Δραστικά μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή μιας τοπικής ποικιλίας ελιάς, της χοντροελιάς Δολιανών, που παράγεται μόνον στο δήμο βόρειας Κυνουρίας, στην Αρκαδία.
Η συγκεκριμένη ελιά είναι η μεγαλύτερη όλων σε μέγεθος καθώς ένα κιλό της είναι μόλις 60 κομμάτια (ελιάς), πωλείται δε σε τιμή (παραγωγού), κάθε χρόνο, 20-30 λεπτά παραπάνω, από την εκάστοτε τρέχουσα τιμή παραγωγού της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, από την οποία καθορίζεται και η τιμή της.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Γεωργία Ζέρβα, παραγωγός της συγκεκριμένης ποικιλίας, αλλά και μεταποιητής «σ’ αυτό το χρονικό σημείο, η τιμή παραγωγού είναι στα 1,70 ευρώ το κιλό, αλλά το κακό είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή γενικά φέτος».
Σημειώνεται ότι συνολικά στο δήμο βόρειας Κυνουρίας παράγονται κάθε χρόνο 7.000-8.000 τόνοι χοντροελιάς Δολιανών, όπως λέγεται η συγκεκριμένη ποικιλία.
Η κα Ζέρβα συνήθως αποθηκεύει τη σοδειά της, με σκοπό την τυποποίηση και τη διάθεση του προϊόντος σε ντελικατέσεν της Αθήνας, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία.
Οι συγκεκριμένες ελιές πάντως μπορεί να πωλούνται στο ράφι σε τιμές (καταναλωτή), ακόμη και πάνω από 10 ευρώ το κιλό.
agrotypos.gr