Οι αγρότες κρατούν ζωντανή την παραγωγή υπό αντίξοες συνθήκες. Πρέπει να τους στηρίζουμε

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Απριλίου 2021

Οι αγρότες κρατούν ζωντανή την παραγωγή υπό αντίξοες συνθήκες. Πρέπει να τους στηρίζουμε

Πότε θα γίνουν αναγγελίες για μηλιές και καστανιές; Πως θα στηριχθούν οι μελισσοκόμοι;

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει για την καταστροφή των δενδροκαλλιεργειών από τον παγετό των προηγούμενων ημερών στην Αρκαδία.

Βασικά σημεία της ομιλίας:

–          Στην Αρκαδία πριν λίγες ημέρες υπήρξε παγετός που προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε ολόκληρη σχεδόν την περιοχή. Αχλαδιές, μηλιές, κερασιές, αμυγδαλιές, καστανιές, κηπευτικά, αμπέλια, καταστράφηκαν όλα. Οι αγρότες όμως ανησυχούν πολύ διότι ο επικεφαλής στον τοπικό ΕΛΓΑ τους παραπέμπει σε αποζημίωση με τη διαδικασία του De minimis η οποία καθυστερεί πάρα πολύ και επιπλέον ο τοπικός ΕΛΓΑ αγνοεί τη σφοδρότητα του φαινομένου. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα του τοπικού ΕΛΓΑ.

–          Έχουν ήδη υπάρξει κάποιες αναγγελίες, αλλά αυτό δεν έχει γίνει για τις μηλιές και τις καστανιές που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

–          Να επισημανθεί επιπλέον ότι όταν καταστρέφονται τα δέντρα, δεν μπορεί να υπάρξει και μελισσοκομία εξ αιτίας της έλλειψης ανθοφορίας. Συνεπώς και οι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

–          Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι σημαίνει ότι θα αποζημιωθούν καθολικά οι αγρότες; Ρωτώ ευθέως πότε θα γίνει αναγγελία για τις μηλιές και τις καστανιές; Επίσης οι μελισσοκόμοι θα στηριχθούν κατάλληλα; Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις;

–          Ζούμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε προληπτικά πλέον.

–          Να στηρίξουμε τους αγρότες και μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διαφορετικά θα βρισκόμαστε πάντα στη δυσάρεστη θέση να ζητάμε χρήματα από το ταμείο. Οι αγρότες κρατούν ζωντανή την παραγωγή υπό αντίξοες συνθήκες. Αν δεν τους στηρίξουμε άμεσα, δε θα μπορούν να συνεχίσουν και θα εγκαταλείψουν.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής

Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here