Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα

0

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Μέχρι τις 6:00 σήμερα το πρωί είχαν σημειωθεί 49 δονήσεις από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στη Μαγούλα. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν της τάξης των 4,3 Ρίχτερ στις 15.13 χθες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέφερε ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Επισήμανε επίσης ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων και σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας που παρέλαβε το πόρισμα της Επιτροπής,  εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός, λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε συγκεκριμένα ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας.

Στο σύνολό τους οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία  και υπογραμμίζουν οι μετασεισμοί θα είναι πολλοί, ωστόσο είναι μέρος της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε: «Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό». Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμικού ρήγματος δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής». Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999, ενώ συνέστησε επίσης ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας και αυτός ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. «Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή με αυτόν του 1999, οπότε είναι λογικό να ξυπνήσουν άσχημες μνήμες στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Από εδώ και πέρα πιθανότατα θα αναπτυχθεί μία έντονη φημολογία ότι θα ακολουθήσει ένας πολύ μεγάλος σεισμός. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και να μην πανικοβάλλονται», τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για έναν «ισχυρό σεισμό». «Ήταν επιφανειακός και έγινε εντονότατα αισθητός σε όλη την Αττική, αλλά και στη βόρεια Πελοπόννησο και ακόμη μακρύτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες που λάβαμε», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως υπήρξαν αναφορές από την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα. Τώρα, όπως είπε, «προέχει η ψυχραιμία απ’ όλους, ιδίως στην περιοχή του κέντρου. Αν διαπιστώθηκαν εμφανείς βλάβες, πρέπει άμεσα να ζητείται η συμβουλή μηχανικού, του δήμου ή και ιδιώτη». «Είναι βέβαιο ότι θα επακολουθήσουν μετασεισμοί. Και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ψυχολογικά έτοιμοι», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για πολλούς μετασεισμούς μίλησε και ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. «Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» είπε, υπογραμμίζοντας το μικρό εστιακό βάθος που τον κατέστησε ιδιαίτερα αισθητό.

Οι πολίτες να απικοινωνούν με τους δήμους για τις ζημιές

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο.

Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.

/tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here