Ξεκίνησε η εφαρμογή καταπολέμησης κουνουπιών στον Δήμο μας

3

Δελτίο Τύπου

Ξεκίνησε η εφαρμογή καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2020 σε όλες τις αστικές και εν μέρει περιαστικές περιοχές του Δήμου μας. Η πρώτη εφαρμογή ψεκασμού έγινε από 22 έως 25 Απριλίου και ακολούθησε η δεύτερη εφαρμογή  από 15 έως 17 Μαΐου. Για να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά το πρόβλημα των κουνουπιών πραγματοποιούνται ψεκασμοί σε περιοχές αστικού και εν μέρει περιαστικού περιβάλλοντος.

Ως μέθοδος καταπολέμησης των κουνουπιών εφαρμόζεται ο ψεκασμός από το έδαφος των εστιών εκκόλαψης ανώριμων σταδίων κουνουπιών (προνυμφών) σε όλα τα στάσιμα ύδατα και όπου η πρόσβαση με επίγεια μέσα είναι δυνατή.

Η εφαρμογή των ψεκασμών βασίζεται στον εντοπισμό και στην χαρτογράφηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και ο έλεγχος παρουσίας προνυμφών κουνουπιών στις πάσης φύσης υδατοσυλλογές που αποτελούν τις σημαντικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών εντός των οικισμών, στο φυσικό σύστημα και εν μέρει στο περιαστικό.

Η διενέργεια των επίγειων ψεκασμών πραγματοποιείται ανά 25-30ήμερο στο σύνολο των εστιών στις οποίες εντοπίστηκαν προνύμφες κουνουπιών, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, μέσω επαρκών και κατάλληλα εξοπλισμένων επίγειων συνεργείων με κατάλληλα ψεκαστικά μηχανήματα υψηλής πιέσεως.

Ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με το πώς θα περιορίσουμε τα σημεία που τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους:

 • Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι μας, σε μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι μας
 • Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, πχ: βαρέλια κουβάδες κάδοι λεκάνες βάζα πιατάκια γλαστρών ελαστικά αυτοκινήτων καρότσια βάρκες στέρνες/ ποτίστρες ζώων διακοσμητικές λιμνούλες πηγάδια δεξαμενές τα αναποδογυρίζουμε, ή  τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα αδειάζουμε ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά, ή τα καλύπτουμε
 • Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από εγκαταλελειμμένες πισίνες και σιντριβάνια, δεξαμενές, υπόγεια, θεμέλια οικοδομών.
 • Καθαρίζουμε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από φύλλα και σκουπίδια.
 • Καλύπτουμε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων

Υπενθυμίζουμε ότι κάθε πολίτης θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας με κατάλληλα ρούχα, τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σητών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών και εντομοαπωθητικών χώρου.

 

Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σοφοκλης Γαρδικιωτης
  Να ελθει το συνεργείο να ψεκάσει μπόλικο στο ανοιχτο φρεάτιο στην αρχή της διασταύρωσης Δ.ΥΨΗΛΑΝΤΗ και Ε.ΚΑΡΕΚΛΗ, κάτω από τον Αγιο Νικόλα γιατί δύο μέρες που ηρθαμε μας εχει στραβώσει το κουνούπι. Ελάτε να πιστοποιήσετε του λόγου το αληθές.

 2. Tina Latsi
  Τα προηγούμενα χρόνια περνουσε συνεργείο και έκανε στους βόθρους για τα κουνούπια.Φετος δεν έχουν περάσει γιατί;;;

 3. Thodoros Makris
  Ποια καταπολέμηση ?
  Μας δουλευετε?
  Εμείς εδώ στο Παράλιο Άστρος γιατί δεν την είδαμε ακόμα ?
  Συνεχίζουμε να Πίνουμε τον καφέ μας στη βεράντα με πανοπλία . .

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here