Οχι “διακοσμητικές” οι Περιφέρειες στο “Αντώνης Τρίτσης” δήλωσε στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας & άλλα νέα…

0
Οχι “διακοσμητικές” οι Περιφέρειες στο “Αντώνης Τρίτσης” δήλωσε στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 01 Sep 2020 01:17 PM PDT

Συνάντηση θα επιδιώξει η ΕΝΠΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, προκειμένου να αρθούν οι αδικίες σε βάρος των Περιφερειών με τροποποίηση των προσκλήσεων του εν λόγω πρόγράμματος.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η -μέσω τηλεδιάσκεψης- δίωρη και πλέον συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, σήμερα Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, στην οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, μετά από εισήγηση που έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος τόνισε ότι για τις Περιφέρειες το εν λόγω πρόγραμμα διαθέτει μόλις το 1/8 των συνολικών του πιστώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απόστολο Τζιτζικώστα, είχε ζητήσει να απασχολήσει την διοίκηση της Ενωσης το εν λόγω πρόγραμμα προκειμένου η Ενωση να λάβει θέση επ’ αυτού.

Εισηγούμενος το θέμα, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι οι Περιφέρειες είναι ουσιαστικά εκτός του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” -“ουσιαστικά με το πρόγραμμα αυτό αμφισβητείται ο ρόλος και η θέση των Περιφερειών, ακόμα και σε τομείς στους οποίους έχουν αρμοδιότητα” τόνισε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν αναγκαιότητα οι διορθωτικές κινήσεις:

“Ή θα γίνει τροποποίηση των προσκλήσεων, ή οι Περιφέρειες να μην αποδεχθούν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα” εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι οι Περιφέρειες δεν είναι δυνατόν να έχουν “διακοσμητικό” ρόλο στο εν λόγω πρόγραμμα.

Με τις τροποποιήσεις στις προσκλήσεις, συνέχισε ο Π. Νίκας, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για χρηματοδότηση -μεταξύ άλλων- έργων άρδευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, οδοφωτισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, κατασκευής διοικητηρίων, αλλά και αγροτικής οδοποίας.

Την εισήγηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ακολούθησε έντονη συζήτηση δύο ωρών, με το πέρας της οποίας όλα τα μέρη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ συμφώνησαν για την αδικία που γίνεται σε βάρος των Περιφερειών με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, η οποία δεν μπορεί να αποκρυβεί με επικοινωνιακούς τρόπους.

Προωθήθηκε στα υπουργεία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο απολογισμός των ζημιών στον πυρόπληκτο Δήμο Ανατολικής Μάνης

Posted: 01 Sep 2020 01:16 PM PDT

Τον πλήρη απολογισμό των ζημιών τις οποίες προκάλεσε στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22 του περασμένου Αυγούστου προώθησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τα αρμόδια υπουργεία και φορείς της πολιτείας

Ο εν λόγω απολογισμός προέκυψε μετά τις αυτοψίες και τους ελέγχους τους οποίους διενήργησαν κλιμάκια των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην πληγείσα περιοχή, η οποία έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας.

Στα έγγραφα που απεστάλησαν περιλαμβάνονται:

– Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας  Πολιτικής Προστασίας κήρυξης της πληγείσας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

– Εκθεση καταγραφής ζημιών σε συγκοινωνιακές υποδομές, δομές περιβάλλοντος και λοιπές υποδομές τεχνικών έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

– Εκθεση καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

– Εκθεση καταγραφής ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και δασικές εκτάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

– Εγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας σχετικά με ενέργειες για τη διαχείριση καμένων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα από την πυρκαγιά στις  22/8/2020 στις Τ.Κ. Βαχού και Γέρμας Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου και Τ.Κ. Δροσοπηγής, Νεοχωρίου, Καρυουπόλεως, Χωσιαρίου, Σκαμνακίου και Καρβελά της Δημοτικής Ενότητας Γυθείου του Δήμου Ανατολικής Μάνης της Π.Ε. Λακωνίας.

– Εκθεση αυτοψίας του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ανατολικής Μάνης  για διαπίστωση βλαβών που προκλήθηκαν σε συγκοινωνιακές υποδομές από την πυρκαγιά της 22 – 23 Αυγούστου 2020 σε περιοχές του Δήμου.

– Εκθεση αυτοψίας του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ανατολικής Μάνης για διαπίστωση βλαβών που προκλήθηκαν σε δίκτυα ύδρευσης και αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΑΜ από την πυρκαγιά της 22 – 23 Αυγούστου 2020 σε περιοχές του  Δήμου.

Την έκθεση με τις αυτοψίες των κλιμακίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Συνεδρίασε η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας

Posted: 01 Sep 2020 01:15 PM PDT

Συνεδρίασε το βράδυ χθες, Δευτέρα 31 Αυγούστου, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, στο Διοικητήριο της Π.Ε. στην Καλαμάτα.

Στη συνεδρίαση -στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι των μέχρι τώρα μετόχων της Αναπτυξιακής, δηλαδή του Επιμελητηρίου, της Ενωσης Μεσσηνίας (πρώην ΕΑΣ) και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας- αποτιμήθηκε η αξία των μετοχών και κλήθηκαν κατά σειρά, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) και οι δήμοι της Μεσσηνίας να τις αγοράσουν.

Αν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου δεν έχουν ανταποκριθεί, είτε η ΠΕΔ, είτε οι δήμοι της Π.Ε. Μεσσηνίας, τις μετοχές θα αγοράσει το Περιφερειακό Ταμείο.

Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας θα προχωρήσει στη σύγκληση γενικής συνέλευσης με τους νέους μετόχους, εκλογή Δ.Σ. και λειτουργία πλέον σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Αναπτυξιακές.

Εκταμίευση 89.805,23 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 01 Sep 2020 01:13 PM PDT

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 89.805,23 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η δαπάνη αυτή προορίζεται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Συνάντηση για την καταγραφή αναγκών σε εργατικό δυναμικό

Posted: 01 Sep 2020 01:11 PM PDT

Η καταγραφή των αναγκών στην Π.Ε. Μεσσηνίας όσον αφορά το εργατικό δυναμικό από πολίτες τρίτων χωρών για εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργατών και υψηλής ειδίκευσης, κατά την διετία 2021-2022 με τη διαδικασία της μετάκλησης -θέμα που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Ανάπτυξης- ήταν το θέμα σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα, Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε., στην Καλαμάτα, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

Στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με τη συμμετοχή δήμων, υπηρεσιών και εργοδοτικών φορέων (αγροτικοί συνεταιρισμοί, ιδιώτες παραγωγοί κλπ.) της Μεσσηνίας.

Στην εν λόγω σύσκεψη όλοι οι φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε να γίνει ακριβής καταγραφή των αναγκών σε εργατικό δυναμικό με την διαδικασία της μετάκλησης, κατόπιν διαβούλευσης της Περιφέρειας με όλους τους εμπλεκομένους. Στόχος είναι η διασφάλιση ικανού αριθμού εργαζομένων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα κατά τις ελαιοκομικές περιόδους.

Κατά την σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει εγκαίρως όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την διασφάλιση της ομαλής εξέλιξης της διαδικασίας. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο διευθυντής Ανάπτυξης Μιχάλης Μανωλέας και οι διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας Κυριάκος Σκούλικας και Αντώνης Παρασκευόπουλος αντίστοιχα, οι οποίοι λόγω αρμοδιότητας και γνώσης θα καταθέσουν τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών τους για το υπό εξέταση θέμα.

Υλοποίηση προγραμμάτων  Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας

Posted: 01 Sep 2020 01:07 PM PDT

Η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμού των βοοειδών αποτέλεσαν τα αντικείμενα της σύσκεψης που είχε σήμερα, Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, στο Διοικητήριο της Π.Ε., στην Καλαμάτα.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τους διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκο Σκούλικα καιΤριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, καθώς και από την προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής Μαρία Κωταντούλα.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, το πρόγραμμα δακοκτονίας συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας. Από το δίκτυο παγιδοθεσίας εντοπίζονται μικρές περιοχές με υψηλούς δακοπληθυσμούς και περισσότερες περιοχές με μέτριους και χαμηλούς δακοπληθυσμούς. Παράλληλα και με δειγματοληψίες καρπών παρακολουθείται η εξέλιξη της βιολογίας του εντόμου και όπου απαιτείται γίνονται επεμβάσεις, σύμφωνα με τις δυνατότητες του προγράμματος.

Οσον αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού των βοοειδών για την οζώδη δερματίτιδα, μπορεί να πραγματοποιηθεί από ιδιώτες κτηνιάτρους ή από τους κτηνιάτρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, το δε εμβόλιο παρέχεται δωρεάν.

Επίσης το τμήμα Κτηνιατρικής θα εφαρμόσει πρόγραμμα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών.

Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών στο Ναύπλιο

Posted: 01 Sep 2020 01:04 PM PDT

Η δημιουργία στο Ναύπλιο ενός Γραφείου Τουριστικών Πληροφοριών ήταν το θέμα της επικοινωνίας που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα, Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο.

“Προχωρούμε σε σύσταση Γραφείου Τουριστικών Πληροφοριών στο Ναύπλιο” δήλωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η εν λόγω υποδομή θα στεγαστεί σε χώρο που θα αρμόζει στον ξεχωριστό χαρακτήρα της αργολικής πρωτεύουσας.

Εκπαίδευση στελεχών της Περιφέρειας στο “Ιριδα”

Posted: 01 Sep 2020 01:03 PM PDT

Ξεκινά μέσα στον Σεπτέμβριο η εκπαίδευση των ανώτερων στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφω “Ιριδα”.

Ηδη η Περιφέρεια έχει αποστείλει σχετική πρόσκληση προς το υπουργείο Εσωτερικών -στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- για τον προγραμματισμό διεξαγωγής των σχετικών σεμιναρίων ανά Περιφέρειακή Ενότητα, από στελέχη της εν λόγω Διεύθυνσης.

Οι ενδεικτικές ημερομηνίες που εισηγείται η Περιφέρεια προς το υπουργείο για τα σεμινάρια είναι, για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (Τρίπολη)  στις 15 Σεπτεμβρίου, για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (Ναύπλιο) στις 16 του μήνα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Κόρινθος) στις 17, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (Καλαμάτα) στις 21 του μήνα και στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Σπάρτη) στις 22 Σεπτεμβρίου.

Προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων της Περιφέρειας για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου

Posted: 01 Sep 2020 01:02 PM PDT

Δημοσιοποιούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η του περασμένου Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4305/2014, η Περιφέρεια έχει την υποχρέωση να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα που διατηρεί, καθώς και στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της, μετά το πέρας κάθε ημερολογιακού μήνα.

Τα στοιχεία περιγράφουν αναλυτικά στο σκέλος των εσόδων τα προϋπολογισθέντα, βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά ανά Κωδικό Αριθμό Εσόδου και στο σκέλος των εξόδων τα προϋπολογισθέντα, τα ενταλματοποιηθέντα και πληρωθέντα ποσά ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού μπορείτε να τα δείτε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here