Ο «Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής»  συνιστά θεσμό συλλογικότητας, λαϊκής συμμετοχής, ευγενούς άμιλλας

0

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά  τον 46ο «Πανελλήνιο Διαγωνισμό  Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής» στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων στις 28.7.2019, είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

Ο «Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής»  συνιστά θεσμό συλλογικότητας, λαϊκής συμμετοχής, ευγενούς άμιλλας. Σε αυτόν λαμβάνουν μέρος, δρουν, ενεργούν συλλογικά και διαγωνίζονται άνθρωποι, οι οποίοι με αυθεντικό τρόπο αναδεικνύουν τη δημοτική μουσική και το δημοτικό τραγούδι.

Η δημοτική μουσική, το δημοτικό τραγούδι (και ο δημοτικός χορός) αποτελούν εκδηλώσεις λαϊκής έκφρασης που συνδέονται με την παράδοση του τόπου μας, προβάλλοντας όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τη χαρά, τη λύπη, το θάνατο, το πένθος, την ξενητειά, τους οικογενειακούς δεσμούς, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, το γάμο, τα πάθη, τη σκληρή δουλειά, τη σκλαβιά, τον αγώνα για ελευθερία, κλπ, την ίδια τη (χαμο) ζωή.  Ως μέρος της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, αποτελούν στοιχεία της εθνικής και τοπικής (γορτυνιακής, αρκαδικής και μοραϊτικης) ταυτότητάς μας.

Αυτήν την ταυτότητα οφείλουμε να διατηρήσουμε ως «κόρην οφθαλμού», αφού μάλιστα τα επί μέρους στοιχεία της αποτελούν και αναπτυξιακές αιχμές για την αναγέννηση του τόπου μας.

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως ο «Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής», αποτελούν σημεία αναφοράς και εστίες αντίστασης προς όσους επιδιώκουν την πολιτιστική ισοπέδωση και εν τέλει, μέσω αυτής, τον οικονομικό έλεγχο και την πολιτική υποταγή των λαών.  

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here