Οι πολιτικοί, λένε ψέματα ;

0

Γράφει ο ROBINSONAS

Μπορεί να υπερβάλλουν μερικές φορές , να ωραιοποιούν ορισμένες καταστάσεις όταν τους συμφέρει ή να  αποκρύπτουν ορισμένα  πράγματα όταν δεν συμφέρει η αποκάλυψή τους, αλλά ωμά ψεύδη εν ψυχρώ είναι λίγο δύσκολο να λένε. Αυτό πίστευα μέχρι πολύ πρόσφατα. Τα γεγονότα που θα εκθέσω έρχονται να επιβεβαιώσουν πως έκανα λάθος σχετικά με το να ψεύδονται ωμά, απροκάλυπτα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, κατάμουτρα που λέμε.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πολιτικοί λένε ψέματα. Ακόμη πολλοί πιστεύουν ότι λένε μόνο ψέματα, πράγμα που είναι αναμφιβόλως υπερβολή. Επί του θέματος αυτού, όμως, καλό είναι να έχουμε και την γνώμη των πολιτικών.

Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να διακρίνουμε τα ψέματα από τις κουταμάρες ή τις ανοησίες  ή τις μπαρούφες που προσφάτως έγιναν της μόδας. Άλλο κουταμάρα, άλλο ψέμα. Φυσικά δεν είναι αδύνατο, αντίθετα είναι πολύ πιθανό, ο ίδιος πολιτικός να λέει και ψέματα και να εκστομίζει κουταμάρες, και μάλιστα με χαμόγελο πλήρως αυτάρεσκο, λες και διαφημίζει οδοντόκρεμα.

Προ ολίγων ημερών είδα στην οθόνη της τηλεόρασης  και άκουσα τον κ. Σαμαρά να κατηγορεί τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ότι «είπε ψέματα» στον Ελληνικό λαό. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Σαμαράς, αλλά είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας  είχε υποσχεθεί, μεταξύ πολλών άλλων, ότι ο πρώτος νόμος που θα φέρει στην Βουλή θα είναι αυτός που θα καταργεί το μνημόνιο. Μετά από τέσσερεις μήνες κυβερνητικού βίου, ο Τσίπρας όχι μόνο δεν κατήργησε το μνημόνιο αλλά πασχίζει να επιτύχει ένα ακόμη. Ανεπιφύλαχτα μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε ψέματα;

Ο κ. Σαμαράς, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, έλεγε με δυνατή φωνή και αποφασιστικό ύφος «Εγώ τα  σκίζω τα μνημόνια».  Όλοι τώρα γνωρίζουμε ότι όχι μόνον δεν τα έσκιζε αλλά τα κατέστησε βάση της πολιτικής του. Έλεγε ψέματα ο κ. Σαμαράς;

Πριν μερικά χρόνια, ο κ. Γ. Παπανδρέου επαναλάμβανε, ακούραστος, ότι «λεφτά υπάρχουν» σαφώς υπαινισσόμενος ότι ο τότε πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έλεγε ψέματα όταν έκανε λόγο για ανάγκη περικοπών. Είναι βέβαιον ότι λεφτά δεν υπήρχαν και επίσης είναι βέβαιον ότι ο κ. Παπανδρέου το ήξερε ή ότι έπρεπε να το ξέρει. Έλεγε ψέματα ο κ. Παπανδρέου;

Η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα προϋποθέτει έναν ορισμό του ψέματος. Τι σημαίνει ψέμα; Τι σημαίνει ότι κάποιος ψεύδεται; Ένας ικανοποιητικός ορισμός είναι να πούμε ότι κάποιος ψεύδεται όταν λέει ότι κάτι είναι αληθινό ( ότι κάτι πράγματι υπάρχει ή ισχύει), όταν γνωρίζει ή πιστεύει ότι δεν είναι.

Με βάση τον ορισμό αυτό, η εύκολη απάντηση στο ερώτημα είναι: «Ναι, οι πολιτικοί λένε ψέματα». Εδώ, όμως, χρειάζεται προσοχή, διότι μπορεί ο πολιτικός που υποσχόταν ότι θα σκίσει ή θα καταργήσει το  μνημόνιο να πίστευε ειλικρινά ότι μπορούσε να το κάνει. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να κατηγορηθεί ως αφελής ή ως ανίκανος, ή ως ηλίθιος, αλλά όχι ως ψεύτης. Και επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς πιστεύει κάθε πολιτικός την στιγμή που δίνει υποσχέσεις, είναι σκόπιμο να αποφύγουμε τελική κρίση σχετικά με αν οι πολιτικοί, γενικά, λένε ψέματα.

Στο σημείο αυτό μπορεί κανείς να σκεφτεί «Όλοι οι Έλληνες λένε ψέματα, γιατί όχι οι πολιτικοί:» Η διαφορά μεταξύ του απλού πολίτη  και του πολιτικού βρίσκεται στις συνέπειες των πράξεών τους. Το ψέμα του απλού πολίτη μπορεί να επηρεάσει την οικογένειά του, τον φίλο του ή τον γείτονά του. Το ψέμα του πολιτικού επηρεάζει την ζωή όλων μας και στο παρόν και στο μέλλον.

Το ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μπορούμε να προστατευθούμε από τα ψέματα των πολιτικών;  Ένας τρόπος είναι να είμαστε  πολύ προσεκτικοί και να εξετάζουμε σε βάθος  την προσωπικότητα αυτού που διεκδικεί την ψήφο μας. Ένας άλλος τρόπος είναι να αναγκάζουμε δια νόμου όποιον ενδιαφέρεται να αναλάβει ευθύνες νομοθέτη ή κυβερνήτη, δηλαδή  όλους τους επίδοξους μελλοντικούς πολιτικούς, να περνούν από ειδική εκπαίδευση. Εν κατακλείδι όμως συμβαίνει το εξής περίεργο. Να ισχυριζόμαστε από τη μια μεριά όλα αυτά τα για το πολιτικό ψέμα και από την άλλη να ενστερνιζόμαστε μανιωδώς αυτούς που λένε το ψέμα. Μήπως  εξυπηρετεί πολλούς από εμάς αυτή η κατάσταση ή μήπως περιμένουμε προσωπικά οφέλη από τους πολιτικούς;

ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here