Ξεκάθαρο μήνυμα

8

Αστρεινοί  και Αστρεινοί του θέρους.

Φίλοι και σύντοποι Αγιαννίτες.

Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Άγιος Ιωάννης, ο Αγιάννης, σαν τόπος είναι πολύ φιλόξενος, καθ’ ότι βρίσκεται σε ιδανικό για τον άνθρωπο υψόμετρο, έχει πολλές φυσικές πηγές, πολλές δασώδεις περιοχές, μεγάλη κεντρική πλατεία, αρκετές επίπεδες επιφάνειες, δρόμους βατούς και ποικιλώνυμες Εκκλησίες-Ιστορικές και νεότευκτες. Προσφέρει δωρεάν το οξυγόνο του και τα άφθονα και ποικίλα φρούτα του.

Είναι ένας τόπος Ιστορικός με σπάνια Εθνική προσφορά και πλούσια πολιτιστική δράση. Οι κάτοικοί του, στο σύνολό τους σχεδόν, είναι καλοί, εργατικοί, προοδευτικοί και ταπεινοί χριστιανοί.

Σας γνωστοποιώ επίσης ότι οι συμπατριώτες μας Αγιαννίτες, στην πλειοψηφία τους, κατάγονται από γειτονικά χωριά, από άλλους τόπους, από άλλες περιοχές, από άλλα μέρη. π.χ. Από τον Πλάτανο, το Χάραδρο, τη Σίταινα, τον Άγιο Πέτρο, τα Βέρβενα, τα Βούρβουρα, τα Καστριτοχώρια, τα Δολιανά, τον Πραστό – σημειώνω ότι οι Τρυποσκουφαίοι κατάγονται από τον Πραστό. Επίσης από τη Μελιγού, τα Κούτρουφα, το Κορακοβούνι, τον Άγιο Ανδρέα, τον Τυρό, το Λεωνίδιο, το Παράλιο κ.λ.π. Αλλά και από τη Γορτυνία, τη Μάνη, την Κρήτη, την Αργολίδα, την Κορινθία, το Λεκανοπέδιο της Αττικής, από τη Θεσσαλία. Ακόμα και από τις Ινδίες…. έχουν έλθει μερικοί, όπως λέει η παράδοσή μας.

Συνεπώς μην χαρακτηρίζετε, μερικοί από σας, το εβδομήντα τοις εκατό (70%) ξένους και αποβλητέους. Διότι εάν σας κατηγοριοποιήσουμε, δηλαδή σας κατατάξουμε σε κατηγορίες, θα αποδείξουμε ότι και εσείς, πλην ελαχίστων, κατά το ένα ή το άλλο ήμισυ ή εξ ολοκλήρου είστε ξένοι και κατά συνέπεια αποβλητέοι.

Τότε λοιπόν θα μείνετε στον Αγιάννη «τρεις κι ο κούκος» και μάταια θα περιμένετε να έλθει η Άνοιξη….. Άρα εσείς οι τρεις…… με την απρεπή συμπεριφορά σας, προφανώς κινούμενοι από προσωπικά συμφέροντα και αψυχολόγητες ιδεοληψίες, προσπαθείτε να καταστήσετε τον ιστορικό αυτό τόπο αφιλόξενο, ενώ η ιστορία του αποδεικνύει το αντίθετο. Μη μας αναγκάσετε λοιπόν να εκθέσουμε από πού κρατάει «η σκούφια…» του καθενός από σας. Τουλάχιστον σεβαστείτε τους ανθρώπους εκείνους που διέθεσαν τα χρήματά τους και έχτισαν σπουδαία σπίτια, αναπαλαίωσαν και εξωράισαν παλαιές ιστορικές οικίες, αρχοντικά, πύργους, αναστήλωσαν χαλάσματα με μεράκι και γούστο και κατέστησαν τον Αγιάννη, το χωριό μας, ένα θαυμαστό στολίδι, ένα περιζήτητο θέρετρο.

Επαναλαμβάνω, εάν το χωριό μας ήταν αφιλόξενο, όπως εσείς οι τρεις…, τότε η παρέα σας -χειμώνα καλοκαίρι – θα ήταν ερειπωμένα σπίτια, γκρεμισμένα αρχοντικά, καταρρέοντες πύργοι, μισογκρεμισμένα νοικοκυριά, ένα θλιβερό και μαραμένο… τοπίο, ένας κρανίου τόπος….

Απλά σας ενημερώνω ότι οι πρόγονοί μας Αγιαννίτες αγκάλιασαν, φιλοξένησαν και ετίμησαν  τον Άγιο Παντελεήμονα χτίζοντας εκκλησίες και προσκυνητάρια, ο οποίος, ως γνωστόν, ξεκίνησε το θεάρεστο και φιλάνθρωπο έργο του από το Άστρος.

Σας προειδοποιούμε, δεν θα τα καταφέρετε. Ο Αγιάννης αντέχει. Εδώ άντεξε την πύρινη λαίλαπα του Ιμπραήμ και τις ορδές των αλλοφύλων…

Ο αείμνηστος «Λουφολιάς» έλεγε: «Συμμορφωθείτε να περάσουμε καλά…»

 

Άστρος – Αγιάννης

25 Μαρτίου 2019

Σακαλής Ηλίας του Θεμιστοκλέους

Φιλόλογος

(Ένας Αγιαννίτης, που γεννήθηκε σε ένα καλύβι, ανύπαρκτο πλέον, πίσω από την πατρική Οικία του Διαμαντόπουλου Σταύρου του Νικολάου, κοινώς Μπόγρη.)

Τηλ: 27550-22537

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε ΣΑΚΑΛΗ ΗΛΙΑ ενημέρωσε τον γαμπρό σου και υποψηφιο Δήμαρχο ΜΑΝΤΑ ποιός απεφάσησε να δώσει στο τότε ΔΗΜΟ ΑΣΤΡΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ!!!!! Επειδή την εποχή εκείνη ήσουν Δημοτικός σύμβουλος γνωρίζεις καλά την μάχη που εδοσε η τότε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Υπάρχουν πρακτικά ,υπάρχουν αγώνες για την ανατροπή του ονόματος που έχουν γράψει ΙΣΤΟΡΙΑ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΑΛΗ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ διότι ο υποψήφιος γαμπρός σας είναι ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΣ.ΜΗΝ ΚΡΙΦΤΕΙΣ ΠΙΣΩ ………

  2. Κική Κωστοπούλου Κάθε φορά δικαιώνετε την αγάπη και το σεβασμό μου!Ήμουν πολύ τυχερή που σας είχα καθηγητή! Μου χαρίσατε το ευ ζειν!

    • με καλυψες απολυτα……αυτα που αναλογιζομουνα οταν διαβαζα αυτη την αναρτηση τα ειδα γραμμενα απο εσενα κικη….ΟΝΤΩΣ ΤΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΑ…

  3. Σοφοκλης Γαρδικιωτης Συμφωνώ και επαυξάνω, ετσι ακριβώς συμβαίνει στον Αγιάννη, ειτε αρέσει ειτε δεν αρέσει σε μερικούς. Αυτό δεν εχει να κάνει με πολιτικές τοποθετήσεις αλλα με την κακή νοοτροπία αρκετών που εχουν αυτοπροσδιοριστει σαν κριτές των πάντων. Ετσι ειναι.

  4. Παναγιώτης Ι.Δ. Βλαχάκης Ευχαριστώ Δάσκαλε. Χάρισε και αυτό του αείμνηστου Λουφολιά. ¨<<Ρολογάκια, κομπολογάκια, άσπρα πουκαμισάκια Ου να χαθήκατε Κηφήνες σας έκανα νοικοκυραίους και δεν με εκτιμάτε!! Να είσαι καλά.

  5. Thodoris Kremidas Δυστυχώς εγώ δεν θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους σχολιαστές. Αυτό το νέο παραμύθι με την καταγωγή των ανθρώπων αρχίζει και γίνεται ενοχλητικά αηδιαστικό. Τελικά ο Συριζα έχει κάνει πλύση εγκεφάλου στους Νέο Ελληναρες….. έλεος πια. Δεν υπάρχουν όρια τελικα;;;;;

  6. ΓΕΙΑ και Χαρά στην παρέα. Είμαι και εγώ ένα παιδί του ΑΓΙΑΝΝΗ. Εκεί είδα το πρώτο φως του ήλιου. Έτσι μού έλεγε η μάνα μου . Μέναμε εκεί στη γειτονιά μας στον ΠΡΟΔΡΟΜΟ. Ανεξάρτητα από πού είχαν έρθει οι πρόγονοί μας εμείς χαιρόμαστε για τον τόπο που πρωτοαντικρύσαμε τον ήλιο. Εγώ έμενα με τη μάνα μας και τον αδερφό μου το Νίκο την άνοιξη και το καλοκαίρι και στον Αγιάννη και στα ΚΑΜΠΥΛΑΙΙΚΑ, εκεί δίπλα στο ΘΕΟΛΟΓΟ. Το χειμώνα μέναμε εκεί στο μικρό οικισμό, τα ΜΠΑΡΛΑΙΙΚΑ, λίγοπιο πάνω από τη ΛΟΥΚΟΥ, 4 χιλιόμετρα από το ΑΣΤΡΟΣ , απέναντι από τα ΔΟΛΙΑΝΑ. Ο πατέρας μας έμενε με τη μάνα μας εκεί στον ΑΓΙΑΝΝΗ. Μάς άφησε και άφησε αυτόν τον πρόσκαιρο κόσμο!!!Φτιάχνοντας ξυλοκάρβουνα εκεί στη ΓΑΣΤΡΑ, πιο πάνω από τη ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ το μονοξείδιο του άνθρακα και δηλητηριάστηκε! Μείναμε ορφανά. Στο σχολείο, εκεί στο Άστρος πηγαίναμε με τα πόδια, με τα άλλα παιδιά από το ΛΕΚΑΝΙ, τα ΚΑΜΠΥΛΑΙΙΚΑ τα ΜΠΑΡΛΑΙΙΚΑ. Για μένα ο ΑΓΙΑΝΝΗΣ είναι ο γενέθλιος τόπος μου. Ο παππούς μου ο Κώστας Ιατρίδης, ο Ασημολιάς, Καστρίτης, είχε παντρεφτεί τη γιαγιά μου την Κωνσταντίνα και ζούσε στο ΚΑΜΗΝΑΡΙ. Στο ΚΑΜΗΝΑΡΙ είχε γεννηθεί και ο πατέρας μου, με τις αδερφές του την θεια Ασήμω και την Παναγιώτα. Αυτά που μού ήρθαν αυθόρμητα στο νου. Γεια και χαρά μας! Κώστας ένα χωριατόπαιδο από τον ΑΓΙΑΝΝΗ που του αρέσει να θυμάται τις παιδικές και τις εφηβικές του αναμνήσεις εκεί στον ΑΓΙΑΝΝΗ στο ΘΕΟΛΟΓΟ και στα ΜΠΑΡΛΑΙΙΚΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here