Νίκη για Κραμπ – Καρενμπάουερ και Μέρκελ στο CDU

0

Mε 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η «εκλεκτή» της Άνγκελα Μέρκελ, αναδείχθηκε Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο αντίπαλός της Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε τη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%. Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι.

Η νίκη της  Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ αποτελεί και νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα μπορέσει συνεχίσει την θητεία της στην καγκελαρία χωρίς εσωκομματικές αμφισβητήσεις. Σε περίπτωση νίκης του Φρίντριχ Μερτς πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν πως ενδεχομένως η καγκελάριος δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη θητεία της. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αίσθηση προκάλεσε «το γεγονός πως ο Μερτς δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη όλων των συνέδρων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον πολιτικό “εγγονό” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γενς Σπαν. Σε μια δεύτερη ανάγνωση λοιπόν, η νίκη της Κραμπ – Καρενμπάουερ συνιστά ήττα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Άγκελα Μέρκελ».

Υπενθυμίζεται πως η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ αναδείχθηκε νικήτρια και στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του CDU με 450 ψήφους και ποσοστό 45,05%. Ο Μερτς έλαβε 392 ψήφους και το 39,2% των ψήφων και ο Σπαν 157 ψήφους και το 15,7% των ψήφων.

Με την εκλογή της Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ στην ηγεσία του κόμματος, οι σύνεδροι αποφάσισαν τη διατήρηση της πορείας του CDU με «κεντρώα» χαρακτηριστικά και τη συνέχιση της κληρονομιάς της Μέρκελ, απορρίπτοντας την δεξία στροφή του κόμματος, την οποία εξέφραζε ο Φρίντριχ Μερτς.

Η 56χρονη πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου Σάαρλαντ, Κραμπ-Καρενμπάουερ, συνεγάτης της Μέρκελ ως τη λήξη της θητείας της, αν και διατηρεί πιο «αυστηρή» γραμμή προς το προσφυγικό σε σχέση με την καγκελάριο, διαθέτει πιο κοινωνικό προφίλ σε σχέση με τον Μερτς. Συνεπώς οι αναλυτές εκτιμούν πως η επόμενη ημέρα της διαδοχής της Μέρκελ θα είναι ομαλότερη, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη, με την εκλογή της «προστατευόμενής» της.

Η νέα αρχηγός του CDU με το βλέμμα στην Καγκελαρία

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η 56χρονη επιτυχημένη πρώην πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ προορίζεται κατά τα φαινόμενα «σιωπηρά» από την Μέρκελ και για διάδοχός της στην καγκελαρία. Αν και της καταλογίζουν υπερβάλλουσα εγγύτητα προς την καγκελάριο, η ίδια τονίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι μια άλλη μίνι-Μερκελ. 

Στη σύντομη ομιλία μετά την εκλογή της η Κραμπ-Καρενμπάουερ κάλεσε όλες τις πτέρυγες του κόμματος να συμβάλουν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του να παραμείνει το CDU «το μεγάλο λαϊκό κόμμα του κέντρου».

Αφού ευχαρίστησε τους συνυποψήφιούς της για τον «έντιμο» προεκλογικό αγώνα, τους κάλεσε να συνεργαστούνΤην πρόταση αποδέχθηκε ο Γενς Σπαν, ο οποίος ανακοίνωσε αμέσως την υποψηφιότητά του για το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών. Αντιθέτως, όπως και αναμένονταν, ο Φρίντριχ Μερτς δεν έδειξε καμιά πρόθεση να συμμετέχει στη μελλοντική ηγεσία του κόμματος. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα και κάλεσε τα μέλη να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο.

Στην αρχική της ομιλία στο συνέδριο η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ έδωσε έμφαση στην πολιτική εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία 18 χρόνια ως υπουργός και πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρ, όπου το 2017 είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό πάνω από το 40% των ψήφων. Επίσης τόνισε ότι δεν αρκούν, στην αντιπαράθεση με τον πολιτικό αντίπαλο, καυστικά συνθήματα.

«Οι Χριστιανοδημοκράτες οφείλουν να αναπτύξουν δικές τους θέσεις, τις οποίες όμως δεν θα πρέπει να τους τις επιβάλουν εξτρεμιστικά κόμματα. Βάση των αξιών του CDU θα πρέπει να είναι η χριστιανική θρησκεία. Αυτή καθορίζει άλλωστε και την εικόνα του κόμματος για τον άνθρωπο» τόνισε. Η αναφορά στις αξίες που διέπουν τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση έπεισε τελικά την πλειονότητα των συνέδρων, παρά το ότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι στενή πολιτική φίλη της κ. Μέρκελ, στην οποία χρεώνονται τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα.

//tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here