Με σημαντική μείωση παραγωγής η χοντροελιά Δολιανών ,φέτος που πιάνει ήδη τα 1,70 ευρώ

0

Δραστικά μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή μιας τοπικής ποικιλίας ελιάς, της χοντροελιάς Δολιανών, που παράγεται μόνον στο δήμο βόρειας Κυνουρίας, στην Αρκαδία.

Η συγκεκριμένη ελιά είναι η μεγαλύτερη όλων σε μέγεθος καθώς ένα κιλό της είναι μόλις 60 κομμάτια (ελιάς), πωλείται δε σε τιμή (παραγωγού), κάθε χρόνο, 20-30 λεπτά παραπάνω, από την εκάστοτε τρέχουσα τιμή παραγωγού της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, από την οποία καθορίζεται και η τιμή της.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Γεωργία Ζέρβα, παραγωγός της συγκεκριμένης ποικιλίας, αλλά και μεταποιητής «σ’ αυτό το χρονικό σημείο, η τιμή παραγωγού είναι στα 1,70 ευρώ το κιλό, αλλά το κακό είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή γενικά φέτος».

Σημειώνεται ότι συνολικά στο δήμο βόρειας Κυνουρίας παράγονται κάθε χρόνο 7.000-8.000 τόνοι χοντροελιάς Δολιανών, όπως λέγεται η συγκεκριμένη ποικιλία.

Η κα Ζέρβα συνήθως αποθηκεύει τη σοδειά της, με σκοπό την τυποποίηση και τη διάθεση του προϊόντος σε ντελικατέσεν της Αθήνας, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι συγκεκριμένες ελιές πάντως μπορεί να πωλούνται στο ράφι σε τιμές (καταναλωτή), ακόμη και πάνω από 10 ευρώ το κιλό.

agrotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ