Ξεφάντωσαν οι μικροί μασκαράδες, στο παιδικό αποκριάτικο «Μασκέ Πάρτυ» της Τ.Ο του “Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού”

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σήμερα πραγματοποιήθηκε με πολύ κέφι και χορό από μικρούς και μεγάλους,το «Μασκέ Πάρτυ» της Τ.Ο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Δήμου Β.Κυνουρίας.

Τα παιδικά αποκριάτικα πάρτι είναι η χαρά των μικρών  αυτές τις ημέρες. Κάθε παιδί θέλει να κάνει ένα στο σπίτι του και, όπως όλοι οι γονείς, δύσκολα τους χαλάμε χατίρια… Έτσι και σήμερα,στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Μελιγούς ,γιόρτασαν  τις πρώτες Απόκριες, στο  «Μασκέ Πάρτυ» που οργάνωσε με επιτυχία ,η Τ.Ο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του δήμου μας.

Τα  Μέλη της Τ.Ο και οι  συνοδοί των παιδιών, ετοίμασαν κάθε λογής εδέσματα, συμμετέχοντας εθελοντικά σ΄αυτή τη γιορτή, με ένα τεράστιο χαμόγελο, στο πρόσωπό τους και  ντυμένοι, με όλη τους την καλή την διάθεση…

Δείτε παρακάτω videos με το Γαϊτανάκι που έμαθαν να χορεύουν… 

Λίγα λόγια για τι έθιμο…

Πλέκοντας κορδέλες στο Γαϊτανάκι!

Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα, που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, είναι το γαϊτανάκι. Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της απόκριας.

Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.

Επιμέλεια-Παρουσίαση-Ρεπορτάζ για το astros-kynourianews.gr:Φώτης Τζιβελόπουλος-Team Promo Kynouria-Κοιν.Σ.Επ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here