Να ληφθούν μέτρα για τη δυσμενή μεταχείριση από τις τράπεζες πυρόπληκτων δανειοληπτών της Αρκαδίας

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Με ερώτηση που κατέθεσα προς το αρμόδιο Υπουργείο για τους πυρόπληκτους δανειολήπτες της Αρκαδίας, ζητώ από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει η δυσμενής μεταχείριση για τους δανειολήπτες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς1) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

            2) Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: Δυσμενής μεταχείριση από τις τράπεζες  πυρόπληκτων δανειοληπτών της Αρκαδίας

 

Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες κόστιζαν τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας και προκάλεσαν  σημαντική απώλεια ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες  αυτών περιοχών στην Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και Εύβοια να λάβουν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Όμως οι ίδιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δυστυχώς ήλθαν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με μια άλλη μεγάλη δυσκολία αυτής της οικονομικής κρίσης του 2008 που έπληξε όλη τη χώρα και τους εμπόδισε τους περισσότερους από τους πυρόπληκτους δανειολήπτες να αποπληρώσουν κανονικά τα δάνεια που έλαβαν.

Στην συνέχεια μετά την κρίση για όλους όσους τα δάνεια κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα λήφθηκαν μια σειρά μέτρων και έγιναν ρυθμίσεις που περιέλαβαν και την μείωση των δανείων και των τόκων από τις τράπεζες. Αυτό έγινε γιατί από την μια μεριά οι δανειολήπτες δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν  τα ποσά τόκων που είχαν συσσωρευτεί και από την άλλη έπρεπε βάση σχεδίου βιωσιμότητας οι τράπεζες να μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

Αν και με δυσκολίες από την πλευρά των τραπεζών έγιναν μειώσεις και ρυθμίσεις υπήρξε εξαίρεση από τις τράπεζες για τους πυρόπληκτους δανειολήπτες που είχαν δανεισθεί με εγγύηση του δημοσίου. Η δυσμενής αυτή μεταχείριση οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αδυναμία εξυπηρέτησης των συσσωρευμένων τόκων και κεφαλαίου με συνέπεια το κλείσιμό τους.  Με αυτό τον τρόπο κανένας από τους στόχους της δανειοδότησής τους δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ το δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει χωρίς λόγο πολύ μεγαλύτερα ποσά από την αρχική εγγύηση του δανείου. Οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο με εγγύηση του δημοσίου ζητούν από τις τράπεζες ίση μεταχείριση όσον αφορά τις μειώσεις και τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων  που εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

  1. Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η δυσμενής μεταχείριση για τους πυρόπληκτους δανειολήπτες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες;

 

Αθήνα, 6.9.2020

Ο Βουλευτής,

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here