Ομιλία του Γιώργου Παπαηλιού στην Ολομέλεια της Βουλής, Ν/Σ Υπ. Υγείας 

0

Γιώργος Η. Παπαηλιού Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία):

                                        Ενώ η χώρα «καίγεται»,

                   η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη»

                      στέλνει πυροσβέστες να οδηγούν ασθενοφόρα,

                         για να μη προσλάβει μόνιμους διασώστες !!!

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  «Κύρωση: α) της από 12.6.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» (A΄ 125) και β) της από 5.7.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (Α΄ 132) και άλλες επείγουσες διατάξεις», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

1) Με το υπό κρίση νομοσχέδιο, εισάγονται προς κύρωση 2 ΠΝΠ που αφορούν θέματα δημόσιας υγείας.

Στις κυρώσεις προστίθενται και διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας που χαρακτηρίζονται «επείγουσες» και επιπλέον διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που επίσης χαρακτηρίζονται «επείγουσες». Κάποιες μπορεί να είναι ή μάλλον να έχουν καταστεί, λόγω των ασκουμένων κυβερνητικών πολιτικών και της κυβερνητικής ανικανότητας.

Είναι προφανές, ότι αυτός ο τρόπος νομοθέτησης είναι η επιτομή της κακής νομοθέτησης.

Μάλιστα οι διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών δεν συζητήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης,  γεγονός που   δείχνει, εκτός των άλλων, ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την επί της ουσίας σε βάθος συζήτηση των νομοσχεδίων.

Η διαδικασία που επελέγη είναι προβληματική, αφού παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Πρόκειται για τρία νομοθετήματα «σε συσκευασία του ενός».

2) Όπως προκύπτει και από την ΠΝΠ για «την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα …», η εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» «δέσμευση» για στήριξη του ΕΣΥ είναι υποκριτική και  συνακόλουθα ψευδής.

Βάσει της ΠΝΠ προβλέπεται η διάθεση ή η απόσπαση προσωπικού  του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΟΤΑ για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών  δήμων, αρκεί αυτό να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Με αυτό τον πρόχειρο και εμβαλωματικό τρόπο, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη  ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών,  αντιμετωπίζεται η χρόνια υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, και ευρύτερα του ΕΣΥ, αντί να προωθηθούν  μόνιμες προσλήψεις «διασωστών-πληρώματος ασθενοφόρων» από τους  αποφοίτους της σχολής ΙΕΚ ΕΚΑΒ.

Ταυτόχρονα, με την προβλεπόμενη στην τροπολογία  κάλυψη των κενών με τον συγκεκριμένο τρόπο αποδυναμώνεται το Πυροσβεστικό Σώμα,  το οποίο επίσης είναι υποστελεχωμένο, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου,  με την  κλιματική κρίση «να δείχνει τα δόντια της» και με πολλές περιοχές της χώρας «να καίγονται» (αλλά αποδυναμώνονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ΟΤΑ, οι οποίοι κυρίως στις ορεινές, απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές υπολειτουργούν και δυσλειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού).

Η απουσία ουσιαστικής κυβερνητικής δέσμευσης για μόνιμες προσλήψεις με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και οι αόριστες αναφορές για ένα συνολικό σχεδιασμό το συντομότερο δυνατό, παραπέμπουν σε υποκρυπτόμενο σκοπό, την ανάθεση του έργου του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η λύση είναι μία, αλλαγή προσανατολισμού στην πολιτική υγείας, (και) με  μόνιμες προσλήψεις «διασωστών-πληρώματος ασθενοφόρων».

Επομένως, η εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ρύθμιση κυβερνητικής προχειρότητας και υποκρυπτόμενου σκοπού.

3) Οι προβλεπόμενες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των υπηρεσιών υγείας, με την έκδοση «δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών» παρεκκλίνει από την κανονική διαδικασία, βάσει της οποίας έπρεπε να πραγματοποιούνται μόνιμες και διαφανείς προσλήψεις χωρίς καθυστέρηση.

Άλλωστε, η λογική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως αποτυπώθηκε και κατά την προηγούμενη θητεία της είναι η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους ιδιώτες.

4) Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο – «δεν υπάρχουν ακτινολόγοι», το γνωρίζετε κ. Υπουργέ – τα Κέντρα Υγείας των ορεινών, απομακρυσμένων  και δυσπρόσιτων περιοχών υπολειτουργούν, και λόγω έλλειψης οδηγών των ασθενοφόρων, που αποχωρούν συνταξιοδοτούμενοι και δεν αντικαθίστανται. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν καλύπτονται οι βάρδιες  επί 24ώρου βάσεως.

Είναι αναγκαίοι ο συντονισμός και η συνέργεια του ΕΚΑΒ κυρίως με τα Κέντρα Υγείας της Γορτυνίας και της Κυνουρίας, που βρίσκονται σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Η πρόταση για την ίδρυση σταθμών του ΕΚΑΒ στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Αρκαδίας σε θέσεις που θα επιλεγούν και που θα διευκολύνουν τη μεταφορά ασθενών από τα Κέντρα Υγείας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και πάντως για τη δημιουργία κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ, παραμένει επίκαιρη.

5) Οι διατάξεις του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου αφορούν την τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4804/2021, χωρίς όμως να θίγεται η φιλοσοφία του.

Βάσει αυτής, έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση της  ΝΔ ένα υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό, χωρίς λαϊκή δεδηλωμένη, που χορηγεί απεριόριστες εξουσίες στους  δημάρχους, οι οποίοι εκλέγονται με σχετική πλειοψηφία, με παραγκωνισμό των μειοψηφιών  και συγχρόνως με κατάργηση της αυτονομίας των τοπικών κοινοτήτων, οι επικεφαλής των οποίων  εξαρτώνται από την κεντρική δημοτική αρχή-το δήμαρχο, τόσο για την εκλογή τους, αφού εκλέγεται ο ευνοούμενος της δημοτικής όχι της κοινοτικής πλειοψηφίας όσο και για τη λειτουργία τους, αφού δεν διαθέτει  πόρους για τη διαχείριση των στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας.

6) Η προωθούμενη από την κυβέρνηση νέα αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών, χωρίς προφανή λόγο, και η τρίτη παράταση, ενός χρόνου, της τετραετούς θητείας των διοικητικών συμβουλίων των Επιμελητηρίων τα οποία εκλέγονται κάθε τέταρτο έτος, συνιστά πραξικοπηματική, αντιδημοκρατική κίνηση.

Με αυτή τη ρύθμιση, παγιώνονται οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων επί επτά χρόνια και τραυματίζεται καίρια τη δημοκρατική λειτουργία των Επιμελητηρίων.

Ο σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» είναι προφανής, να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του και τον επιμελητηριακό θεσμό, αγνοώντας τον αντιπροσωπευτικό ρόλο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ