ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

0

Γράφει ο  Στέλιος  Παπαντώνης

Για όλα τα στραβά των ημερών μας, κατά τους καλοθελητές,(1) φταίγανε οι ακάλεστοι ξένοι – πρόσφυγες ή μετανάστες οι οποίοι, κυρίως από τη θάλασσα, με πλεούμενα ελάχιστης ασφάλειας, εκβράζονταν στις ακτές μας προκαλώντας στη χώρα μας σοβαρά προβλήματα σχετιζόμενα με την υποδοχή, τη στέγαση, τη διατροφή, την υγιεινή διαβίωση κ.λ.π.

Και άλλες βέβαια χώρες, με πρώτες όσες βρέχονται από τη Μεσόγειο, αντιμετωπίζουν το οξύ τούτο πρόβλημα.

Ο βαθμός δεκτικότητας των καραβοτσακισμένων από τις χώρες υποδοχής δεν είναι, ασφαλώς, πάντοτε ο ίδιος. Εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα από την τρυφερότητα των γιαγιάδων της Λέσβου έως τη σκληρή απάνθρωπη συμπεριφορά του Ούγγρου Πρωθυπουργού Ομπραν(2) και των ομοϊδεατών του.

Αυτά τα ολίγα για τους μουσαφιραίους της αδυσώπητης χρείας. Όμως τώρα, κλεισμένος στο σπίτι, λόγω κορονοϊού, ρωτώ:

➢ Ποιος Ορμπαν και ποιος ομοϊδεάτης του μπορεί να κλείσει τα σύνορά του στον αόρατο μικροσκοπικό εισβολέα, τον κορονοϊό;
➢ Ποια χώρα, μικρή ή μεγάλη, πλούσια ή φτωχή, θα μείνει αλώβητη από τούτη την παγκοσμιοποιημένη απειλή;
➢ Ποια ταξιδιωτικά έγγραφα θα ζητήσουν οι χώρες από τον επίβουλο εχθρό;
➢ Μπορούν κάποιοι να αρνηθούν παροχή ασύλου;
➢ Mπορούν να αναστείλουν τη λειτουργία του ιερού θεσμού, του ασύλου, για κάποιο χρονικό διάστημα;
1. Ο κοινός νους αρνείται να δεχτεί το διαχωρισμό των δύο ομάδων. Η απόγνωση είναι κοινή. Όλοι τους είναι υποχείρια της απόλυτης ανάγκης. Είναι ικέτες. Δεν άφησαν στα ¨καλά καθούμενα”  το σπίτι τους για να ριχτούν, οικογενειακώς, σε μια επικίνδυνη και θανατηφόρα περιπέτεια.
2. Δεν έχω καταλάβει γιατί το όνομα του κυρίου αυτού γράφεται και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά ή έντυπα, άτονο. Να είναι τυχαίο το γεγονός ή μήπως του αξίζει η άτονη, η ψυχρή αναφορά;
Oι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι αυτονόητες.
Ωστόσο, εμείς, οι απλοί πολίτες, μπορούμε να θυμίσουμε σ΄αυτούς που “άρχουν των εθνών” να μη λησμονούν τη σοφή ορμήνια του Ισοκράτη (436- 338 π.Χ.):”Μηδενί συμφοράν ονειδίσης, κοινή γάρ η τύχη καί τό μέλλον αόρατον”.
Όλοι εσείς, που κυβερνάτε τις χώρες του πλανήτη, κατά τη σημερινή θεομηνία, οφείλετε να ενισχύσετε και τους πάσχοντες αλλά και τους ειδικούς, που είναι στρατευμένοι στον αγώνα κατά της φοβερής μάστιγας. Και βέβαια η ενίσχυση να είναι καίρια και αποτελεσματική.
Όσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ας γίνουμε όλοι, και οι τρανοί μαζί, πιο λογικοί, πιο ανθρώπινοι.
Μην ξεχνάτε εξάλλου,σεις οι ισχυροί,πως το ξερίζωμά τους και η αναζήτηση καλύτερης τύχης οφείλεται πρώτιστα στους πολέμους που γίνονται ,για τα δικά σας συμφέροντα , που μάλιστα “μερίμνη σας” διεξάγονται μακριά από τις χώρες σας. Τώρα όμως υποχρεωτικά θα λογικευτείτε.
Αφιερώνονται τούτες οι γραμμές στη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία μας, με τη συμπλήρωση μήνα από το κλείσιμο των σχολείων.
Με πολλή αγάπη και με ολόθερμες ευχές για δύναμη και Νίκη.
                Στ. Γρ. Παπαντώνη 6-4-2020

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here