Μαντάς-Λυτρίβης: Δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΒΚ γιατί οδηγεί την εταιρεία σε επισφαλή βιωσιμότητα.

0
 Εισήγηση

Για το θέμα του Δ.Σ. ΔΕΥΑΒΚ 31/1/2020

«ΨΗΦΙΣΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΕΥΑΒΚ»

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΟΔΩΝ

Δηλώνουμε παρόντες χωρίς να ψηφίζουμε το σχέδιο προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΒΚ για το έτος 2020, για τους παρακάτω λόγους:

Σκέλος εσόδων:

1.Κωδικός 31 (Οφειλόμενα προηγ.ετών). Κρίνουμε ανέφικτη την επίτευξη του στόχου εσόδων με βάση την πολιτική είσπραξης που ασκεί η διοίκηση μέχρι σήμερα.

2, Κωδικός 4110.005 Πρέπει να αφαιρεθεί η εγγραφή επειδή απλώς δημιουργεί πλασματικότητα στον Π/Υ. Αφορά ονοματισμένη χρηματοδότηση για έργο που έχει ολοκληρωθεί προ 4 ετών και που προφανώς δεν εγγράφεται πλέον στο ΠΔΕ Περιφέρειας.

3. Κωδικός 7211 (Προσαυξήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών(άρθρο 6ΝΔ 356/74, άρθρο 16 ν 2130/93)). Κρίνουμε ανέφικτη την επίτευξη του στόχου εσόδων με βάση την πολιτική είσπραξης που ασκεί η διοίκηση μέχρι σήμερα.

4.Κωδικοί 7300 (Κατανάλωση ύδατος) , 7300.1 (πάγιο) και 7302 (Ειδικό τέλος 80%).  Οι στόχοι είναι προφανώς ανέφικτοι, αλλά επιπλέον υποθέτουμε οτι οι εγγραφές περιλαμβάνουν αυξήσεις στις τιμές του κυβικού μέτρου ύδρευσης και μειώσεις του ειδικού τέλους. Η διοίκηση έχει δεσμευτεί οτι αυτό θα γίνει ύστερα από σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας. Αυτή η μελέτη δεν έχει τεθεί υπόψην μας μέχρι σήμερα.

 5. Κωδικός 7301 (Έσοδα υπηρεσίας αποχέτευσης). Η καθυστέρηση στην δημοσίευση της προκήρυξης για το έργο των ιδιωτικών συνδέσεων για το οποίο υπάρχει πλήρης μελέτη στην εταιρεία,  καθιστά απολύτως ανέφικτους τους στόχους εσόδων που περιγράφονται στους κωδικούς 7301.3 , 4 και 5. Αυτό το παραδέχεται και ο συντάξας, αφού προϋπολογίζει για τον κωδικό 7301.2 (Έσοδα από την παραλαβή και επεξεργασία βοθρολυμάτων από ανεξάρτητα βυτία στον ΒΙΟΚΑ) ποσό μεγαλύτερο του βεβαιωθέντος για το έτος 2019. Άρα, προβλέπει οτι και το 2020, η αποχέτευση θα γίνεται με βυτιοφόρα)

 6. Κωδικός 732 (Έσοδα παροχής υπηρεσιών) Όλες οι εγγραφές είναι διπλάσιες των βεβαιωθέντων εσόδων του έτους 2019. Δεν υπάρχει καμμια τεκμηρίωση για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.

Παρατηρούμε ιδιαιτέρα φιλόδοξους στόχους στα έσοδα, που δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν με βάση την πραγματικότητα της Εταιρείας και της κοινωνίας του Δήμου μας. Θεωρούμε οτι αυτές οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις εσόδων, δημιουργούν πλασματικότητα στον προϋπολογισμό, δίνουν τη δυνατότητα να προϋπολογιστούν αυξημένα έξοδα και οδηγούν την εταιρεία σε επισφαλή βιωσιμότητα.

Για αυτό το λόγο δεν αναλύουμε το σκέλος των δαπανών.

Σκοπός μας είναι να καταθέσουμε τις απόψεις μας για την σύνταξη ενός ρεαλιστικού και βιώσιμου προϋπολογισμού της εταιρείας και όχι να λαϊκίσουμε αναφέροντας απλώς, προκλητικές για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και της κοινωνίας μας δαπάνες που περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2020 (διπλασιασμός αμοιβής προέδρου και αντιπροέδρου κ.λ.π)

            Παναγιώτης Μαντάς

            Λυτρίβης Γεώργιος

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here