Με το βλέμμα στην «μετά Πρεσπών» εποχή & «Ναι» σε πρόταση μομφής από Καμμένο και Θεοδωράκη αν η ΝΔ το επιχειρήσει

0

ο αποτέλεσμα είναι ήδη δεδομένο, η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία, κι εκείνο που «παίζεται» είναι οι πολιτικές παρακαταθήκες της επόμενης μέρας. Και για την μεν Νέα Δημοκρατία οι παρακαταθήκες αυτές συνοψίζονται στην κεφαλαιοποίηση του ακραίου «μακεδονισμού», για τη δε κυβέρνηση στην αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη και την διαμόρφωση του νέου προοδευτικού πόλου με καταλύτη τις διαχωριστικές γραμμές των Πρεσπών.

Σε αυτό το κάδρο, η συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια με την πολιτική αριθμητική να δίνει τουλάχιστον 152 σίγουρα «ναι». Πρόκειται για τις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με εκείνους των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Λυκούδη (από το Ποτάμι), Θανάση Θεοχαρόπουλου (από την ΔΗΜΑΡ), Σπύρου Δανέλλη (ανεξάρτητου πλέον), Ελενας Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλου (προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ).

Στην πλειοψηφία αυτή κυβερνητικά στελέχη δεν προσθέτουν πλέον αναγκαστικά την ψήφο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, η οποία παρ’ ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επέδειξε αμφισημία ως προς την τελική επιλογή της για τις Πρέσπες. Και, κατά ορισμένες πλευρές, η θετική στάση Θεοδωράκη και Θεοχαρόπουλου την έχει πλέον «απελευθερώσει» πλήρως και της δίνει την δυνατότητα πιθανώς να απέχει, αφού η στήριξή της στην συμφωνία δεν είναι αναγκαία για να πιαστεί η πλειοψηφία των «151».

Εχοντας πλήρη γνώση αυτής της πολιτικής αριθμητικής, η ΝΔ έχει κάνει μια κεντρική επιλογή: Να συντηρήσει για το μέγιστο χρονικό διάστημα, και στην μέγιστη δυνατή ένταση, στο προσκήνιο και στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας το μακεδονικό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στην κατάθεση πρόταση δυσπιστίας, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές.

Κατά τις πληροφορίες, η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των εισηγήσεων αυτών θα ληφθεί εντός της ημέρας, ενώ το βασικό επιχείρημα όσων προτείνουν την πρόταση μομφής είναι πως πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι «η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να μπλοκάρει τις Πρέσπες». Βεβαίως, ουδείς στην Πειραιώς, ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρεί ότι υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να βρεθούν οι αναγκαίοι 151 βουλευτές για να υπερψηφίσουν την μομφή και να πέσει η κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος, να συντηρηθεί το κλίμα της αναμέτρησης «πατριωτών – μειοδοτών» και να διοργανωθεί τουλάχιστον ένα ακόμη συλλαλητήριο(παρ’ ότι η συμμετοχή και τα μηνύματα του πρώτου δεν ήταν εκείνα που προσδοκούσε η ΝΔ, δεδομένης και της μεγάλης κινητοποίησης που είχε κάνει).

Στην κυβέρνηση πάντως, η τακτική αυτή αντιμετωπίζεται περίπου ως πολιτικό δώρο: «Ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί», ήταν  χθες το βράδυ το σχόλιο του Μαξίμου για το ενδεχόμενο πρόταση δυσπιστίας, με την εύγλωττη προσθήκη: «Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δε μπορούσαμε να το φανταστούμε… Ανυπομονούμε».

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, εκτιμούν ότι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών δεν θα κριθεί σε πρόσκαιρες κινήσεις τακτικής και εντυπώσεων. Αντιθέτως, η βασική εκτίμηση στο Μαξίμου είναι πως τους «βγήκε» το ρίσκο της ψήφου εμπιστοσύνης και θεωρούν ότι τα δεδομένα του παιχνιδιού έχουν αλλάξει: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά κυρίαρχος αυτή τη στιγμή, έχει ενισχυμένο πολιτικό κεφάλαιο και ευχέρεια επιλογών», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δικαιώθηκε στην στρατηγική του πρόβλεψη: Στο ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα διεμβολίσει και θα διαπεράσει οριζόντια το πολιτικό σκηνικό.

Η ρευστότητα και οι ραγδαίες αναδιατάξεις στα μικρότερα κόμματα του κέντρου επιβεβαιώνουν αυτήν την πρόβλεψη και, κατά τις ίδιες, πηγές η τακτική του επόμενου διαστήματος είναι «πρόσω ολοταχώς για το εγχείρημα της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου».

Η πρόθεση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που έρχεται με προσθήκες προσώπων της κεντροαριστεράς, ενώ κατά την ανάλυση του Μαξίμου «πολύτιμος αρωγός» σ’ αυτήν την προσπάθεια αποδεικνύεται η… Φώφη Γεννηματά. Οι επιλογές της, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την οδηγούν σταθερά σε συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ και σε πιο συντηρητικά ακροατήρια, γεγονός που αφήνει χώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά και το κέντρο…

/tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ