηνία, και επομένως αυτής οι προσπάθειες θα πρέπει να υποστηριχθούν -νομικά ή και οικονομικά ακόμα-, είτε προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε μέσα στη χώρα μας.

Η 13η Απριλίου αποτελεί κρίσιμη ημερομηνία, καθώς το θέμα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν η απόφαση είναι υπέρ της απόφασης Αποστόλου, προφανώς θα είναι κάτι καταδικαστικό για εμάς. Αν είναι κατά, ανοίγει ο ορίζοντας συνεννόησης, με την ελληνική κυβέρνηση -κατ’ αρχάς-, αλλά και με την ΕΕ, για την επέκταση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, σύμφωνα και με την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το θέμα δεν είναι τοπικού, αλλά εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων επ’ αυτού, καθώς την επέκταση ΠΟΠ που θέλει η Μεσσηνία και η νότια Πελοπόννησος δεν την θέλουν οι άλλες περιοχές της χώρας μας και το άνοιγμα μπορεί να μη το θέλουν οι αγρότες, αλλά το θέλουν οι βιομήχανοι.

Και πραγματικά λυπάμαι για το γεγονός ότι στα σούπερ μάρκετ βλέπουμε συσκευασίες να αναγράφουν “ελιές Καλαμάτας, αλλά αυτές να είναι ελιές από την Τυνησία ή την Τουρκία συσκευασμένες σε κάποιο εργοστάσιο στην Ελλάδα”.

Σύσκεψη στην ΕΥΔΕΠ υπό τον περιφερειάρχη για την πορεία του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020

Posted: 04 Mar 2021 11:10 AM PST

Η πορεία του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, καθώς και η ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου, στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Πελοποννήσου (ΕΥΔ ΕΠ), στην Τρίπολη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, στελέχη των μονάδων της ΕΥΔ ΕΠ Πελοποννήσου, καθώς και ειδικοί σύμβουλοι του περιφερειάρχη, τονίστηκε εκ μέρους του Π. Νίκα η ανάγκη για περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο την απορρόφηση των χρημάτων.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξει -μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- επικοινωνία, μέσω τηλεδιάσκεψης, με το σύνολο των δεκάδων δικαιούχων, με τη συμμετοχή και του περιφερειάρχη.

Ο Π. Νίκας ζήτησε επίσης να γίνεται επικούρηση των δήμων, όπου κρίνεται αναγκαίο, προσθέτοντας ότι τίθεται στη διάθεσή τους ομάδα συνεργατών μου μηχανικών, η οποία -όπως ξεκαθάρισε- δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την υπηρεσία, αλλά θα λειτουργεί επικουρικά σε ό,τι ενδεχομένως χρειαστεί.

Πίστωση 3,6 εκ. ευρώ από την ΔΕΗ για το λιγνιτόσημο

Posted: 04 Mar 2021 11:06 AM PST

Πίστωση 3.628.000 ευρώ κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Μαρτίου, από την ΔΕΗ στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) Μεγαλόπολης.

Η πίστωση αυτή δόθηκε στο πλαίσιο εξόφλησης της οφειλής της ΔΕΗ για την χρήση του 2015 και θα διατεθεί για έργα ανάπτυξης στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Με 87 θέματα συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 04 Mar 2021 11:05 AM PST

Συνολικά 87 θέματα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η εν λόγω συνεδρίαση, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 9 Μαρτίου, στις 10.30 το πρωί.

Την ημερήσια διάταξη της εν λόγω συνεδρίασης μπορείτε να δείτε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ