Νίκας, “σταματά η συνεργασία της Περιφέρειας με την ‘Πελοπόννησος’ Α.Ε.”& Άλλα νέα…

0
Καταγράφηκαν 31 νέα κρούσματα covid 19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου

Posted: 19 Dec 2020 09:31 AM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 901.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 19 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 901 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130.485, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

5.196 (4,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.050 (29,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

534 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.654 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ήταν 31, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 2.207.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 0, στην Π.Ε. Αρκαδίας 6, στην Π.Ε. Κορινθίας 18, στην Π.Ε. Λακωνίας 2 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 5.

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ενημέρωση και εκτιμήσεις για το 2021

Posted: 19 Dec 2020 09:30 AM PST

Η τελευταία τακτική συνεδρίαση του έτους του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, υπό τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του εν λόγω τομέα, καθώς και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών ή εντεταλμένων συμβούλων από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας -με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να εκπροσωπείται από την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου.

Ο υπουργός Χ. Θεοχάρης ενημέρωσε επί των τρεχουσών εξελίξεων και χαρακτήρισε το 2020 ως μια επιτυχημένη χρονιά, εκτιμώντας ότι “παρά τις αντιξοότητες το υπουργείο κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του”, γεγονός που -όπως δήλωσε- “οφείλεται στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε συνολικά η πανδημία”.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι “το 2021 θα είναι μια χρονιά με πολύ διαφορετικές προκλήσεις, καθώς ο εμβολιασμός και τα γρήγορα tests θα αλλάξουν τα δεδομένα. Οι περιορισμοί θα αρθούν, οι προορισμοί θα ανοίξουν και ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρότατος τόσο ως προς τη διαμόρφωση των τιμών όσο και ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες” είπε ο υπουργός.

Ο Χ. Θεοχάρης αναφέρθηκε, κλείνοντας, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο και συγκεκριμένα στη νέα νομοθετική διάταξη για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO / Destination Management Organization):

“Μια καινοτομία που θεσμοθετεί για πρώτη φορά τους συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters) και δίνει τη δυνατότητα, σε περιφερειακό επίπεδο, να οικοδομηθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία θα προωθεί την αρμονική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την προώθηση των τουριστικών προϊόντων και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών”, σημείωσε ο υπουργός.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ DMOs

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου δήλωσε “ιδιαίτερα ευτυχής” για την διάκριση που απέσπασαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στην διοργάνωση World Travel Awards (WTA) 2020 ως “Κορυφαίος Φορέας Τουρισμού Παγκοσμίως”.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αξιοποίηση του ψηφιακού τρόπου επικοινωνίας και η ενίσχυση της καινοτομίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον υπουργό για την πρωτοβουλία  σύστασης των DMOs (Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού).

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΟΤ, η πρόεδρός του ανέφερε ότι ο Οργανισμός “έχει αναπτύξει ήδη στοχευμένη στρατηγική επικοινωνίας. Η νέα καμπάνια, που έχει προτεραιότητα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο του 2021 και θα αντικατοπτρίζει μια Ελλάδα στη Νέα Εποχή” δήλωσε, ενώ αναφερόμενη στο VisitGreece, σημείωσε, ότι “έχει ανανεωθεί και σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα παρουσιαστεί με μεγαλύτερο εύρος, εμβέλεια και καινοτόμα προσέγγιση στην προώθηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Ολοκληρώνοντας εκτίμησε ότι το “κλειδί” της επιτυχίας αποτελεί το τρίπτυχο συντονισμός – συνεργασία – συνέπεια.

Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου επισήμανε πως το 2021 θα είναι μια απαιτητική χρονιά, για να τονίσει πως “αξιοποιώντας τις θεματικές μορφές τουρισμού, μπορούμε να εμπλουτίσουμε συνολικά το τουριστικό προϊόν και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο”. Χαρακτήρισε δε ως “χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των Περιφερειών τους DMOs, μέσω των οποίων θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού οι συμμετασχόντες αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν ικανοποίηση για την δημιουργία των DMOs, μέσω των οποίων -όπως δήλωσαν- “οι Περιφέρειες θα καταφέρουν να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα”.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στην παρέμβασή της, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στο 2021 εκτιμώντας ότι το πρώτο μείζον κύμα ανάκαμψης της αγοράς τουρισμού αναμένεται να επέλθει το τρίτο τρίμηνο του νέου έτους, κυρίως μέσω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute), περίοδος που -όπως είπε- “οφείλουμε ως χώρα να δράσουμε στοχευμένα, με έντονη προβολή και διαφήμιση, κυρίως μέσω του ΕΟΤ”.

Παράλληλα, όμως, μετέφερε την αγωνία των επαγγελματιών και των τουριστικών καταλυμάτων χειμερινών προορισμών οι οποίοι, όπως είπε, “δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και το 2020 -μετά την εκδήλωση της covid19-, χάθηκαν και τα 2/3 της δραστηριότητάς τους λόγω του lockdown”.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου επικρότησε την πρωτοβουλία για τους DMOs μιας και -όπως σημείωσε- “αποτελούν απαραίτητο οργανισμό διαχείρισης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού”. Τέλος, ενημέρωσε για τις δράσεις ανάδειξης του αλιευτικού τουρισμού που υλοποιεί  η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ αναφέρθηκε και στην καμπάνια που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα αναφορικά με τη θεματική αυτή μορφή τουρισμού.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ολοκληρώθηκε με δυο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορούσε στα πορίσματα της επιτροπής γαστρονομικού τουρισμού με εισηγήτρια την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου πρόεδρο της Ενωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και γενική γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Η δεύτερη αναφερόταν στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εργου INTERREG MED PANORAMED, με εισηγήτρια την Ελια Αποστολοπούλου.

Διενέργεια τεστ covid-19 από την ΚΟΜΥ Αργολίδας σε εκπαιδευτικούς του νομού

Posted: 19 Dec 2020 09:30 AM PST

Μοριακά τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού covid-19 θα διενεργηθούν σε εκπαιδευτικούς της Π.Ε. Αργολίδας το διήμερο Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, μεθαύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου τα εν λόγω τεστ θα διενεργηθούν μεταξύ 8.30 και 11.30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας (στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου), για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Αργους – Μυκηνών, Ναυπλίου, Επιδαύρου, καθώς και για το προσωπικό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και της Π.Ε. Αργολίδας.

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, έχει προγραμματιστεί διενέργεια των μοριακών τεστ ανίχνευσης, μεταξύ 8.30 και 11 το πρωί, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμιονίδας, το οποίο συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου, σε εκπαιδευτικούς που διαμένουν στην περιοχή.

Τις δράσεις οργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας σε συνεργασία με την Επόπτρια ΚΟΜΥ Αργολίδας Κατερίνα Νέλλα πνευμονολόγο στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

Καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα covid 19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Posted: 18 Dec 2020 01:55 PM PST

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 916.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 18 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129.584, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

5.178 (4,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37.630 (29,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.631 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ήταν 24, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 2.176.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 1, στην Π.Ε. Αρκαδίας 1, στην Π.Ε. Κορινθίας 10, στην Π.Ε. Λακωνίας 10 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 2.

Η κατανομή βοσκοτόπων στην Αρκαδία για το 2020

Posted: 18 Dec 2020 01:54 PM PST

Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αρκαδίας ενημερώνει ότι έχουν αναρτηθεί στη μηχανογραφική εφαρμογή οι καταστάσεις κατανομής βοσκοτόπων για το 2020.

Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ενημερωθούν για την κατανομή που τους αφορά στα γραφεία της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αρκαδίας, στην Τρίπολη (Τάπας 9).

Η προθεσμία κατάθεσης ενστάσεων για τροποποίηση της κατανομής για τον επόμενο χρόνο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Επισημάνσεις του περιφερειάρχη Π. Νίκα στην τηλεσύσκεψη για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Posted: 18 Dec 2020 01:52 PM PST

Το θέμα του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης των 13 περιφερειαρχών της χώρας -μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας- με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός πως περισσότερο από το 1/3 του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 κατευθύνεται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι αποτελεί μείζον ζήτημα ο τρόπος διαχείρισης των πιστώσεων αυτών από τις Περιφέρειες, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό να εκπονείται και μία μελέτη για την απόδοση του ΠΕΠ ανά Περιφέρεια.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι μείζον ζήτημα επίσης αποτελεί και ο σχεδιασμός για τα τομεακά, σημειώνοντας ότι είναι προτιμητέο να υπάρχει κοινός βηματισμός μεταξύ των τομεακών προγραμμάτων και των κατά τόπους ΠΕΠ.

Ακόμα, ο Π. Νίκας εξέφρασε την θέση να ενταχθούν στα κριτήρια κατανομής των ΠΕΠ και η ενίσχυση προς τις πιο φτωχές Περιφέρειες, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση της υπερσυσσώρευσης πληθυσμού στην Αττική.

Νίκας, “σταματά η συνεργασία της Περιφέρειας με την ‘Πελοπόννησος’ Α.Ε.”

Posted: 18 Dec 2020 01:50 PM PST

“Μετά από την έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και όσα αναφέρεται σε αυτή ότι εντοπίστηκαν, η Περιφέρεια σταματά να υπογράφει κάθε προγραμματική και κάθε οικονομική ενίσχυση προς την ‘Πελοπόννησος’ Α.Ε.”.

Αυτό ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνεδρίαση, σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, του Δ.Σ. της “Πελοπόννησος” Α.Ε. προς τους εκπροσώπους της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) Πελοποννήσου, αναφορικά με την πολιτική την οποία θα ακολουθήσει στο εξής η Περιφέρεια ως προς την εν λόγω εταιρεία.

“Δεν θα υπάρχει πλέον νέα συνεργασία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Η επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς τον Κ. Ράσμουσεν, στο πλαίσιο της επιτυχημένης για την Περιφέρεια διαπραγμάτευσης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014 -2020

Posted: 18 Dec 2020 01:48 PM PST

rasmousenΣτη δημοσιότητα δίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η επιστολή σχετικά με τα βασικά γι’ αυτήν έργα επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου και του φυσικού αερίου, την οποία ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε αποστείλει προς τον Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ε.Ε.

Η εν λόγω επιστολή εστάλη στο πλαίσιο της επιτυχημένης, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με δύο τηλεδιασκέψεις σε διάστημα δύο εβδομάδων, μεταξύ της Περιφέρειας υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Κ. Ράσμουσεν -στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση εφαρμογής των χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Στην επιστολή του, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας ανέφερε τα εξής:

“Αγαπητέ κύριε Rasmussen,

Αναφέροµαι στο e-mail σας της 21ης Οκτωβρίου προς την Διαχειριστική Αρχή του ΕΠ «Πελοπόννησος», µε τις θέσεις σας ως προς την προτεινόµενη αναθεώρηση του Προγράμματός µας, όπως υπεβλήθη στην Επιτροπή

Παρακολούθησης του ΕΠ και εγκρίθηκε, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος της DG REGIO, χωρίς ψήφο.

Ως προς τις θέσεις σας θέλω να επισημάνω τα εξής;

1) Οσον αφορά στα εσωτερικά δίκτυα του Φυσικού Αερίου:

α) Οι υποδομές Φυσικού Αερίου είναι επιλέξιµες την περίοδο 2014 – 2020 και µάλιστα υλοποιούνται σχετικά έργα, τόσο στο Τοµεακό ΕΠΑνΕΚ, όσο και σε ορισμένα Περιφερειακά ΕΠ, εντασσόµενα έργα µέχρι πρόσφατα, µε στόχο να ολοκληρωθούν µέχρι το διαχειριστικό κλείσιμο των ΕΠ. Ως εκ τούτου, η αρνητική θέση σας και τυχόν απόρριψη της πρότασης αναθεώρησης του ΕΠ, ως προς αυτές τις δράσεις, παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και γενικότερα αντίκειται στο πνεύμα και στο γράμμα του Γενικού Κανονισμού Κοινών Διατάξεων.

β) Η χρήση του Φυσικού Αερίου, ως πηγή καθαρής και οικονοµικής ενέργειας, είναι εθνική προτεραιότητα, κατά το ενδιάµεσο στάδιο έναρξης της εφαρµογής του Green Deal, σύµφωνα µε το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας καί Κλίματος.

γ) Τα εσωτερικά δίκτυα Φυσικού Αερίου που θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδεθούν µε τον υφιστάμενο κεντρικό αγωγό που διέρχεται από μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας και φθάνει σε μία ηλεκτροπαραγωγική µονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Ετσι, αξιοποιείται σε µεγάλο βαθµό η δυναμικότητα του αγωγού, ο οποίος έχει συγχρηµατοδοτηθεί από πόρους της ΕΕ.

2) Οσον αφορά στην πρόταση αναβάθµισης/εκσυγχρονισμού της παλαιάς σιδηροδροµικής γραμμής για την επαναλειτουργία της, επισημαίνεται ότι είναι ήδη επιλέξιµες στο Πρόγραμµά µας τέτοιου είδους δράσεις και δεν απαιτείται αναθεώρηση του ΕΠ, σύμφωνα µε τον Κανονισμό, για να ενταχθούν στο ΕΠ. Για λόγους, όµως, ορθολογικής διαχείρισης του ΕΠ, προτείνεται η προσθήκη της αντίστοιχης Κατηγορίας Παρέμβασης και του κατάλληλου δείκτη εκροών.

3) Οσον αφορά στη βιωσιμότητα, στην οικονομική απόδοση και στην τεχνική ωριμότητα των αντίστοιχων έργων (Φυσικού Αερίου και Τρένου), δεν αποτελούν αντικείµενα και περιεχόμενα ενός Επιχειρησιακού Προγράµµατος, το οποίο είναι έγγραφο Στρατηγικής, αλλά αυτά εξετάζονται κατά τη διαχειριστική διαδικασία της ένταξης των αντίστοιχων πράξεων στο Πρόγραμμα.

4) Κυρίως, όµως, θέλω να τονίσω ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις επιβάλλεται να υλοποιηθούν, άµεσα, αφ’ ενός διότι είναι ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφ’ ετέρου διότι θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική χρηµατοοικονοµική ολοκλήρωση του ΕΠ, προκειµένου να µην απωλεσθούν Ενωσιακοί πόροι για τη χώρα.

Κατόπιν αυτών και µε βάση τα σχετικά κείµενα του ΕΠ και τα πρόσθετα έγγραφα που συνοδεύουν την προτεινόμενη αναθεώρηση, την οποία ενέκρινε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠ, πιστεύω ότι οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν όλα τα τεκμήρια για να εγκριθεί, από την πλευρά σας, η πρόταση αναθεώρησης του ΕΠ «Πελοπόννησος».

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που µας δώσατε να υποστηρίξουµε την πρότασή µας, ευχαριστώντας σας παράλληλα, για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας γι’ αυτό το θέµα.

Με εκτίµηση,

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Π. Ε. Νίκας”

Εδώ μπορείτε να δείτε την επιστολή του περιφερειάρχη Π. Νίκα εδώ.

Συνέντευξη για την ανάρτηση των προσωπογραφιών ηρώων του 1821 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 18 Dec 2020 01:47 PM PST

Η πρώτη από τις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η ανάρτηση των προσωπογραφιών ηρώων του 21 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, αποτέλεσε το αντικείμενο συνέντευξης που έδωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην ΕΡΤ, σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Στην ίδια συνέντευξη μίλησαν επίσης, η περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου εντεταλμένη για την οργάνωση των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2021 για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και η εικαστικός Μαριλύ Ξαγά η οποία φιλοτέχνησε τις 12 προσωπογραφίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here